Jan 302017
 

We kunnen er niet helemaal meer om heen. Steeds meer mensen lezen ebooks. Wij als self-pubbers moeten hiermee rekening houden, door onze boeken niet alleen als paperback uit te geven, maar ook als ebook. Ook al lezen we zelf het liefst papieren boeken.

Er zijn verschillende manier om zelf een ebook op de markt te brengen. Sommige manieren kosten geld, maar ik zal de makkelijkste, goedkoopste en degene die het meest opbrengen hieronder weergeven. Let op dat goedkoop, in dit geval NIET betekend dat het slechter is!
Alle drie onderstaande manieren voor het uitgeven van een ebook zijn gratis.

Wat is een ebook?
Eerst even in het kort over wat een ebook eigenlijk is. Er zijn twee soorten ebooks. De Epub en de Mobi. De ebooks van het soort Epub zijn in de Lage Landen met meeste gebruikelijk. Deze zijn te koop op Bol, Kobo, iBooks e.d. De Mobi ebooks zijn alleen te koop via Amazon en ook alleen te lezen op de ereader van Amazon, de Kindle. Wel is het zo dat Amazon een Kindle app heeft voor tablet en mobile telefoons, zodat je de ebooks van Amazon ook op andere apparaten kan lezen.

Ik kan je aanraden je ebooks zowel als Epub, als Mobi uit te geven. Dan heb je het grootste bereik en dus de meeste kan om ebooks te verkopen.

Kobo/Bol
Ik heb geen officiële cijfers, maar ik schat zo in dat de meeste ebooks die in de Lage Landen worden verkocht, via de webwinkels van Bol en Kobo aangeschaft worden. Zaak dus om je ebooks in elk geval op deze twee webwinkels te krijgen!

Er zijn verschillende manieren om op Bol te komen, maar de meest voordeligste (lees: de minste kosten en de meeste royalty’s) is rechtstreeks via Kobo, of via de distributeurs Smashwords of Draft2Digital.
Sinds 2015 heeft Kobo een afspraak met Bol dat ebooks die te koop zijn op de website van Kobo automatisch ook op Bol komen. Dit is een erg voordelige regeling, aangezien self-pubbers hiermee het Centraal Boekhuis kunnen omzeilen. Hiermee krijg je wél mee te maken krijgen als je via Brave New Books je ebooks op Bol publiceert. De gevolgen zijn een stuk lagere royalty’s dan als je rechtstreeks gaat. Bovendien moet je op BNB betalen voor een ISBN.

Om rechtstreeks op Kobo te publiceren moet je een account aanmaken bij Kobo Writing Life. Deze site is ook in het Nederlands.
Via je Kobo dashboard kun je vervolgens je ebook publiceren door de gevraagde gegevens in te vullen en te uploaden. Denk hierbij aan een cover, je manuscript, titel en andere meta data, zoals genres en zoekwoorden.
Na het instellen van je prijs kun je het ebook publiceren.

Je kunt via Kobo je eigen ISBN gebruiken, maar je kunt ook een gratis ISBN van Kobo gebruiken. Het aannemen van een gratis ISBN betekend NIET dat je je copyrights kwijt bent.

Voorbeeld van de verkooprang op Kobo

Meestal duurt het een paar dagen voor je ebook te koop zal zijn op Kobo, zowel als Bol. Zorg dan dat je een exemplaar koopt (of laat een familielid dat doen), want pas als je een verkoop hebt gehad word er een verkoop rang zichtbaar op de boekpagina. Dit is alleen op Kobo.

Het kopen van je eigen ebook is ook verstandig omdat je dan kan controleren of alles er goed uit ziet en niet met rare verspringingen en tekens o.i.d.

Bij Kobo krijg je 70% van elk verkocht boek, zolang het hoger is geprijsd als €1,99. Prijs je het daaronder dan krijg je 45%.
Het is mogelijk op Kobo je prijs op ‘gratis’ te zetten. Echter, je ebook verschijnt dan niet meer op Bol, want daar hebben ze geen gratis ebooks.

Smashwords/Draft2Digital
Smashwords en D2D zijn distributeurs van ebooks. Door je ebook op hun sites uit te geven, worden deze gedistribueerd naar de verschillende webwinkels die jij hebt aangevinkt.
Smashwords is daarbij iets uitgebreider dan D2D, maar veel mensen vinden D2D makkelijker om mee te werken.

