Zes redenen om NIET je eigen boek uit te geven

Het lijkt misschien een beetje raar om op een website die tips geeft over het zelf uitgeven van boeken, het te hebben over de redenen om dit juist niet te doen. Toch is het niet zo raar als het lijkt. Naast dat er goede redenen zijn om zelf je eigen boek uit te geven, zijn er ook redenen om hier juist van af te zien.

Reden 1. Omdat je denkt dat reguliere uitgeverijen niet geïnteresseerd zijn in nieuwe schrijvers
Dit klopt niet. Elke uitgever is op zoek naar de volgende bestseller en ze zijn zich er wel degelijk van bewust dat successen vaak komen uit de groep onbekende, ongepubliceerde schrijvers. Als je een boek hebt dat klaar is voor publicatie (écht klaar voor publicatie), is het ‘niet-gepubliceerd zijn’ geen reden voor een uitgever je geen kans te geven.

Reden 2. Omdat iemand je heeft verteld dat het zelf uitgeven van je boek de beste kans geeft tot succes
Ook dit klopt niet. Misschien is het de beste route voor sommige schrijvers, maar zeker niet voor iedereen. Misschien zelfs wel niet voor jou. Maak je eigen keus.

Reden 3. Omdat je denkt dat het makkelijker is
Als je op een zaterdagmiddag een verhaaltje hebt geschreven, dat je zo ‘even’ op Bol.com plaatst, dan is het zelf uitgeven inderdaad niet zo moeilijk. Maar als je een professioneel, super goed product op de markt wilt brengen, dan komt er veel meer bij kijken. Zo moet je een redacteur en corrector inhuren, een illustrator in de arm nemen voor de cover, een marketingplan opzetten en je eigen promotie doen. Alles wat een reguliere uitgeverij normaal gesproken voor jou zou doen, komt nu op jezelf aan. En dat is zeker niet makkelijker.

Reden 4: Omdat je ongeduldig bent
Als self-pubber ben je in staat je eigen werk een stuk sneller op de markt te brengen dan een reguliere uitgeverij. Maar het vraagt nog steeds zorg en aandacht om een goed product te creëren en publiceren. Een boek uitbrengen voordat het er klaar voor is, geeft jou een slechte naam en bovendien verlies je er lezers door.

Reden 5: Omdat je niet wilt dat een redacteur gaat zitten knoeien aan je fantastische teksten
Elke schrijver heeft een redacteur nodig. Als jij wilt dat jou zelf uitgegeven boek goed gaat verkopen in een markt waar de concurrentie zeer groot is, dan is het inhuren van een redacteur de beste investering die je kan doen.

Reden 6: Omdat je ervan wilt kunnen leven
Er zijn nogal wat verhalen over schrijvers die rond kunnen komen van de verkoop van hun zelf uitgegeven boeken. Sommige zijn er zelfs rijk van geworden!
Deze verhalen zouden best kunnen kloppen, maar ze gelden niet voor het overgrote merendeel van de schrijvers. Mark Coker van Smashwords heeft het eens zo gezegd, ‘Er is een groot verschil in inkomsten van zelf uitgegeven boeken. Een paar titels verkopen verschrikkelijk goed, maar de meeste verkopen nauwelijks’.
Elke schrijver, of hij nu zelf uitgegeven is of regulier, vecht voor zichtbaarheid. Er zijn geen hoeken die je kunt afsnijden voor een sneller resultaat en het is al helemaal onwaarschijnlijk dat je er rijk van zult worden.

Houdt er rekening mee dat als je om een van de bovenstaande redenen je eigen boek wilt uitgeven, je bedrogen uit zult komen. Doe om teleurstellingen te voorkomen eerst je research. Wil je er toch voor gaan, neem dan het weloverwogen besluit de moeilijke (maar toch heel erg leuke) weg van het zelf uitgeven te gaan.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.