Gratis ebooks aanbieden, werkt dat?

Het is een uitdaging voor elke self-pubber om de juiste prijs te vinden voor je boek.
Een marketing strategie die in de Engelstalige self-pub wereld veel succes heeft, is het gratis aanbieden van één ebook in een serie.

Deze zogenaamde ‘First in Series’ strategie lokt lezers om het eerste deel in een serie gratis ‘uit te proberen’ in de hoop dat ze het zo leuk vinden dat ze de rest van de serie als vanzelf gaan kopen.
Sommige schrijvers hebben speciaal een novella (korter boek) op de markt gebracht om die gratis aan te bieden als een First in Series. Anderen hebben gewoon het eerste boek in hun serie gratis gemaakt, ook al is dat een ebook van de volle lengte.

Experiment

Als mijn toekomstige detective serie minimaal vier boeken heeft, ben ik ook van plan om het eerste boek gratis aan te bieden. Tot die tijd zal ik het goedkoper aanbieden, maar gratis werkt toch het best.
Maar ik ben al wel nieuwsgierig of een gratis ebook echt meer verkopen oplevert. Daarom ben ik een experiment begonnen, ten eerste om te zien hoe makkelijk het is een ebook gratis aangeboden te krijgen en ten tweede of het me meer verkopen oplevert.

Ik heb momenteel twee Engelstalige ebooks op de markt. Time Zones, een reisverslag van mijn reizen op containerschepen met de lengte van een normaal boek (80,000 woorden), en More Stories, een aanvulling daarop met korte verhalen die niet meer in het eerste boek pasten. Dit tweede boek is een kwart van het eerste boek en ik besloot dit gratis aan te bieden als ‘lokkertje’. Geen idee of het gaat werken, want het is niet een traditionele serie, maar dat zal blijken.

Price-match

Ik verkoop de meeste ebooks via Amazon, maar op Amazon mag een schrijver een boek niet voor minder dan $0,99 aanbieden. Maar er is een manier om daar omheen te werken.
Amazon heeft namelijk een zogenaamde ‘price-match’ garantie, wat wil zeggen dat als een ebook ergens anders goedkoper wordt aangeboden, de prijs van het ebook op Amazon daarop wordt aangepast.

Op Smashwords is het wél mogelijk je ebook gratis aan te bieden en hierdoor wordt je ebook ook gratis op de website waar Smashwords je ebook heen distribueert zoals Kobo, iBooks, Barnes & Noble en wellicht (via Kobo) ook op Bol.com. Maar dat laatste moet de tijd nog uitwijzen.

Ik heb afgelopen zaterdag More Stories gratis gemaakt op Smashwords. Dit kan eenvoudig door in je Smashwords dashboard de ‘settings’ aan te klikken van het boek waar je dingen aan wilt veranderen. Vervolgens kies je in de linker kolom ‘change the pricing and/or sampling’, waarna je onder ‘Retail pricing option and price’ kiest voor ‘Make my book free’.

make free

Het duurt een paar dagen voor de prijs van je ebook veranderd op de andere webshops, maar vandaag was ik verrast te zien dat zowel op Kobo als op Barnes & Noble, More Stories al gratis aangeboden werd. Dat duurde dus helemaal niet lang.
Nu ben ik heel benieuwd of het boek ook gratis aangeboden gaat worden op Bol, maar dat zal wel langer gaan duren. Ik denk toch minimaal een week of twee.

kobo

Als More Stories overal gratis is, zal ik Amazon KDP een mailtje sturen om te vragen of ze het willen ‘price-matchen’ op hun eigen site, want het permanent gratis maken op Amazon is mijn uiteindelijke doel.

Ook voor Nederlandstalige schrijvers?

Wellicht zul je denken, leuk zo’n experiment, maar wat heb ik daar aan?
Tuurlijk werkt een First in Series gratis ebook ook voor Nederlandstalige ebooks, maar dan is het wel zaak dat het ebook ook op Bol.com gratis wordt. Op Bol verkopen self-pubbers uit de lage landen nu eenmaal het meest.
Mijn experiment zal uitwijzen of More Stories, nu gratis op Kobo, ook ‘gratis wordt doorgegeven’ aan Bol. Mocht dit het geval zijn, wat ik wel hoop, dan is dat nog een extra stimulans om via Smashwords te publiceren, want via Bravenewbooks zal het je nooit lukken een ebook gratis op Bol te krijgen.

Het eerste gedeelte van mijn experiment is onderweg en was niet ingewikkeld om voor elkaar te krijgen. Nu wacht ik af en ben ik heel benieuwd om te zien hoe de rest van dit experiment zich ontvouwt.

Verder lezen:

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

2 Comments

  • Hoi Jolanda,
   Bedankt voor je reactie! :) Ik zal die link eens gaan bestuderen. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar
   het klinkt interessant.
   Groetjes,
   Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.