Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook!

We kunnen er niet helemaal meer om heen. Steeds meer mensen lezen ebooks. Wij als selfpubbers moeten hiermee rekening houden, door onze boeken niet alleen als paperback uit te geven, maar ook als ebook. Ook al lezen we zelf het liefst papieren boeken.

Er zijn verschillende manier om zelf een ebook op de markt te brengen. Sommige manieren kosten geld, maar ik zal de makkelijkste, goedkoopste en degene die het meest opbrengen hieronder weergeven. Let op dat goedkoop, in dit geval NIET betekend dat het slechter is!
Alle drie onderstaande manieren voor het uitgeven van een ebook zijn gratis.

Wat is een ebook?

Eerst even in het kort over wat een ebook eigenlijk is. Er zijn twee soorten ebooks. De Epub en de Mobi. De ebooks van het soort Epub zijn in de Lage Landen met meeste gebruikelijk. Deze zijn te koop op Bol.com, Kobo, iBooks e.d. De Mobi ebooks zijn alleen te koop via Amazon en ook alleen te lezen op de ereader van Amazon, de Kindle. Wel is het zo dat Amazon een Kindle app heeft voor tablet en mobiele telefoons, zodat je de ebooks van Amazon ook op andere apparaten kan lezen.

Ik kan je aanraden je ebooks zowel als Epub, als Mobi uit te geven. Dan heb je het grootste bereik en dus de meeste kans om ebooks te verkopen.

Uitgeven via Kobo Writing Life en dan ook automatisch op Bol.com

Ik heb geen officiële cijfers, maar ik schat zo in dat de meeste ebooks die in de Lage Landen worden verkocht, via de webwinkels van Bol.com en Kobo aangeschaft worden. Zaak dus om je ebooks in elk geval op deze twee webwinkels te krijgen!

Er zijn verschillende manieren om op Bol.com te komen, maar de meest voordeligste (lees: de minste kosten en de meeste royalty’s) is rechtstreeks via Kobo, of via de distributeurs Smashwords of Draft2Digital.
Sinds 2015 heeft Kobo een afspraak met Bol.com dat ebooks die te koop zijn op de website van Kobo automatisch ook op Bol.com komen. Dit is een erg voordelige regeling, aangezien selfpubbers hiermee het Centraal Boekhuis kunnen omzeilen. Hiermee krijg je wél mee te maken krijgen als je via Brave New Books je ebooks op Bol.com publiceert. De gevolgen zijn een stuk lagere royalty’s dan als je rechtstreeks gaat. Bovendien moet je op BNB betalen voor een ISBN.

Om rechtstreeks op Kobo te publiceren moet je een account aanmaken bij Kobo Writing Life. Deze site is ook in het Nederlands.
Via je Kobo dashboard kun je vervolgens je ebook publiceren door de gevraagde gegevens in te vullen en te uploaden. Denk hierbij aan een cover, je manuscript, titel en andere metadata, zoals genres en zoekwoorden.
Je kunt bij Kobo je eigen ISBN gebruiken, maar dat is niet verplicht. Een eigen ISBN kun je aanschaffen via isbn.nl of boekenbank.be.

Na het instellen van je prijs kun je het ebook publiceren.

Meestal duurt het een paar dagen voor je ebook te koop zal zijn op Kobo, zowel als Bol.com. Zorg dat je een exemplaar koopt zodat je dan nog eens extra kunt controleren of alles er goed uitziet en er geen verspringingen of rare tekens in de tekst staan.

Bij Kobo krijg je 70% van elk verkocht boek, zolang het hoger is geprijsd als €1,99. Prijs je het daaronder dan krijg je 45%.
Ook is het mogelijk op Kobo je ebook gratis te maken. Dit kan een handige marketingstrategie zijn, maar je ebook verschijnt dan niet meer op Bol.com, want daar hebben ze geen gratis ebooks. Een beter idee is om dan je ebook tijdelijk voor bijvoorbeeld 99 cent aan te bieden op Kobo, zodat het ook voor deze goedkopere prijs op Bol.com komt te staan.

Uitgeven via distributeurs Smashwords en Draft2Digital

Smashwords en Draft2Digital zijn distributeurs van ebooks. Door je ebook op hun sites uit te geven, worden deze gedistribueerd naar de verschillende webwinkels die jij hebt aangevinkt.
Smashwords is daarbij iets uitgebreider dan D2D, maar veel mensen vinden D2D makkelijker om mee te werken.

Er zijn webwinkels, zoals de iStore, waar niet-Amerikanen alleen rechtstreeks kunnen publiceren als ze een Apple-computer hebben. Omdat de iStore toch een redelijk grote verkoper is van ebooks in de Lage Landen, raad ik aan om toch via Smashwords of D2D je ebook daar uit te brengen.

Voor beide sites heb je een account nodig. Het publiceren zelf is dan niet veel anders als via Kobo. Bij Smashwords hebben ze een vrije strenge controle op hoe je Word doc eruitziet voor ze het accepteren. Persoonlijk heb ik hier nooit problemen mee gehad, maar veel mensen vinden het wat omslachtig.

