Al bewegend een boek schrijven

Het schrijven van een boek is zwaar. Niet alleen is het geestelijk een hele opgave, maar lichamelijk is het urenlang zitten achter een bureau ook niet bevorderlijk. Zitten is niet voor niets het ‘nieuwe roken’, dus dat is voor schrijvers een hele uitdaging.

Ik heb persoonlijk al jaren een zwakke plek in mijn rug en merk dat als ik lang achter de computer zit, ik extra last krijg. Dat is vervelend, want soms wil ik wel schrijven, maar heb ik gewoon te veel pijn.
Ik ben dus ook al jaren bezig een middenweg te vinden tussen schrijven (stilzitten) en bewegen, zodat ik geen pijn heb en toch mijn werk kan doen.

Het probleem is dat aan een kant ik het jammer vind om van mijn bureau weg te zijn, omdat ik dan niet aan het schrijven ben. Dit voelt dan als ‘tijdsverspilling’, vooral nu ik bezig ben met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Maar natuurlijk moet ik ook wel eens boodschappen doen, of de was ophangen, dus onvermijdelijk ben ik toch best veel tijd van mijn bureau weg.

Maar dat het tijdsverspilling is, is onzin. Juist als je beweegt gaan je hersenen beter werken en komt je verbeelding op gang, waardoor je ideeën kan krijgen. Het helpt mij dus echt om na drie kwartier typen, boodschappen te gaan doen, want dan doet mijn brein even iets heel anders en komt het verfrist terug.
Ik zie dan wel eens bekenden kijken in de supermarkt, als ik daar om half 10 ’s ochtends rustig rondloop. ‘Lekker makkelijk dat je de hele dag vrij bent,’ zeggen ze dan. Ik vertel ze dan maar niet dat ik al vanaf half 7 achter de computer zat, want dat begrijpen ze toch niet.

Vanwege mijn rugprobleem ga ik bovendien ‘verplicht’ drie keer in de week naar de fitness. Hiermee bouw ik spiermassa op en is mijn rug minder snel pijnlijk als ik veel zit.
Wat ik ook merk is dat ik tijdens mijn fitness of pilates oefeningen niet bezig ben met mijn boek. Toch merk ik later vaak wel dat ik onderbewust een ‘probleem’ heb opgelost, dus het plotten gaat door.
Bovendien voel ik me altijd vrolijk en vol energie na het fitnessen, wat weer bevorderlijk is voor mijn algehele gemoedsrust.

Mijn tijd bij de fitness en het boodschappen doen is dus niet verspilde tijd. Het is tijd die ik bewust in plan om zo gezond mogelijk te blijven om mijn werk goed te kunnen doen.
Daar heb ik baad bij en hopelijk mijn lezer ook.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.