Over Maria

 

Hallo, ik ben Maria. Ik ben een schrijver en self-publishing expert met een eigen ‘schrijfbedrijf’. Ik heb zeven boeken geschreven en zelf uitgegeven. Hiermee begon ik in 2007 met mijn eerste boek Romans, Vikings, Churches and Chocolate.

Het digitaal uitgeven van boeken (ebooks, dus) stond toen nog in de kinderschoenen, vandaar dat ik voor het zelf uitgeven de ‘traditionele’ methode koos. Ik gaf een drukkerij een bult geld, waarna er een grote stapel boeken werd gedrukt. Deze boeken kwamen in kartonnen dozen op mijn zolder te staan en het was aan mij ze aan de man te brengen.
Aangezien het om een lokaal onderwerp ging, lukte mij dit wonderwel en na een jaar kwam mijn tweede boek, From Dissenters to Fire Engines, op dezelfde wijze uit.

Ebooks
Toen mijn derde boek uitkwam was het ondertussen 2010 en was er wereldwijd heel wat vooruitgang geboekt met het zelf uitgeven van ebooks. Time Zones, Containers and Three Square Meals a Day kwam via verschillende websites wereldwijd uit op o.a. Amazon, Apple iStore, Barnes & Noble en Kobo. De papieren versie gaf ik uit op hetzelfde moment via Createspace, een aan Amazon verbonden Print On Demand service, die ook aan boekwinkels distribueert.
Het duurde niet lang voor mijn vierde boek, More Stories of Time Zones and Containers, langs deze weg op de markt kwam.

Ondertussen was ik voor mijn gevoel een aardige expert op het gebied van self-publishing. Toch bleef ik veel lezen over dit fenomeen – over hoe het de uitgeverswereld op zijn kop zette en hoe ik met gerichte marketing en social media succesvoller zou kunnen worden.

Nederlandstalig
Al die tijd bleef in Nederland de zelf uitgave van papieren boeken en ebooks wat achter. Ik had daar niet zo’n last van, aangezien mijn boeken in het Engels waren geschreven en het goed deden op de Engelstalige markt.
Totdat ik besloot Time Zones te vertalen in het Nederlands. Tussen containers en tijdzones wilde ik graag op dezelfde wijze aan de man brengen als de Engelse versie, maar dat was niet mogelijk. In 2011 was het nog niet toegestaan om Nederlandstalige boeken uit te brengen op Amazon en er was ook geen mogelijkheid via Bol.com. Toch wist ik via de distribiteur Smashwords in elk geval de Nederlandse versie op de Apple iStore en Kobo te krijgen. Ik verkocht slechts een handvol.
De papieren versie liet ik op de ‘oude’ manier drukken via een lokale drukkerij en wéér stond mijn zolder vol dozen met boeken.

Ontwikkelingen in de Lage Landen
In de zomer van 2013 kwam er voor Nederlandse self-pubbers de mogelijkheid hun ebooks uit te geven op Brave New Books, die de boeken distribueert naar de website van Bol.com. Brave New Books gaf mij ook de mogelijkheid via Print On Demand de papieren versie uit te brengen, maar ik had nog een doos vol boeken over, dus hield ik het bij de ebook versie.

De mogelijkheid om via Brave New Books zelf boeken uit te geven was een grote stap vooruit voor de Nederlandse self-pub wereld. En toen in het najaar van 2014 Amazon ook nog kwam met een nieuwe Nederlandse ebook store (waar self-pubbers hun ebooks zelf konden uitgeven), was de cirkel bijna rond.
Nu merkte ik echter dat de Nederlandstalige lezers en schrijvers nog terughouden waren wat betreft ebooks en self-pubben.
De lezers omdat ze de e-reader nog niet echt hebben omarmt en omdat de prijzen van ebooks, sorry dat ik het zeg, nog steeds belachelijk hoog zijn.
De schrijvers omdat ze ondertussen door de bomen het bos niet meer zien, en in een woud van self-pub en POD websites hun weg proberen te vinden. Ook lijkt er op self-pubben nog een taboe te liggen, alsof je alleen maar een schrijver kan zijn als je via een ‘echte’ uitgeverij bent uitgegeven.

Het ‘Engelse model’ in Nederland en België
Als ik iets heb geleerd van de Engelstalige self-pub wereld is dat self-pubbers onderling elkaar zeer behulpzaam zijn. Ze hebben de kracht ontdekt van het ‘anders zijn’ en staan samen sterk als het gaat om de concurrentie met de grote uitgeverijen. Ook hebben ze ontdekt dat het de lezer helemaal niets uitmaakt of een boek zelf is uitgeven of via een grote uitgeverij, zolang ze maar een product van hoge kwaliteit voor zich hebben liggen.

Mijn blog gaat over alle aspecten die komen kijken bij het zelf uitgeven van boeken. Het verschaft duidelijkheid aan schrijvers die spelen met het idee om ook eens zelf een boek uit te geven.

Naast mijn blog heb ik een Nederlandstalige boek geschreven over self-pubben in de Lage Landen. In Doe het lekker zelf! Starterskit voor het uitgeven van je eigen boek staat alle informatie die je nodig hebt voor het uitgeven van je eigen boek superhandig op een rijtje.

Meer boeken
Ondertussen ben ik mij als schrijver gaan richten op fictie en is mijn eerste boek in de Jacob Hicks Murder Mystery serie uitgekomen, genaamd Don’t Feed the Rat!. Dit schreef ik onder mijn pseudoniem Annie Appleton.
Naast mijn fictie serie staan er ook weer non-fictie op het programma. Fiction Builder! Outlining and Plotting Your Novel in Three Constructive Steps, heb ik geschreven samen met Eva Kattz. Dit boek komt uit in maart 2018.

Nog een paar wetenswaardigheden over mijzelf:

  • Mijn favoriete boek: Dog Rock door David Foster, een surreëel detectiveverhaal (of niet?)
  • Mijn favoriete Tv-serie: Corner Gas, deze lui zijn meesters in het spelen met woorden
  • Mijn favoriete film: Back to the Future trilogie
  • Mijn favoriete ruimtevaartuig: De ESA komeetjager Rosetta met lander Philae

Volg mijn Engelstalige blog via www.mariastaal.com.

###

Ga naar Maria’s boeken voor meer informatie, of wordt lid van de Hangplek voor Nederlandstalige self-pubbers op Facebook.

 Leave a Reply

(required)

(required)