
Dit is een persoonlijke keus die beïnvloed kan worden door een aantal factoren.
Erotische boeken
Er zijn self-pubbers die erotisch getinte boeken schrijven. In dat geval kan het soms lastig zijn dat onder je eigen naam te doen. Bijvoorbeeld als je familie er niets van weet en conservatief is, of als je een baan hebt waar het een probleem zou kunnen worden als het ‘wordt ontdekt’.
In dat soort gevallen is het schrijven onder een pseudoniem een uitkomst. Dan blijf je anoniem, maar kun je toch schrijven en uitgeven wat je wilt.
Veel voorkomende naam
Heb je een veel voorkomende naam, kan het ook handig zijn onder een pseudoniem te gaan schrijven. Vooral als er al andere schrijvers zijn met dezelfde naam.
Er zijn in dit geval echter ook schrijvers die er voor kiezen wél hun eigen naam te gebruiken, maar die voegen dan een, al dan niet bestaand, initiaal toe. Bijvoorbeeld Pietje J. Puk.
Moeilijke naam
Als je een moeilijke naam hebt, of zoals ikzelf een naam die in het Engels moeilijk gespeld kan worden (Engelsen worden gek van mijn dubbele ‘aa’), is een pseudoniem vaak ‘the way to go’.
Vooral als je voor een anderstalig publiek schrijft, kan het een idee zijn om een pseudoniem te nemen dat meer overeenkomt met je doelgroep. In mijn geval de Engelstalige doelgroep en dan met name deze uit Groot Brittannië. ‘Annie Appleton’ klinkt hen heel wat makkelijker in de oren dan ‘Maria Staal’.
Verschillende genres
Als je in meerdere heel verschillende genres schrijft, kan het ook handig zijn een pseudoniem te gebruiken. Bijvoorbeeld kinderboeken en erotica, of Sci Fi en historische romans. Dit om te voorkomen dat lezers je naam googelen en dan opeens ‘schrikken’ van wat je nog meer geschreven hebt.
Ook het schrijven in zowel fictie als non-fictie kan een reden zijn een pseudoniem te gebruiken.
Met dit laatste punt komt ook de marketing om de hoek kijken. Want of je nu een pseudoniem gebruikt of niet, je schrijversnaam zal vroeger of later herkent gaan worden als merknaam. Deze naam zal bijvoorbeeld een genre gaan betekenen, zoals Steven King (thrillers), Agatha Christie (murder mystery) e.d.
Zorg er dus voor dat je een eventueel pseudoniem met zorg kiest en er dan consequent gebruik van blijft maken. Denk hierbij aan een website met domeinnaam (pietje.j.puk.nl), Facebook page, Twitter e.d.
Net als de Gouden Regels van het self-pubben is marketing ook een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Begin er vroeg mee en plan het zorgvuldig. Commercieel denken is vaak onder self-pubbers een taboe, maar het is een essentieel onderdeel van het opzetten van een succesvol eigen bedrijf en niet iets ‘vies’ dat je er even bij moet doen.
In de komende weken zal ik meer aandacht gaan schenken aan marketing en het creëren van een merknaam.
Verder lezen:
Be the first to comment