Mijn verkoopcijfers over 2015

Het is alweer even geleden dat ik een blogpost heb geschreven. Dit komt omdat ik de laatste maand druk bezig ben geweest met het schrijven van mijn nieuwe boek, een ‘noodzakelijk kwaad’ waar iedere self-pubber vroeg of laat weer eens mee te maken krijgt.

De laatste tijd zijn er vooral in de Engelstalige uitgeefwereld een aantal artikelen verschenen die aan lijken te geven dat het ebook op zijn return is en dat het dus geen zin meer heeft daar tijd in te steken.
Niets is echter minder waar, aangezien deze artikelen alleen kijken naar de traditionele uitgeefwereld en gemakshalve de self-pub wereld vergeten.

Ik begrijp dat wel een beetje, want als uit recente cijfers blijkt dat de verkoop van ebooks via de self-pub wereld groeit en daarmee een steeds belangrijker aandeel neemt in de verkoop van boeken wereldwijd, dan zou ik als traditionele uitgever ook wel wat zenuwachtig worden.
Maar het aloude gezegde ‘if you can’t beat them, join them’ schijnt nog niet te zijn doorgedrongen in de traditionele uitgeefwereld. En dat is jammer.

Ik heb vandaag iets engs gedaan en dat is mijn verkoopcijfers over 2015 bekend maken op mijn schrijfblog. Niet iets dat je zomaar doet, maar ik werd geïnspireerd door Joanna Penn, self-pub goeroe extraordinair, die haar hele hebben en houden plaatste op haar blog.
Dit na aanleiding van het Mei Rapport van Author Earnings, een groep mensen die al enkele jaren bezig is verkoopcijfers te verzamelen waarbij de self-pubbers wél meegenomen worden.
Ik dacht toen, waarom niet? Ook omdat ik graag een beginwaarde wil hebben voor als ik mijn mysterie serie ga verkopen.

Author Earnings kijkt naar de verkoop van ebooks op Amazon. Een van hun conclusies in het Mei Rapport is dat de verkoop van ebooks die zelf is uitgegeven enorm groeit en ver uitstijgt boven de ebook verkopen van traditioneel uitgegeven schrijvers.
Ook kwamen zij tot de conclusie dat een self-pubber niet perse een bestseller moet zijn om een goed inkomen te creëren uit de verkoop van ebooks. Dat is goed nieuws.
Joanna Penn is daar een voorbeeld van, want ze verkoop gestaag van alles wat, maar komt eigenlijk nooit op een bestsellerlijst. Toch maakt ze $95.000 per jaar aan de verkoop van boeken. Dat wil ik ook wel…

Ik ga niet hier mijn verkoopcijfers herhalen. Iedereen kan ze lezen via mijn Engelstalige schrijversblog, My sales figures over 2015.
Het is zeer de moeite waard ook Joanne’s blogpost en het Author Earnings Mei Rapport te lezen.

Ik ben me ervan bewust dat de Nederlandstalige verkoopsituatie niet gelijk is aan die van de Engelstalige wereld. Ik weet niet waarom Nederlandstalige schrijvers zo langzaam zijn in de self-pub wereld te duiken. Dat is heel erg jammer, want persoonlijk denk ik dat daar de mogelijkheden toch echt liggen.

Ondanks dat is het ook voor Nederlandstalige schrijvers (self-pub of niet) interessant eens een kijkje te nemen in de verdiensten van de Engelstalige self-pubbers. Wie weet is het een inspiratie zelf ook het roer om te gooien en een heuse Nederlandstalige Indie Revolutie te weeg te brengen!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.