Trotse self-pubber!

Nu het er echt op gaat lijken dat Book 1 van mijn nieuwe serie in december uitkomt, zijn er steeds vaker mensen geïnteresseerd in het proces van uitgeven. Steevast is daarbij de vraag, ‘Heb je al een uitgever?’.

Tot voorkort beantwoordde ik deze vraag altijd met, ‘Nee, ik ga het zelf uitgeven.’ Meestal reageerde men hier niet echt op, anders dan met een wat sceptische uitdrukking op het gezicht. Ik vond het dan telkens nodig om toe te voegen dat, ‘Dit is tegenwoordig heel normaal is!’

Vorige week vroeg ik me opeens af waarom ik het nodig vind in de verdediging te schieten op het moment dat ik vertel dat ik zelf mijn eigen boeken uitgeef. Ik doe dit al sinds 2007, dus waarom denken mensen nog steeds dat ik een reguliere uitgever zoek?
Blijkbaar is het hebben van een uitgever toch nog de normale weg.

Ik begrijp dat wel, want lange tijd was het zelf uitgeven van boeken voorbehouden aan de stumpers die geen uitgever konden vinden en dus maar diep in de buidel tastten om zelf 25 boeken te laten drukken die vervolgens werden uitgedeeld onder familie en vrienden. Vanity Press wordt dit genoemd en vaak wordt in Nederland nog steeds het zelf uitgeven hiermee vergeleken.

De laatste jaren is het echter steeds makkelijker geworden om als self-pubber je eigen boeken uit te geven. In de Engelstalige wereld al sinds 2009 en in Nederland sinds juni 2013. Toen kwam via Bravenewbooks de mogelijkheid voor iedereen om ebooks en papieren boeken uit te geven en deze rechtstreeks op Bol.com te verkopen.

De Engelstalige self-pub wereld is ons dus vooruit, met het gevolg dat ik daar nooit hoef uit te leggen dat het normaal is self-pubber te zijn.
Ik heb daarom besloten dat het in Nederland hoog tijd is dat het zelf uitgeven van boeken wordt aanvaard als normaal. Ik mag dus niet meer in de verdediging schieten, want dat is nergens meer voor nodig.

Dus, als mensen mij nu vragen of ik een uitgever heb, zeg ik, ‘Ja, die heb ik!’.

Verder lezen:

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.