Hoe kom ik op zo veel mogelijk webwinkels?

In een eerdere blogpost heb ik het gehad over de gouden regels van het self-pubben. Deze zijn een onderdeel van de ‘best practices’ voor self-pubbers, opgesteld door Mark Coker, de oprichter van Smashwords.
Er zijn meer gouden regels dan de zes die ik eerder heb genoemd, maar deze zijn toch wel de belangrijkste en ik zal ze de komende tijd nader toelichten.

GOUDEN REGEL NR. 3
Zorg dat je je boek uitbrengt bij zo veel mogelijk verschillende webwinkels.

Er zijn in Nederland een aantal grote webwinkels die boeken, zowel in papieren als digitale vorm, verkopen. De grootste daarvan is uiteraard Bol.com, en je boeken zullen in elk geval op deze site te vinden moeten zijn.
Er zijn echter ook aan aantal grote webwinkels waar alleen ebooks worden verkocht. Dit zijn o.a. Kobo, Apple iStore en Amazon. Net als voor Bol, is het voor je ebooks ook een must om op deze site verkocht te worden.

Waarom is dat zo belangrijk?
Het antwoord is simpel. Op hoe meer sites je boek te vinden is, des te meer lezers hebben ook de kans het daadwerkelijk te vinden. Hoe groter je bereik, hoe groter de kans dat je naam bekend wordt bij het publiek. En dit is belangrijk voor het ontstaan van mond-tot-mond reclame, een van de pijlers van je marketing campagne.

Nu kun je je (e)boek uitgeven via een POD-uitgeverij, maar dan is de vraag welke distributie mogelijkheden deze heeft. Zorgt deze uitgeverij dat je boek op alle bovengenoemde sites terecht komt? Dan kun je overwegen met hen in zee te gaan. Houdt er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk minder royalty’s zult overhouden dan wanneer je alles zelf doet.
Doet deze uitgeverij alleen de distributie naar CB-online en op zijn eigen website, zou ik persoonlijk eerst goed nadenken of de uitgeverij je wel genoeg mogelijkheden biedt.
Uiteraard is de keus aan jou, maar doe je research voor je een contract tekent! Zo voorkom je teleurstellingen of opgedrongen extra kosten.

Veel van de distributie kun je zelf doen
Het is heel goed mogelijk om zelf je (e)boek op de bovengenoemde sites te krijgen.

Bravenewbooks
Bravenewbooks, doet de distributie naar Bol van zowel je ebook als papieren boek. Hiervoor betaal je alleen de kosten van het ISBN. Bol is sinds oktober 2014 ‘verbonden’ aan Kobo, met het gevolg dat je ebook nu ook automatisch op Kobo terecht komt.
Royalty’s voor verkopen op beide sites lopen via Bravenewbooks.

Smashwords
Om op de Apple iStore te komen, kun je je ebook uploaden op de Amerikaans distributiesite Smashwords. Daar kun je ook terecht met Nederlandse ebooks. Smashwords biedt ook de mogelijkheid te distribueren naar Kobo. Echter, als je je ebook al via Bravenewbooks op Kobo hebt staan, is het beter Kobo niet aan te vinken op Smashwords. Dan komen je ebooks dubbel op Bol en Kobo te staan, wat voor veel verwarring kan zorgen. (Ik weet dit uit eigen ervaring, aangezien dit nu bij mij het geval is. Het uitzoeken hiervan is nog een heel gedoe.)
Het uitbetalen van deze royalty’s lopen via Smashwords. Zij betalen uit via PayPal.

KDP
Amazon heeft in Nederland alleen nog maar een ebook store, maar m.i. is het nog maar een kwestie van tijd, voordat ze ook papieren boeken gaan verkopen.
Zorg eerst dat in elk geval je ebook te koop is op Amazon. Dit kan door je ebook te uploaden op Kindle Direct Publishing (KDP).
Zorg bij het uploaden op KDP dat jet NIET kiest voor KDP Select. Select is het exclusiviteitsprogramma van Amazon, waarvan de voorwaarde is dat je ebook nergens anders te koop mag zijn. En die exclusiviteit is nu juist net wat je niet wilt!

Createspace
Het is tegenwoordig ook mogelijk om Nederlandstalige (papieren) boeken te distribueren via Createspace, de POD-tak van Amazon. Grijp die kans aan om ook je papieren boek al uit te brengen, zodat je klaar bent voor de tijd dat Amazon NL ook papieren boeken gaat verkopen.
Op Amazon worden de papieren versie en de ebook versie van een titel aan elkaar gekoppeld en dat vergroot de verkoopbaarheid. (Het is jammer dat Bol.com dit niet doet…)
De royalty’s van zowel KDP als Createspace worden via je bankrekening betaald.

Het kost even tijd om het bovenstaande te realiseren, maar als het eenmaal loopt heb je zelf je boeken uitgegeven en heb je bovendien zelf de controle over hoeveel je boeken kosten e.d. (Houdt wel in de gaten dat voor de verkoop van papieren boeken in Nederland de Wet op de vaste boekenprijs geldt. Voor ebooks geldt deze niet.)

Zorg dat je (e)boek verkocht wordt op zo veel mogelijk sites. Dit verhoogt de zichtbaarheid en daarmee de kans dat lezers het vinden en kopen.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.