
De laatste tijd kom ik op verschillende fora telkens weer de vraag tegen of bepaalde POD uitgeverijen wel ‘goed en te vertrouwen’ zijn. Veel van deze POD uitgeverijen hebben een website, waar veel informatie over hen te vinden is, maar blijkbaar vinden schrijvers het moeilijk daar conclusies uit te trekken.
Hieronder drie vragen waar je een antwoord op moet vinden, voor je besluit met een POD uitgeverij in zee te gaan.
Even ter verduidelijking, de term POD uitgeverij wordt door Nederlandstalige schrijvers, maar ook in de uitgeverswereld zelf, vaak ten onrechte gebruikt. Ik geef er zelf de voorkeur aan om ‘zelfuitgeefplatform’ te gebruiken. Dit om verwarring te voorkomen, want POD (print on demand) is een print techniek voor paperbacks. In de tekst hieronder heb Ik de term POD uitgeverij dan ook vervangen door zelfuitgeefplaform.
Vragen ze geld voor hun services?
Soms is het even zoeken op de websites, maar uiteindelijk kun je vaak wel vinden of een zelfuitgeefplaform geld vraagt om je boek uit te brengen.
Sommige zelfuitgeefplaform zijn gratis, maar vragen wel geld voor bijvoorbeeld een marketing- of redactiepakket. Als dit het geval is dan mag je ervan uit gaan dat ze verder niet zelf aan marketing en redactie doen, en dat er van je wordt verwacht dat je dit zelf doet op het moment dat je geen pakket aanschaft.
Er zijn ook zelfuitgeefplaform die geld vragen voor een ISBN. Dat is op zich geen probleem, want ISBN’s zijn in de Lage Landen niet gratis, maar shop wel even wat rond, want de prijzen verschillen nogal. Zo kost een ISBN bij bijvoorbeeld Brave New Books €12,75 en bij Createmybooks.com €42,35.
Wat betreft print boeken (paperbacks, dus) is er vaak de mogelijkheid zelf een stapel van je eigen boeken te kopen met korting. Er wordt dan gezegd dat je over deze boeken nog weer royalty’s krijgt en dat is ook zo. Maar de bottomline is dat als je een stapel boeken in huis haalt, je er alleen geld mee verdient als je ze ook weer weet te verkopen.
Vraagt een zelfuitgeefplaform op voorhand al geld om je boek te kunnen uitgeven, dan gaat het om een zogenaamde ‘vanity’ uitgever. Ik kan je afraden met deze mensen in zee te gaan, want het gaat je veel meer kosten dan het je gaat opleveren.
Wil je alleen maar een paar boeken later printen voor familie en vrienden, kies dan voor Brave New Books of Pumbo, die zijn gratis op het moment dat je geen distributie naar Bol.com wilt, omdat je dan geen ISBN nodig hebt.
Publiceren ze print en ebooks?
Veel schrijvers zijn vooral gefocust op het uitbrengen van een papieren boek, zodat ze het in handen kunnen houden en op de koffietafel leggen. Bij een ebook kan dat niet en dus hebben veel schrijvers het gevoel dat dit niet een ‘echt’ boek is.
Ik begrijp dat gevoel en heb zelf al mijn boeken ook als paperback uitgegeven. Maar de toekomst zit nu eenmaal in digitaal, dus let bij het zoeken naar een zelfuitgeefplaform op of men ook ebooks uitgeeft. Als je toch met iemand in zee gaat kan het maar beter iemand zijn die ‘alles in huis heeft’. Dat scheelt later een hoop gedoe.
Toch is het nog niet zo simpel als het lijkt. Veel zelfuitgeefplaforms die óók ebooks doen, verkopen deze alleen op hun eigen webwinkel en niet op Bol.com. En dat is, zoals blijkt uit vraag drie hieronder, niet ideaal.
Wat is hun distributie bereik?
Dit is een zeer belangrijke vraag en probeer goed boven water te krijgen waar je boek te koop zal zijn als je het via een bepaalde zelfuitgeefplaform publiceert.
In Nederland en België is de grootste verkoper van boeken Bol.com. Als daar je boeken niet heen gedistribueerd worden, zou ik me nog maar eens achter de oren krabben. Veel zelfuitgeefplaform hebben hun eigen webwinkel en er zijn er die alleen je boek daar verkopen en nergens anders.
Mijns inziens geen goede zaak. Als je serieus ben over de verkoop van je boeken, dan is een zo uitgebreid mogelijke distributie zeer belangrijk.
Zoals gezegd is in Nederland en België Bol.com de ‘heilige graal’. Daar wil je zowel je paperbacks als je ebooks te koop zien staan. De goedkoopste manier om paperbacks op Bol.com te krijgen is via Brave New Books en Pumbo.
Spreek je goed Engels dan is een goede optie je ebooks via Smashwords te distribueren naar o.a. Kobo, via welke het dan op Bol.com verschijnt. Via Kobo Writing Life heb je bovendien de mogelijkheid om ebooks rechtstreeks te publiceren, zowel op Kobo als Bol.com.
Wat is belangrijk voor jou?
Uiteraard geldt voor het bovenstaande dat je zelf moet beslissen en zelf moet kijken wat past binnen de ambities die je hebt voor je boek. Doe waar jij je prettig bij vindt, maar zorg wel dat je je huiswerk doet.
Vaak zijn er op de website van een zelfuitgeefplaform veel gestelde vragen (FAQ) te vinden, die veelal meer verhelderend zijn dan de site zelf. Dit zijn als het ware de ‘kleine lettertjes’ en het is goed deze zorgvuldig door te lezen.
Houdt in de gaten dat een zelfuitgeefplatform geld moet verdienen en dus niet uit liefdadigheid jou helpt.
Verder lezen:
- Als je meer wilt weten over de gevaren van vanity uitgeverijen en waarom het over het algemeen niet slim is om met hen in zee te gaan, lees dan mijn blogpost: Moet ik in zee gaan met een uitgeverij die geld vraagt?
- Meer gerichte informatie over het uitgeven van een papieren boek kun je vinden via: Een papieren boek uitgeven! Hoe doe ik dat?
- En als je meer wilt weten over de beste manieren om een ebook uit te geven lees dan: Drie goedkoopste manieren ebook uitgeven!
Be the first to comment