Ebooks per abonnement lezen

Gisteravond toen ik TV zat te kijken, kwam er opeens een reclame voorbij voor Telekidsboeken, een ebook abonnementsservice voor kinderen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Het leek mij een uniek, maar goed initiatief. In mijn ogen kun je kinderen niet vroeg genoeg kennis laten maken met ebooks.

Na wat googlen kwam ik er vanochtend achter dat Telekidsboeken een onderdeel is van Elly’s Choice, een abonnementsservice voor ebooks gericht op volwassenen, die vorig jaar augustus is gestart. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit van Elly’s Choice had gehoord. Nu lees ik bijna alleen maar Engelse boeken, maar toch is dat geen excuus voor iemand die in het vakgebied zit.

Elly’s Choice
Met een Elly’s Choice jaarabonnement, kunnen lezers iedere maand tien ebooks lezen voor maar €2,99. Leuk voor de lezers, maar als schrijver kwamen meteen wat vragen bij mij op. Hoe dat zit met royalty’s? Is €2,99 niet heel weinig? Kan mijn ebook ook mee doen?
Wat research leerde mij dat Elly’s Choice samenwerkt met twee grote Nederlandse uitgeverijen, VBK en Dutch Media, van waaruit een redactie maandelijks tien ebooks kiest voor de lezer. Vijf van bekende schrijvers en vijf van nog onbekende schrijvers. Deze nog onbekende schrijvers zitten al wel in ‘het vat’ van de uitgeverijen en dus is het niet iets waar self-pubbers iets aan zullen hebben.

Toen Elly’s Choice werd gelanceerd werd vooral de nadruk gelegd dat de abonnementsservice meer lezers zou interesseren voor ebooks en door de lage prijs een wapen zou zijn tegen de piraterij van ebooks in Nederland.
Veel mensen binnen het vakgebied stonden daar meteen sceptisch tegenover, maar persoonlijk denk ik dat elk initiatief tegen piraterij goed is. Vooral omdat recente cijfers aangeven dat voor iedere tien ebooks die de gemiddelde Nederlander op zijn ereader/tablet heeft staan, er maar voor eentje legaal is betaald. Van de gekke, natuurlijk! <Klimt op zeepkist> Piraterij (of te wel, een stickie van je buurman lenen en daarvan ebooks downloaden op je ereader) is STELEN!! <Klimt weer van zeepkist af…>

Abonnees
Het bleek dat na twee maand zich al 10.000 abonnees hadden aangemeld. Dat zal nu waarschijnlijk nog opgelopen zijn. De schrijvers van wie een ebook wordt uitgekozen, krijgen een paar cent per abonnee. Stel dat dit twee cent is, dan is dat met 10.000 abonnees €200,-. Niet een bult, maar als het aantal abonnees stijgt naar 100.000, dan krijg je al €2000,-.
Bovendien krijg je als onbekende schrijver veel naamsbekendheid, wat een belangrijke marketingtool is.

Nu heeft Elly’s Choice dan hun gebied uitgebreid door een speciaal kinderabonnement aan te bieden. Zoals gezegd vind ik dat een goed idee. Kinderen doen al veel met een tablet, dus waarom zou je ze er niet van laten lezen?

Het feit dat Telekidsboeken en Elly’s Choice niet beschikbaar zijn voor self-pubbers is denk ik niet zo’n ramp. Wat niet is kan nog komen en aangezien de opkomst en succes van de self-pubbers toch grotendeels ligt bij het ebook, is het alleen maar goed als initiatieven als deze, meer mensen aan het digitale boek krijgen.
Dat kan op den duur alleen maar positief zijn voor self-pubbers. 

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.