Valkuilen van een beginnend self-pubber

Deze keer een blogpost die niet door mij is geschreven, maar door Els Mertens uit België. Zij is een beginnend self-pubber en beschrijft hieronder waar je op moet letten als je begint met het uitgeven van je eigen boeken.  Bedankt voor de bruikbare tips, Els!

VALKUILEN VAN EEN BEGINNEND SELF-PUBBER

Begin 2015 zette ik via een POD-uitgeverij mijn eerste stappen in de schrijverswereld. Voor het werk dat ik er moest insteken, kreeg ik bijna niks terug.
Ik begon verder te kijken en botste op een aantal berichten op een forum over het zelf uitgeven via een Smashwords. Ik zou evenveel werk hebben, maar ik zou er veel meer voor terug krijgen. En dan dacht ik niet aan de royalty’s, maar ook aan de voldoening. Ik besloot het een kans te geven.
Eind 2015 zette ik een verhalenbundel online. Na een trage start begon het boek eindelijk te verkopen. De royalty’s begonnen binnen te komen en dat werkte motiverend.

En dat was meteen de grootste valkuil die ik heb ervaren als beginnend self-pubber.
Ik vond het zo leuk dat mensen mijn verhalenbundel kochten en ging er van uit dat als ik snel genoeg meer verhalen schreef, ik meer verkopen zou genereren.
Ik begon als een gek te schrijven. Ik dacht niet meer aan kwaliteit, eerder aan kwantiteit. Ik schreef, maakte snel een cover en publiceerde. Van herschrijven kwam niet veel in huis. De verkoopcijfers gingen eventjes de hoogte in om nadien even snel terug te zakken. Mensen kochten geen tweede en zeker geen derde verhaal.

Het was zeer frustrerend, maar toch precies wat ik nodig had.
Ik besefte al snel dat het niet hoeft om iedere maand een verhaal te plaatsen. Als mensen je echt goed vinden, zullen ze wachten op een nieuw verhaal. Mensen willen waar voor hun geld, kwaliteit, ook al prijs je je ebook laag.
Ik besloot meer tijd te nemen voor mijn verhalen en ik begon ook te lezen over wat belangrijk is als je zelf publiceert. Alles moet kloppen. Van de cover tot de laatste letter.
Sindsdien gaan de verkopen weer beter. Ik merk dat als er een verhaal wordt gekocht, de dagen nadien mijn andere verhalen ook in de verkoopcijfers te zien zijn. Ik scheer geen hoge toppen, maar ben al tevreden met kleine, regelmatige uitstulpingen.

Mijn raad voor iedere beginnende self-pubber:

  • Wil niet te veel op korte termijn, want dan heb je op lange termijn te weinig.
  • Wees kritisch! Er is maar één persoon die je iets kan verwijten bij tegenvallende cijfers en dat is jezelf!
  • Maak een planning en hou je eraan.
  • En vooral: LEES! Lees over marketing en over uitgeven. Er komt meer bij kijken dan je denkt.

Verder lezen:

Over Els Mertens
12806227_10154107081844789_3472251851995254829_n
Sinds haar tienerjaren is schrijven een grote passie voor Els. Ze begon met fanfictie en evolueerde al snel naar gewone kortverhalen. Door succesvol mee te doen aan wedstrijden begon het te kriebelen om een stap verder te gaan: een boek schrijven. Ze debuteerde met haar novelle Wanneer haat en liefde bij elkaar komen.
Sindsdien geeft Els zelf haar verhalen uit en wil ze zich profileren als schrijfster van Chicklit, het genre dat ze zelf ook het liefst leest. Momenteel werkt ze aan een reeks rond vier vrijgezelle vriendinnen, die het ene na het andere meemaken in hun leven.

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.