Wanneer moet ik beginnen met marketing?

Marketing wordt door self-pubbers vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Nu is het eenmaal zo dat als je succesvol wilt zijn als schrijver/uitgever, je er niet aan ontkomt aan marketing te doen.
Marketing is niet eng. Het is zelfs niet echt moeilijk, geloof me. Als je in staat bent een boek te schrijven, ben je ook in staat dit boek te marketen.

Er zijn veel marketing technieken en het kan zijn dat je algauw door de bomen het bos niet meer ziet.
Joanna Penn, succesvol self-pubber en marketing goeroe, zegt het volgende over wanneer je het best kan beginnen met marketing in haar boek ‘How to market a book’.

Wanneer moet je beginnen met marketen?

Dit is afhankelijk van twee factoren. Ben je nog bezig je boek te schrijven, of is je boek al te koop op de webshops?

Als je nog bezig bent je boek te schrijven dan kun je wel degelijk al beginnen met marketen.

Probeer eens een aantal van de volgende dingen.

Begin contacten te leggen met andere schrijvers in jouw genre via social media. Dit kan door schrijvers te liken op Facebook, of op Twitter of schrijversforums in gesprek te gaan. Je zou ook een blog of podcast van een schrijver kunnen gaan volgen. Toon bij het in contact gaan in eerste instantie interesse in wat de andere schrijvers doen. Als ze zien dat je belangstelling hebt voor bijvoorbeeld hun methode van schrijven of uitgeven, gaan ze vanzelf ook vragen stellen aan jou.

Begin eventueel een blog over jouw ‘reis’ als schrijver. Of wellicht is er een onderwerp waar je veel vanaf weet en waar je over zou kunnen bloggen. Ik weet bijvoorbeeld veel over self-pubben en ben daar een blog over begonnen. Wil je geen blog, dan kan het al wel goed zijn een eenvoudige website op te zetten, zie hieronder.

Als je al een idee hebt wanneer je boek uitkomt, zorg dan dat je een pre-order opzet bij Draft2Digital. Dit kan al een jaar van te voren, zelfs als je nog geen woord op papier hebt staan. Wat je wel nodig bent is de titel, auteursnaam, flaptekst en de eerder besproken fantastische cover. Waarschijnlijk zal je al wel een aardig eind op weg zijn in je schrijfproces voor je een pre-order gaat overwegen, maar heb je het gevoel dat je er klaar voor bent, wacht dan niet langer! Pre-orders zijn een belangrijke marketing tool, waar je gratis gebruik van kunt maken.

Is je boek al te koop dan is het zaak zo snel mogelijk te beginnen met marketing!

Hierin heb je de keuze uit korte termijn marketing en lange termijn marketing. Maar voor je daar echter aan begint is het belangrijk de volgende drie dingen goed op orde te hebben.

Onze ‘oude vriend’, zorg voor een fantastisch boek!

Is je boek nog niet bekeken door een redacteur, laat dit dan als nog doen. Investeer hierin! Je hoeft je boek hiervoor niet uit de verkoop te halen. Laat de redacteur je tekst lezen en als je de aanpassingen hebt gedaan, upload dan domweg de nieuwe versie. Op die manier raak je geen recensies en verkoopcijfers kwijt.
Dit geld ook voor de voorkant. Heb je nog geen professionele voorkant, zorg dan dat je er eentje laat maken en ga ook deze her-uploaden.

Zorg dat de boekpagina op de webshop alles heeft wat het moet hebben

Bijvoorbeeld de juiste categorie en subcategorie (ook wel genre genoemd). Doe hiervoor eerst wat research op Bol of Amazon. Het is zaak je boek niet in een te algemene categorie te plaatsen, bijvoorbeeld ‘thrillers’, of ‘literatuur & romans. Kies ook een subcategorie. Bijvoorbeeld: thrillers > mysterie, of literatuur & romans > historische romans. Bol heeft in dit geval een betere onderverdeling in subcategorieën dan de Nederlandse Amazon. Op Smashwords en Kobo zijn wel veel meer subcategorieën te kiezen. Maak daar gebruik van!

Zorg ook dat je goede trefwoorden gebruikt. De meeste sites geven je de kans om zeven trefwoorden in te vullen. Dit is niet hetzelfde als de categorie, maar de trefwoorden kunnen wel zorgen dat je boek in een bepaalde categorie terechtkomt.

Kijk naar welke woorden jouw boek het best omschrijven. Voor mijn ‘Time Zones, Containers and Three Square Meals a Day’ had ik in eerste instantie de volgende trefwoorden gekozen: travelogue, containers, time zones, unusual journeys, travel, round the world en dolphins. Dit werkte niet, want deze trefwoorden waren te algemeen en vaag. Na wat uitproberen kwam ik uiteindelijk uit op: cargo ships, travelogue, shipping, freighter travel, freighter cruises, travel en ships.

