Wat is korte termijn marketing?

Er zijn twee soorten marketing. Korte termijn en lange termijn marketing. Beide zijn van belang voor de marketing van je ebook en met beide kan je niet snel genoeg beginnen als je al een boek gepubliceerd hebt.
Hieronder neem ik eerste de korte termijn marketing onder de loep.

Onder korte termijn marketing vallen drie dingen. Recensies, advertenties en de ‘oude’ traditionele media, zoals krant, tv, radio.

Recensies

Het vergaren van recensies is belangrijk, aangezien potentiële kopers graag willen weten of het lezen van jouw boek wel de moeite waard is.
Lees meer over recensies en het verkrijgen daarvan in mijn blogpost Hoe krijg ik recensies voor mijn boek?.

Advertenties

In de Engelstalige uitgeefwereld bestaat de mogelijkheid om een advertentie te plaatsen voor je ebook op een zogenaamde ‘targeted email list’. Een site als bijvoorbeeld Bookbub stuurt hun leden elke dag een email met een lijst van ebooks die op die dag in de aanbieding zijn. Om je ebook op zo’n lijst te krijgen, betaal je een bepaald bedrag.

Bookbub heeft een enorm aantal leden en door een advertentie op hun lijst te plaatsen krijgt je ebook dus heel eventjes grote aandacht. Dit kan zorgen voor een zogenaamde ‘sales spike’ op de webshop, zoals Amazon of Kobo, waardoor je daar hoger op de genrelijsten komt te staan en dus meer zichtbaar bent voor potentiële kopers.

Het plaatsen van een advertentie op een targeted email list werkt alleen als je een professionele voorkant hebt en een groot aantal goede recensies (bijvoorbeeld 20 recensies met een gemiddelde van 4,5 sterren). Ook moet je de prijs van je ebook voor kortere tijd flink kunnen verlagen, want het gaat in deze emaillijsten juist om de aanbiedingen. Het werkt ook het best als je een serie hebt van al tenminste vier ebooks, waarvan je er dus eentje tijdelijk in prijs verlaagd.Veel Engelstalige targeted email lists zoals Bookbub of Pixels of Ink nemen alleen Engelstalige boeken aan en zijn dus niet bereikbaar voor Nederlandstalige schrijvers.
Ik heb gekeken naar Nederlandstalige emaillijsten, maar heb er niet een kunnen vinden.

Wat wellicht in de buurt komt is Hebban. Dit is een website voor boekliefhebbers, waar men een account kan aanmaken om daarop aan te geven welke boeken men heeft gelezen. Het heeft veel weg van de Engelstalige Goodreads.
Persoonlijk heb ik geen ervaring met adverteren op Hebban, maar het lijkt erop dat ze verschillende mogelijkheden in de aanbieding hebben. Klik op hun website op ‘adverteren op Hebban’ en dan op de pfd link, om de verschillende mogelijkheden en prijzen in te zien.

Voor adverteren geldt dat je een keuze moet maken of het geld dat je erin stopt het waard is en je inderdaad extra verkopen gaat opleveren. In de marketingwereld heet dit ‘Return of Interest’ ook wel ROI.
Als je ergens veel geld in stopt, maar je ziet nauwelijks een verbetering in je verkopen, dan is dat het dus niet waard. Dan kun je je geld beter opsparen voor het inhuren van een cover artist voor het maken van een professionele voorkant. Het zou best kunnen dat dit op den duur een betere ROI oplevert.

Over het plaatsen van advertenties in lokale kranten e.d. hieronder meer.

Traditionele media

Het is natuurlijk ook mogelijk bekendheid te creëren via de traditionele media, zoals kranten, radio en tv.
Maar hoe moet je dat voor elkaar krijgen?

Je kunt over de publicatie van een nieuw e(boek) een persbericht rondsturen en hopen dat er iets over in de krant komt of op de radio. Ik kan je nu al wel zeggen dat kans dat dit gebeurd heel erg klein is. In mijn ervaring met de traditionele media werkt een persbericht alleen als je ‘local interest’ hebt, dus bijvoorbeeld omdat je woont in de plaats waar de krant verschijnt. Zelf heb ik de afspraak met de plaatselijke lokale krant dat als mijn boek uitkomt ze een artikeltje daarover schrijven. Dat is leuk, maar ik verwacht niet dat ik daardoor één boek meer verkoop. Dat is in het verleden niet gebeurd en dat zal ook in de toekomst niet het geval zijn.

Wat grotere kranten plaatsen vaak geen recensies van self-pubbers, voornamelijk omdat de redactie niet verwacht dat dit soort boeken erg goed kunnen zijn. Het opsturen van een recensie exemplaar is dus weggegooid geld.
Als je een boek hebt met ‘local interest’ zoals mijn eerste boek over de geschiedenis van York, dan kan het soms meer effect hebben met een kraampje op de markt te gaan staan om het boek terplekke aan het publiek te verkopen, dan een advertentie of een recensie te hebben in een lokale krant of op de radio.

Maar waarom is het onwaarschijnlijk dat aandacht van de traditionele media gaat werken?

  • Ten eerste omdat het niet gericht genoeg is. Je hebt je boek geschreven voor een bepaalde doelgroep, maar als die doelgroep de krant niet leest bereik je ze dus niet.
  • Ten tweede zit er vaak te veel tijd tussen het ‘horen/lezen over een boek’ en de daadwerkelijke aanschaf. Tenzij men in de boekwinkel een krant leest en daar een advertentie ziet van een boek die twee meter verderop op een plank blijkt te staan, zullen de meeste mensen die een advertentie zien het al snel weer vergeten zijn.
  • En omdat er bij een krantenadvertentie of een item op de radio geen ‘knop’ zit die zegt ‘klik hier voor dit fantastische boek’, heeft de potentiële koper dus geen mogelijk meteen tot actie over te gaan. De zogenaamde ‘Call to Action’ ontbreekt.

Is het dus onnodig om de traditionele media op te zoeken? Nee. Zoals ik eerder zei gaat de lokale krant een artikeltje over mij schrijven bij het uitkomen van mijn nieuwe boek. Hierdoor komt mijn naam en ‘brand’ in de krant te staan en krijg ik dus wel naamsherkenning. En dat is nooit weg, ook al is het in je eigen dorp of stad.
Bovendien kun je op je website een link plaatsen naar het artikel (als het ook op de website van de krant uitkomt), wat weer de indruk achterlaat dat je goed aan de weg aan het timmeren bent.

Korte termijn marketing werkt dus eigenlijk alleen voor het eerste onderdeel, de recensies. Persoonlijk zou ik mijn energie daar in gaan steken en niet in advertenties en traditionele media. Bovendien is in de Engelstalige self-pub wereld gebleken dat het self-pubben een ‘lange termijn’ kwestie is. Een lange adem en doorzettingsvermogen is vereist in het self-pub vak. Toch kan een beetje korte termijn marketing hier wel bij helpen.

Verder lezen:

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.