Er zijn webwinkels, zoals de iStore, waar niet-Amerikanen niet rechtstreeks kunnen publiceren. En omdat de iStore toch een redelijk grote verkoper is van ebooks in de Lage Landen, raad ik aan om toch via Smashwords of D2D je ebook daar uit te brengen.

Voor beide sites heb je een account nodig. Het publiceren zelf is dan niet veel anders als via Kobo. Bij Smashwords hebben ze een vrije strenge controle op hoe je Word doc eruit ziet, voor ze het accepteren. Persoonlijk heb ik hier nooit problemen mee gehad, maar veel mensen vinden het wat omslachtig.

Kies je voor Smashwords, zorg dan dat je de gratis Stijlgids download en raadpleeg deze, zodat je Word doc er perfect uit komt te zien.
De Smashwords Stijlgids is trouwens ook te gebruiken om je Word doc voor Amazon of Kobo perfect te maken, aangezien ze je gewoon een aantal goede gewoontes aanleren wat betreft het opzetten van je Word doc.

Ga je niet rechtstreeks via Kobo naar Bol, dan kun je bij zowel Smashwords als D2D ‘Kobo’ aanvinken. Dan wordt je ebook daarheen gedistribueerd en komt het uiteindelijk ook op Bol. Je hebt alleen dan wel minder controle op de prijs dan wanneer je rechtstreeks via Kobo Writing Life publiceert.

Ook bij Smashwords en D2D kun je een eigen ISBN gebruiken, of er eentje gratis nemen.

Zowel bij Smashwords als bij Draft2Digital krijg je 60% van elk verkocht ebook. Er is geen minimum prijs voor deze 60%.
Ook op Smashwords en D2D kun je je ebook gratis aanbieden. Net als bij Kobo, verschijnt het dan echter niet op Bol.

Amazon
Amazon is voor Nederlandse ebooks nog minder belangrijk, maar voor een zo groot mogelijk bereik, is het toch belangrijk je ebook ook daar uit te geven.
Het publiceren van ebooks op Amazon gebeurd via Kindle Direct Publishing ook wel KDP genoemd en als je daar een account hebt aangemaakt, kun je aan de slag.

Er zit echter een addertje onder het gras. Zorg ervoor dat je de ‘gewone’ KDP kiest en NIET KDP SELECT. Bij KDP SELECT ben je verplicht exclusief op Amazon te gaan en dat wil je niet als Nederlandstalige schrijver, want dat betekend dat je je ebook weg moet halen van sites als Bol, Kobo en iStore.

Amazon gebruikt geen ISBN’s, maar een eigen codering, ASIN genaamd. Het is dus niet nodig om voor Amazon een eigen ISBN te hebben. Wil je echter toch je eigen ISBN gebruiken, dan kan dat.

Amazon betaald je 70% van de verkoopprijs als je ebook hoger is geprijsd als €2,99, maar lager dan €9,99. Je hoeft hiervoor NIET in KDP SELECT te zitten! Zit je onder of boven deze bedragen krijg je 35%.
De laagste prijs die je op Amazon kan instellen voor je ebook is €0,99.

Zoals je ziet kun je een groot gedeelte van de Nederlandstalige ebooks markt bestrijken via de bovenstaande websites/winkels. Dit op een gratis en makkelijke manier, terwijl je toch de beste royalty’s krijgt.
Waar wacht je nog op en ga je ebooks publiceren!

Welke manieren gebruiken jullie om je ebooks uit te geven?

Aanverwante blogpost:

***

Illustratie via abonnement op iClipart

  2 Responses to “Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook!”

  1.  

    Hoi Maria! Ik begrijp niet waarvoor een aansluiting bij cb nodig zou zijn dan. Kun je me dat uitleggen? Heb mijn boek nu via kobo/bol.com aangeboden daar heb je dus geen cb aansluiting voor nodig. Waarvoor heb je het dan wel nodig? Is dat alleen nodig voor print?

  2.  

    Hoi Maria! Ik begrijp niet waarvoor een aansluiting bij cb nodig zou zijn dan. Kun je me dat uitleggen? Heb mijn boek nu via kobo/bol.com aangeboden daar heb je dus geen cb aansluiting voor nodig. Waarvoor heb je het dan wel nodig? Is dat alleen nodig voor print?

 Leave a Reply

(required)

(required)