Onduidelijkheden distributie Kobo en Bol

Update 15-02-2018 Dit is een oudere blogpost uit 2015 en ondertussen is deze situatie opgelost. Wil je meer weten over het publiceren van ebooks op Bol.com en Kobo lees dan mijn blogpost: Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook!

***

In mijn blogpost over Gouden Regel nummer III, heb ik het even kort gehad over een probleem dat ik heb omdat Bol sinds oktober 2014 ‘verbonden’ is aan Kobo, een grote webwinkel met alleen ebooks. Mijn door Brave New Books naar Bol gedistribueerde ebooks kwamen ook op Kobo terecht en vice versa.

Handig zou je zeggen, maar hierdoor ontstond een probleem, aangezien mijn ebooks al via distributeur Smashwords op Kobo werden gezet.
Opeens waren mijn duurdere Brave New Books ebooks (duurder omdat Brave New Books minder royalty’s geeft en ik dus meer moet vragen om er überhaupt iets aan over te houden) zichtbaar naast mijn goedkopere ebooks die via Smashwords gedistribueerd werden. En dit zowel op Bol als Kobo, want op Bol verschenen opeens mijn ‘Smashwords’ ebooks. Verwarrend.

Nu is het zo dat ebooks die haast niet verkocht worden ‘wegzakken’ naar pagina’s waar toch geen mens ooit op kijkt. Dus mijn duurdere ebooks werden minder verkocht en verdwenen uit beeld. Probleem opgelost, zou je zeggen. Niet dus.

Vanwege de opeens ontstane connectie tussen Kobo, Bol, Brave New Books en Smashwords, krijg ik vreemd genoeg mijn royalty’s van de door Smashwords gedistribueerde ebooks, uitbetaald via mijn Brave New Books account. Helaas kost dit mij geld, want ook voor een via Smashwords op Bol terecht gekomen ebook krijg ik ongeveer 15% van de verkoopprijs, net als de ebooks die Brave New Books distribueert. Via Smashwords krijg ik 60% van de verkoopprijs voor elk verkocht ebook.
Een groot verschil.

Helaas heeft het me maanden gekost voor ik besefte wat er aan de hand was. Ik was dus al heel wat royalty’s kwijt, want als een soort Bermuda Driehoek, had de Kobo, Bol, Brave New Books Driehoek al mij geld opgeslokt.
Op 1 oktober heb ik beide ebooks van mijn Brave New Books account verwijderd. Dit in de hoop dat op het moment dat ik mijn Brave New Books account opzeg, ik eindelijk uitbetaald ga worden via Smashwords.
Dat moment is nog niet aangebroken, want nu, ruim drie weken later, zijn mijn duurdere via Brave New Books gedistribueerde ebooks nog steeds zichtbaar op Bol en Kobo. Heel vervelend, maar ze zullen uiteindelijk toch wel verdwijnen, hoop ik.

Of misschien wel niet. Misschien zullen ze als schimmige spookboeken op Bol.com blijven rondwaren. Onverkoopbaar aangezien ze niet meer echt bestaan, bedolven onder grote ladingen andere ebooks.
Wellicht een goed idee om Brave New Books maar weer eens een mailtje te sturen en te vragen of eens gepubliceerde ebooks ooit worden verwijderd van Bol. Wordt vervolgd.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.