
LET OP! Dit is een oudere blogpost. Misschien vind je er nog wel bruikbare tips, maar als het gaat om technische- of uitgeefinformatie is de kans groot dat deze is verouderd. Klik op de onderwerpen in het menu bovenaan, om de nieuwste blogposts en informatie te vinden. Bedankt en blijf schrijven! – Maria Staal
In zijn jaarlijkse 2016 Smashwords onderzoek naar wat werkt in de self-pubwereld, heeft Mark Coker vorige week aangegeven dat ebooks die als pre-order op Smashwords hebben gestaan vóór de publicatie datum, meer inkomsten creëren en hoger op de bestsellerlijsten terecht komen.
Het plaatsen van je ebook op Smashwords als pre-order is dus een goede (en gratis) marketingtool waar iedere self-pubber gebruik van zou moeten maken.
Er zijn twee soorten pre-orders op Smashwords. Pre-orders met meta data én de volledige tekst van het boek, en pre-orders met alleen meta data. Dit laatste is uniek bij Smashwords en geeft schrijvers die nog bezig zijn met het schrijven de kans toch al aan marketing te doen.
Wat is meta data
Onder meta data vallen de volgende dingen. Titel en evt. subtitel, genre, voorkant, flaptekst (bij Smashwords een lange en een korte), prijs, zoekwoorden en naam schrijver/uitgever.
Naast de daadwerkelijke tekst van je ebook, is de meta data erg belangrijk. Zeker voor marketing en het aantrekken van lezers is meta data nog belangrijker dan de tekst van je ebook. Lezers zullen je ebook vaak vinden op de volgende manier.
- Ze zoeken naar het genre dat zij leuk vinden
- In de genre lijst zien ze je voorkant en die spreekt hen aan
- Dan zien ze de titel, die ook pakkend moet zijn
- Heb je ze hiermee nieuwsgierig gemaakt, dan lezen ze de flaptekst
- Lijkt het ze nog steeds interessant, dan kijken ze naar de prijs
- Is die ook goed dan downloaden ze misschien het voorbeeld (de eerste 10-15% van je daadwerkelijke ebook)
- Zit dit goed in elkaar dan kopen ze je ebook
Je ziet dat de daadwerkelijke tekst van je ebook pas later belangrijk wordt in dit proces. Daarom is het juist zo handig dat Smashwords nu de ‘meta data only’ pre-order heeft opgezet.
Waarom pre-orders
Webwinkels zijn zo opgezet dat als een ebook wordt verkocht, ze hoger op de lijst van zoekresultaten komen. Hoe vaker ze worden verkocht op een dag, hoe hoger ze uitkomen. Dit verhoogt de zichtbaarheid voor lezers die nog op zoek zijn naar een nieuw boek. Veelal kijken nieuwe lezers alleen naar de eerste pagina, dus als je ebook daarbij staat heb je meer kans dat het word verkocht, dan als het op pagina vijf staat.
Zeker op de dag van publicatie is het goed als je ebook zo hoog mogelijk op de zoeklijsten terechtkomt. Dit kun je manipuleren door veel reclame te maken voor de publicatiedag en dan maar hopen dat lezers je ebook ook daadwerkelijk op die dag kopen.
Een andere manipulatie is het hebben van een pre-order. Het mooie van een Smashwords pre-order is dat de ebooks die eerder al door lezers zijn besteld, worden geleverd aan de lezers op de dag van publicatie. Deze al eerder bestelde ebooks tellen dan mee in de verkoopcijfers van die dag en daarmee zal je ebook dus meteen al hoger op de zoeklijsten komen. Zelfs al is er verder nog geen ebook verkocht.
Hoe eerder je dus je pre-order opzet en er reclame voor gaat maken, hoe meer tijd je hebt om bestellingen te vergaren, die op de dag van publicatie meetellen als verkoop.
Smashwords pre-orders komen te staan de Apple iStore, Kobo en Barns & Noble. De eerste twee zijn het meest van belang voor de verkoop in Nederland en België.
(Let op! Via KDP kun je ook pre-orders op Amazon krijgen. Deze zijn altijd mét tekst. Helaas worden de Amazon pre-orders niet meegeteld op de dag van de publicatie. Daarmee is een Amazon pre-order dus minder effectief dan een Smashwords pre-order. Hopelijk dat Amazon dit in de toekomst nog gaat veranderen.)
Het opzetten van een Smashwords pre-order
Het opzetten van een pre-order op Smashwords is eenvoudig. Zorg van te voren dat je de meta data op orde hebt. Houdt hierbij rekening met de juiste afmetingen van je cover.
Heb je een account bij Smashwords, klik dan boven aan ‘Publish’. Je komt dan in het ‘Publish your book’ veld. Vul eerst de titel in en ga dan verder met het vak ‘Release date’.
Volg de vier stappen, waaronder de keus of je een pre-order mét of zonder tekst wilt (zie afbeelding hierboven). Vul ook het verwachte aantal woorden in en uiteraard de datum van publicatie (release date). Deze laatste kan een jaar van te voren.
Vul hierna de rest van je meta data in, waaronder flaptekst (synopsis), prijs en genre (category). Onder punt 7 kun je de tekst toevoegen als Word doc, als je een pre-order mét tekst wilt.
Klik ‘submit’ als je zeker weet dat alles goed is.
In het vervolg van de procedure zal de meta data en evt. tekst automatisch worden gecontroleerd. Je kunt in je dashboard zien hoe het ermee staat en of je nog dingen moet veranderen. Als dit het geval is, is het zaak dit zo snel mogelijk te doen. Dit kan inhouden dat de afmetingen van de voorkant niet goed zijn, of dat er iets niet goed is met je Word doc. Maar als je de Smashwords Stijlgids goed hebt gevolgd, zou er niet veel mis mogen gaan.
Als het goed is gekeurd, doet Smashwords nog een handmatige check om te zien of je ebook inderdaad in aanmerking komt voor ‘Premium distribution’. Dit is wat je wilt, want anders komt je pre-order niet op de iStore, Kobo en B&N.
Als je ebook is goedgekeurd voor Premium distribution, dan moet je als laatste nog een ISBN toevoegen. Dit kan via de ISBN Manager op je dashboard. Je kunt je eigen uploaden of een gratis ISBN van Smashwords gebruiken.
Hierna wordt je pre-order verstuurd naar de iStore, Kobo en B&N en kun je beginnen met het marketen hiervan, door de links van de verschillende boekpagina’s te plaatsen op je Facebook page, website e.d.
De eenvoud van het proces, maakt dat er eigenlijk geen excuus meer is om geen pre-order te doen op Smashwords. Het is simpelweg een onderdeel geworden van de ‘best practices’ waar iedere professionele self-pubber zich aan zou moeten houden.
Verder lezen:
Be the first to comment