Doe het lekker zelf!

 

Doe het lekker zelf! is een praktisch boek met veel tips voor het uitgeven van je eigen boek. Alles komt aan bod.

  • Wat betekent het om een self-pubber te zijn?
  • Hoe geef je een ebook én papieren boek uit?
  • Hoe vindt je een redacteur en illustrator?
  • Welke verkoopkanalen zijn er voor je boek?
  • Wat kun je doen om je boek onder ogen van potentiële kopers te krijgen?

Dit boek is niet alleen interessant voor beginnende schrijvers die erover denken om hun boeken zelf uit te gaan geven. Ook self-pubbers die al een tijdje meelopen en vragen hebben over specifieke dingen, zoals promotie, kunnen tips halen uit Doe het lekker zelf!.

Doe het lekker zelf! is te koop als ebook en paperback via de volgende links.

Ebook:

Paperback:

  • Amazon DE (is in het Nederlands, betalen met ideal)

Voor een gesigneerd exemplaar, neem dan contact op met Maria via de contact pagina.

***

Hieronder alvast een voorproefje uit Hoofdstuk 1

Het is eigenlijk nog steeds een taboe: praten over het zelf uitgeven van je boek. Want je bent immers geen ‘echte schrijver’ als je zelf je eigen boek uitgeeft, toch?

Onzin! Natuurlijk ben je een echte schrijver als je zelf je boek uitgeeft! Je bent al een schrijver op het moment dat er een verhaal is ontstaan in je hoofd en je het eerste woord daarvan op papier zet.

Ja, oké. Schrijver ben je misschien wel als je al aan het schrijven bent. Maar als je een gepubliceerd schrijver wilt zijn, dan heb je toch wel een uitgever nodig?
Dat is een gedachte die veel mensen hebben. Niet alleen schrijvers denken dat, maar ook ‘the man in the street’. Ik word er wel eens moedeloos van. Is het dan echt zo belangrijk dat een boek het label ‘Uitgever’ heeft voordat het als een ‘echt’ boek wordt gezien?

Voor mij niet. En ik denk dat er stiekem veel schrijvers in Nederland en België zijn die de laatste paar jaren net zo zijn gaan denken. Vooral nu het steeds gemakkelijker wordt om als ‘leek’ je boek op Bol.com te krijgen.
Maar ik denk ook dat veel van die schrijvers niet altijd durven zeggen dat ze spelen met de gedachte om te gaan self-pubben. Juist omdat het nog taboe is om je eigen boek uit te geven, zonder die blijkbaar zo belangrijke goedkeuring van een uitgever, die als poortwachter besluit wie er binnen mag in het kasteel en wie niet.

Wat is een uitgever?
Maar wat is een uitgever eigenlijk? Een uitgever is een persoon of bedrijf die zorgt dat er nieuwe boeken op de markt komen. De uitgever zorgt ervoor dat het uit te geven boek goed genoeg is om gelezen te worden. Hiervoor heeft de uitgever een aantal mensen in dienst. Redacteuren, opmakers, cover-illustrators en wellicht marketingadviseurs.

Oké, dat is duidelijk. Maar wat nu als de schrijver zélf zorgt voor een redacteur, opmaker en cover-illustrator, en bovendien zelf een uitgebreide cursus marketing gaat doen? Waarom zou de schrijver zelf dan niet ook de uitgever kunnen zijn?
Zolang de schrijver serieus is over de kwaliteit van zijn boek en zijn uiterste best doet om met behulp van deze mensen het beste boek op de markt te brengen dat hij kan, dan IS hij de uitgever!

Bagger
In juni 2013 kwam het bedrijf Brave New Books met de mogelijkheid voor ‘particulieren’ om zowel een paperback als ebook rechtstreeks op Bol.com te publiceren. Je boek uitgeven zonder inmenging van een uitgeverij. Het was hoog tijd dat deze mogelijkheid er kwam in de Lage Landen, want in Amerika was het al sinds 2007 mogelijk om als particulier je ebook rechtstreeks op Amazon te plaatsen.

Net als eerst in Amerika kwam er veel zogenaamde bagger op Bol.com terecht. Ik ben de eerste die dat toegeeft. Mensen waren enthousiast en iedereen ging uitproberen hoe het was om zijn schrijfsels voor te leggen aan een groot publiek. Vaak zonder erover na te denken wat er allemaal kwam kijken bij het uitgeven van een Goed Boek.

De grote hoeveelheid bagger was meteen het excuus voor de uitgevers en traditioneel uitgegeven schrijvers om te zeggen: ‘Zie je wel? Het zelf uitgeven van boeken is slecht, want het produceert alleen maar rotzooi. Je kunt het klootjesvolk deze vrijheid niet geven, want ze maken er alleen maar misbruik van.’

Toch was ‘the cat out of the bag’. Het self-pubben is sindsdien niet meer te stoppen.

***

Download de gratis mini-starterskit  en heb de informatie uit Doe het lekker zelf! handig op een rijtje.  Klik hier voor je eigen mini-starterskit!

 Leave a Reply

(required)

(required)