Kies je voor Smashwords, zorg dan dat je de gratis Stijlgids download en raadpleeg deze, zodat je Word doc er perfect uit komt te zien.
De Smashwords Stijlgids is trouwens ook te gebruiken om je Word doc voor Amazon of Kobo perfect te maken, aangezien ze je gewoon een aantal goede gewoontes aanleren wat betreft het opzetten van je Word doc.

Ga je niet rechtstreeks via Kobo naar Bol.com, dan kun je bij zowel Smashwords als D2D ‘Kobo’ aanvinken. Dan wordt je ebook daarheen gedistribueerd en komt het uiteindelijk ook op Bol.com. Je hebt alleen dan wel minder controle op de prijs dan wanneer je rechtstreeks via Kobo Writing Life publiceert.
Heb je je ebook echter al wel rechtstreeks op Kobo gepubliceerd, zorg dan dat je ‘Kobo’ uitvinkt op Smashwords en D2D, anders komt het twee keer op Bol.com te staan en dat is verwarrend voor de lezer.

Bij Smashwords en D2D kun je gebruik maken van je een eigen ISBN gebruiken, of er eentje gratis nemen. Dit laatste betekent NIET dat je dan je copyright kwijt bent! Wel komt er dan op de boekenpagina van de verschillende webwinkels te staan dat je ebook is uitgegeven door Smashwords of D2D.

Zowel bij Smashwords als bij Draft2Digital krijg je 60% van elk verkocht ebook. Er is geen minimum prijs voor deze 60%.
Ook op Smashwords en D2D kun je je ebook gratis aanbieden. Net als via KWL verschijnt het dan echter niet op Bol.

Amazon is nog niet zo’n grote speler, maar wel belangrijk!

Amazon is voor Nederlandse ebooks nog minder belangrijk, maar voor een zo groot mogelijk bereik, is het toch belangrijk je ebook ook daar uit te geven.
Het publiceren van ebooks op Amazon gebeurt via Kindle Direct Publishing ook wel KDP genoemd en als je daar een account hebt aangemaakt, kun je aan de slag. De site van KDP is in het Nederlands. Nederlandstalige ebooks die je via KDP uitbrengt komen niet alleen op Amazon NL te staan , maar ook op alle internationale Amazonwebsites.

Er zit echter een addertje onder het gras. Zorg ervoor dat je de ‘gewone’ KDP kiest en NIET KDP SELECT. Bij KDP SELECT ben je verplicht exclusief op Amazon te gaan en dat wil je niet als Nederlandstalige schrijver, want dan moet je je ebook weghalen van sites als Bol.com, Kobo en iStore.

Amazon gebruikt geen ISBN’s, maar een eigen codering, ASIN genaamd. Het is dus niet nodig om voor Amazon een eigen ISBN te hebben. Wil je echter toch je eigen ISBN gebruiken, dan kan dat.

Amazon betaalt je 70% van de verkoopprijs als je ebook hoger is geprijsd als €2,99, maar lager dan €9,99. Je hoeft hiervoor NIET in KDP SELECT te zitten! Zit je onder of boven deze bedragen krijg je 35%.
De laagste prijs die je op Amazon kan instellen voor je ebook is €0,99.

Zoals je ziet kun je een groot gedeelte van de Nederlandstalige ebookmarkt bestrijken via de bovenstaande websites/winkels. Dit op een gratis en makkelijke manier, terwijl je toch de beste royalty’s krijgt. Waar wacht je dus nog op en ga je ebooks publiceren!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 221 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en cursussen, en heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houd van ruimtevaart, fietsen en katten.

22 Comments

 1. Hoi Maria! Ik begrijp niet waarvoor een aansluiting bij cb nodig zou zijn dan. Kun je me dat uitleggen? Heb mijn boek nu via kobo/bol.com aangeboden daar heb je dus geen cb aansluiting voor nodig. Waarvoor heb je het dan wel nodig? Is dat alleen nodig voor print?

 2. Ha Maria, Ik heb tot nu toe mijn ebooks uitgegeven via Smashwords, met hun gratis ISBN. Ik las laatst op Smashwords dat de boeken ook naar Amazon zouden moeten gaan (heb ik o.a. aangevinkt), maar dat dat maar in mondjesmaat gebeurt en dat verreweg de meeste boeken daar niet terecht komen! Dus ik denk dat het handiger is om inderdaad e-books direct via Kindle Direct Publishing op Amazon te krijgen.

  • Hoi Marlies, sorry dat ik zo laat reageer. Had je reactie helemaal niet gezien. :)
   Smashwords distribueerd inderdaad geen ebooks naar Amazon. KDP is verreweg de beste oplossing om je ebooks op Amazon te krijgen.

  • Hoi Tom, jazeker! Je kunt een ebook prima uitgeven zonder ingeschreven te staan bij de KvK.