Zorg dat je ‘sample’ goed in elkaar zit. Zoals eerder beschreven in Gouden regel nr. VI, is het belangrijk dat je sample, vaak de eerste 10% van je ebook, er zo goed mogelijk uitziet. Hoe je dit voor elkaar krijgt lees je in De perfecte preview van je ebook.

Zorg dat je een goede prijs kiest voor je ebook. Met de prijs staat of valt een goede verkoop. In de Engelse self-pub wereld is het meestal zo dat een ebook niet meer dan een kwart van de prijs van een paperback is. Maar een ebook moet ook weer niet té goedkoop zijn, want dan denken potentiele kopers dat het boek niet goed genoeg is.
Zaak dus om een middenweg te vinden. Mijn Time Zones ebook van 80.000 woorden is te koop voor 3,99. Fictie is soms iets goedkoper, daarom overweeg ik om deel 1 van mijn nieuwe detective serie voor 2.99 te gaan verkopen, ook al heeft het 80.000 woorden.
Series zijn sowieso een ander verhaal. Als je een serie hebt van vijf of meer boeken, loont het deel 1 goedkoper of zelfs gratis aan te bieden. Deel twee kan dan 2,99 zijn en de delen drie tot vijf 3,99. Zo worden lezers over de streep getrokken om je eerste deel ‘goedkoop’ uit te proberen en haal je ze daarmee binnen.
Een standalone ebook gratis of voor weinig geld aanbieden is vaak niet een goede strategie. Tenzij het om korte verhalen gaat. Dan kan het natuurlijk wel.
Hoe je een ebook moet prijzen levert veel discussie op in de self-pub wereld. Tactieken veranderen. Houdt dit in de gaten en beweeg mee, zodat de prijs van je ebook mee kan helpen met de marketing.

Website en mailinglist

Als je geen blog hebt is het in elk geval belangrijk wel een website te hebben. Dit hoeft maar te bestaan uit een paar pagina’s. De homepage, over de schrijver, boeken, mailinglist en contact. Je kunt dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Zelfs een website met minimale informatie is al beter dan niks.

Zorg in elk geval dat je nadenkt over je domeinnaam. In de vorig blogpost over marketing heb ik het erover gehad dat je jezelf moet kennen. Dit heeft te maken met het opzetten van jouw merknaam. Of je nu onder je eigen naam schrijft of onder een pseudoniem, lezers gaan op een gegeven moment jouw naam herkennen en weten welke boeken ze kunnen verwachten. Dit wordt in het Engels ‘branding’ genoemd.
Het is goed deze branding zo eenduidig mogelijk door te voeren, dus het loont hier al in een vroeg stadium eens over na te denken.
Voor het kiezen van een domeinnaam geldt hier dat dit hetzelfde moet zijn als je merknaam. Stel je schrijft thrillers onder de naam Pietje Puk. Dan is het slim de domeinnaam www.pietjepuk.nl te kiezen. Zo kan een lezer je overal herkennen. (Meer uitleg hierover kun je lezen in Pseudoniem of niet?)

Een mailinglist is de belangrijkste manier om contact te krijgen met je fans. Met het opzetten van een mailinglist kun je niet vroeg genoeg beginnen, maar in elk geval vanaf het moment dat je boek uitkomt. Eigenlijk is je website ervoor bedoelt om lezers zover te krijgen dat ze zich opgeven voor jou mailinglist.
Een mailinglist is niets anders dan een lijst met emailadressen van fans die graag van jou willen horen wanneer je volgende boek uitkomt. Natuurlijk breng je fans ook op de hoogte van een nieuw boek via Twitter of Facebook. Maar helaas is het zo dat deze vormen van social media aan populariteit kunnen verliezen of zelfs verdwijnen (wie kent Hyves nog?). En zo verdwijnen je likes of fans ook met de stille trom.
Een mailinglist is echter iets dat jezelf in handen hebt. Door fans aan te sporen zich op te geven voor jou mailinglist (met hun emailadres) heb je altijd een korte lijn om deze fans te bereiken. Het is echter wel zaak dat je je fans niet gaat bedonderen. Als jij op je website zet dat je hen alleen een mailtje stuurt op het moment dat er een nieuw boek uitkomt, dan moet je niet iedere week een mailtje sturen met reclame voor je andere boeken. Dat is de snelste manier om fans kwijt te raken!
Met mailchimp kun je redelijk eenvoudig een mailinglist opzetten en een aanmeldformulier op je website krijgen.
Het hebben van een mailinglist vergt een lange adem. Veelal duurt het een poos voor de eerste fans zich aanmelden. Maar we hebben al vaker gezien dat self-pubben een marathon is en geen sprint!

Marketing kan al beginnen als je nog geen woord op papier hebt staan. Heb je echter al wel een boek in de verkoop is het zaak zo snel mogelijk de bovenstaande drie dingen op orde te krijgen, voordat je met het ‘echte’ werk begint.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.