Hoe vaak check jij je verkoopcijfers?

Daar zit je dan. Je hebt ‘publish’ aangeklikt op Brave New Books, Smashwords of KDP en je ebook is live gegaan op de verschillende webshops. Een spannend moment, want je ebook is nu zichtbaar voor miljoenen lezers. Wat zullen zij er van vinden? Gaan ze het wel kopen?

Bij echte self-pub websites, zoals BNB, Smashwords en KDP heb jij als uitgever toegang tot de verkoopcijfers via je dashboard. Dat is ontzettend leuk, want je kunt zo ongeveer per direct zien als iemand je ebook heeft gekocht. Vooral die eerste verkoop is een bijzonder moment en het is goed daar even bij stil te staan.

Maar het feit dat de self-pubber op elk moment van de dag kan zien of er ook boeken zijn verkocht heeft ook z’n minder goede kanten.
Ik heb zelf gemerkt dat ik in de dagen na mijn eerste verkopen steeds vaker de neiging had om even snel te kijken of er nog meer ebooks waren verkocht. In het begin deed ik dat 1x per dag, vaak ’s ochtends voor ik naar het werk ging. Maar algauw ging ik ook ’s avonds even snel kijken en op een gegeven moment zelfs tussen de middag.

Nu is daar niks mis mee als je heel veel verkoopt en je de verkoopcijfers iedere keer omhoog ziet gaan. Maar helaas is het zo dat nieuwe self-pubbers in het begin nog niet zoveel verkopen en algauw gedesillusioneerd raken als ze zien dat ze niets verkopen. Je denkt dan al snel: waarom koopt niemand mijn boek? Is het niet interessant genoeg? Is er wat mis mee? Kan ik eigenlijk wel schrijven?

Mijn verkoopcijfers waren in de eerste vijf maanden als volgt.

 • December 2010: 1 op Amazon
 • Januari 2011: 4 op Amazon (waarvan eentje aan mezelf) en 2 op Smashwords
 • Februari 2011: 12 op Amazon, 1 op Smashwords
 • Maart 2011: 10 op Amazon 3 op Smashwords
 • April 2011: 10 op Amazon, 0 op Smashwords

Dit zijn maandcijfers dus je kunt je voorstellen dat als je 3x per dag kijkt of er ook iets is verkocht, je niet veel verandering ziet. En ondanks dat ik een glas-halfvol mens ben, was dit zeer demotiverend voor mij.
Er moest iets veranderen en ik nam mij eerst voor om nog maar 1x per dag de cijfers te checken. Maar zelfs dat was nog te veel.
Ik ben vervolgens naar 1x per week gegaan. Elke zondagochtend stond ik mijzelf toe om de dashboards van Smashwords en Amazon bij langs te gaan. Dat was een moment waar ik echt naar toe leefde.

Dit heb ik enkele jaren gedaan. 2012 en 2013 waren tot nu toe mijn beste verkoopjaren. Sindsdien zijn om verschillende redenen mijn verkopen achteruit gegaan. Zo introduceerde KDP hun exclusiviteitsprogramma Select, waardoor schrijvers die niet exclusief op Amazon wilden, hun verkopen achteruit zagen gaan. Maar ook heb ik sinds 2012 geen boek meer uitgegeven en dan verdwijn je ook een beetje uit de picture.
In 2013 besloot ik dat het me niet meer waard was om elke week mijn cijfers te checken. Ik was ondertussen een ‘oudgediende’ en nam verkopen eigenlijk voor lief. Dat klinkt heel ongeïnteresseerd, maar dat is een logische ontwikkeling.

Tot een maand geleden controleerde ik mijn verkoopcijfers nog maar 1x per maand. Dit was belangrijk voor de boekhouding, zodat ik kon zien hoeveel royalty’s ik kon verwachten.

In augustus ben ik begonnen met een diepgaande marketingcursus en sindsdien heb ik wat veranderingen aangebracht aan mijn ebooks. Nu kijk ik weer iets vaker naar mijn verkoopcijfers, omdat ik wil zien of de veranderingen effect hebben.
Ook moet ik weten welke basis ik heb, aangezien ik nu serieus bezig ben om van het schrijven en uitgeven een bedrijf te maken. Maar zelfs nu kijk ik niet vaker dan 2-3 keer per maand naar wat ik heb verkocht.

Iedere self-pubber moet uiteraard zelf weten hoe vaak hij of zij de verkoopcijfers checkt. Maar als het je demotiveert, kan minder vaak kijken een oplossing zijn. Concentreer je op het schrijven van nieuwe verhalen en boeken, in plaats van op de verkoop. Als je die dan publiceert gaan de verkoopcijfers vanzelf wel omhoog!

Wat zijn jullie gewoonten wat betreft het checken van je verkoopcijfers?

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

2 Comments

 1. Ik kijk iedere avond wanneer onze dochter is gaan slapen naar Smashwords. Die updaten om 19u hun gegevens van alle retailers. KDP kijk ik gedurende de dag eens naar.

  Maar ik kijk dus iedere dag. Heb ik verkocht, dan motiveert me dat en ga ik als een speer verder met schrijven. Verkoop ik enkele dagen niks, dan begin ik mijn schrijven in vraag te stellen.

  Maar goed … ik zal eens de test doen en beginnen om twee keer week te kijken in plaats van iedere dag :)

  • Hoi Els,
   Bedankt voor je antwoord. Als je merkt dat je wat gedemotiveerd raakt als je niks verkoopt, kan het inderdaad eens goed zijn wat minder vaak te checken. Twee keer per week op vaste dagen (bijv. zondag en woensdag) kan dan een oplossing zijn.
   Succes! :)
   Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.