 3. Hoi Maria,
  Bedankt voor de uitleg. Ik heb zowel de site van Kobo als van Smashwords bekeken en me bij de laatste aangemeld. Van Kobo is het me niet duidelijk hoe ze uitbetalen. Ik kan dat nergens vinden. Kun jij me daar iets over vertellen?
  En hoe gaat dat bij KDP?

  • Hoi Marit,
   Kobo betaalt eens per maand uit, maar dan moet het bedrag aan royalty’s wel boven de €50 o.i.d. zijn. I dat het niet dan worden de kleinere bedragen van de maanden bij elkaar opgeteld tot het bedrag uiteindelijk wél boven de €50 is. Uitbetaling gaat naar de opgegeven bankrekening.
   KDP betaalt maandelijks, maar met twee maanden verschil. Royalty’s die je in april hebt verdient worden begin juni uitbetaald etc. Ook KDP betaald naar een bankrekening.
   Smashwords betaalt maandelijks het royalty bedrag naar Paypal.

 4. Graag een direct e-mailadres om een uittreksel te sturen met wat marketing info. Ik heb een boek klaar maar wil eerst een advies.
  Groet, HJD

 5. Ha Maria, een e-book publiceren via Lulu self-publishing, is dat een goede optie?
  Vriendelijke groet, Jan

  • Hoi Jan, bedankt voor je vraag. Ik ken de ebook optie van Lulu niet, maar persoonlijk zou ik ebooks zelf uitgeven. Ik weet niet of je een Nederlandstalig of Engelstalig boek hebt, maar eigenlijk is het uitgeven van een ebook in het Nederlands of Engels precies hetzelfde. De methode die ik hierboven beschrijf (dus Kobo Writing Life, Kindle Direct Publishing en Smashwords/Draft2Digital) is goed om je ebook wereldwijd te publiceren en op online webwinkels te krijgen. Inclusief Bol.com.
   Je houd meer controle over het hele proces, je hebt meer controle over de prijs en metadata als je de bovenstaande methode gebruikt.
   Wil je toch alles op één plek houden, dan zou ik eerst heel goed uitzoeken waar Lulu allemaal heen distribueert. Ze staan bekend om hun Print on Demand service en meestal mixt dat niet zo goed met ebooks.

 6. Hoi Maria,

  Als je een ebook wil verkopen op bol.com moet je ook een EAN nummer hebben.
  Deze zijn te koop voor een paar euro’s. Maar maakt BOL.com deze voor je of moet je die al in bezit hebben voordat je een ebook plaatst op BOL.com?

  Gr,
  Juned

  • Hoi Juned, bedankt voor je vraag. Een EAN wordt eigenlijk alleen gebruikt voor fysieke producten. Het is een 13-cijferig nummer met een barcode die je met een sticker op producten kunt plakken.
   Ebooks hoeven alleen een ISBN te hebben, want een ebook is geen fysiek product, maar een digitaal product. Als je via Kobo Writing Life een ebook gaat verkopen op Bol.com, zoals hierboven beschreven, heb je zelfs niet per se een ISBN te hebben om tóch je ebook op Bol.com te kunnen verkopen.
   Als je via het CB met een ebook naar Bol.com gaat, heb je wel een ISBN nodig.
   In deze blogpost heb ik alles over ISBN’s op een rijtje gezet. https://www.mariastaal.nl/2021/01/26/antwoorden-op-al-jouw-vragen-over-isbns/
   Ik hoop dat dit je wat verder helpt. Zoniet, laat het me weten.

    • Hoi Juned, graag gedaan.
     De Wet op de vaste boekenprijs geldt in Nederland alleen voor papieren boeken in de Nederlandse taal. Ebooks en audioboeken vallen daar dus niet onder. En dat is heel erg handig, want daardoor kun je wat spelen met de prijs van je ebook om bijvoorbeeld te kijken bij welke prijs het ebook het beste wordt verkocht, maar ook voor marketing doeleinden, door een ebook bijvoorbeeld tijdelijk goedkoper te maken.

 7. Hallo Maria,
  Als ik mijn (fictie) ebook probeer te publiceren bij Kobo, zijn de royalty’s 20% van de boek prijs. dat is geen 70% van elk verkocht boek. Weet jij hoe dat zit?
  bedankt.
  Ko

  • Hoi Ko,
   Ik heb geen idee. Bij Kobo is het zo dat je 70% van de verkoopprijs van je ebook krijgt zolang deze € 1,99 of hoger is geprijsd. Zit je daar onder, dan krijg je 45%.
   Ik weet niet precies wat je bedoelt met 20% van de boek prijs. Kun je dat wat meer uitleggen?

 8. Beste,

  Ik heb nu ongeveer 50 ebooks in het Nederlands gepubliceerd via http://www.bookrix.com (= engels en duits). Ik ben er heel tevreden over. Alleen de voetnoten worden er niet bij vermeld.
  bookrix mis ik bij de opgegeven mogelijkheden.

 9. Hallo Maria,

  Kan ik voor een Mobi- en Epub-versie hetzelfde isbn gebruiken?

  Alvast bedankt
  Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.