Er is zoveel te doen! Waar moet ik beginnen?

Heb je dat ook wel eens? Je maakt een lijstje met dingen die je allemaal nog moet doen en de koude schrik vliegt je om het hart. Het lijstje groeit uit tot een lijst en het voelt of je onderaan een enorme berg staat die je helemaal in je eentje moet gaan beklimmen. Er is nog zoveel te doen, waar moet je beginnen?

Vooral self-pubbers die serieus bezig zijn met het opzetten van een eigen bedrijf zal dit bekend voorkomen. De lijst is eindeloos en bovendien moet je heel veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden.

  • Een goed boek schrijven, want daar valt of staat je bedrijf mee
  • Redacteur zoeken, want het boek moet tekstueel goed lopen, zonder fouten
  • Zorgen voor een mooie voorkant, want dat is belangrijk voor de verkoop
  • Facebook page bijhouden en maar hopen dat je nieuwe likes krijgt
  • Mailinglist opzetten, want Facebook alleen is niet genoeg
  • Reclame maken voor de mailinglist, zodat er zich daadwerkelijk mensen gaan aanmelden
  • Website opzetten en bijhouden
  • Elke week bloggen en daarbij ook nog iets interessants te zeggen hebben
  • Nieuwsbrieven schrijven, want anders vergeten je fans je

En daarnaast moet je eigenlijk ook nog op de hoogte blijven van alles wat er in de self-pub wereld gebeurd, blogposts lezen van andere mensen en podcasts luisteren.
Bovendien heb je kinderen of een man die je aan je hoofd zeuren, moet je gezond eten, genoeg slapen en ook nog drie keer per week naar de fitness.

En dan is daar ook nog de ‘gewone baan’, want tja, je verdient nog niet genoeg met schrijven om er van te kunnen leven. Dat is wel je droom, maar dat moment is nog ver weg en het lijkt erop dat dit een onbereikbaar doel is.

Geen wonder dat we er wel eens helemaal gek worden en het gevoel hebben dat onze brein is veranderd in dikke stroop. Onze motivatie is gedaald naar rock bottom en het enige waar we zin in hebben is Oreos eten op de bank, terwijl we kijken naar eindeloze herhalingen van Say Yes to the Dress.

Prioriteiten stellen

Het is ook echt niet makkelijk, self-pubber zijn, maar gelukkig is er wel een manier om alles in betere banen te leiden. En dat is alles indelen in behapbare brokken en alleen kijken naar wat op dat moment het belangrijkste is.

Voorbeeld
Zonder een super goed boek ben je als self-pubber nergens. Heb je nog geen boeken uitgebracht is het zaak het boek dat je aan het schrijven bent de hoogste prioriteit te geven. Ook al hoor je links en rechts dat ‘marketing zo vroeg mogelijk moet beginnen’. Zonder goed boek heb je niks om te marketen.

Is je boek in de editing fase, of wordt het gelezen door proeflezers, dan kun je eens kijken wat voor andere dingen je eigenlijk zou moeten doen. En dan is het belangrijkste het hebben van een goede website.
Zonder website ben je nergens meer tegenwoordig. Maar denk niet dat je ook meteen moet gaan bloggen, want dat is helemaal niet nodig. Zelfs een simpele website met informatie over jou, je genre en een contact formulier is genoeg. De rest komt later wel.

Toch is het stellen van prioriteiten niet zo makkelijk als je denkt. Soms krijg je het gevoel dat je belangrijke dingen laat liggen en dat je ‘achter gaat lopen’ als je niet zo veel mogelijk op hetzelfde moment probeert te doen.
Heel snel vallen we weer in de valkuil om toch snel nog even iets te doen en op dat moment geeft het een goed gevoel. Dingen afstrepen van je to-do lijst geeft altijd een goed gevoel, maar probeer dan toch eerlijk te zijn en prioriteiten te stellen. Niet alles hoeft meteen af!

Even rust

En soms is het zelfs helemaal niet erg om even helemaal niks te doen. Sterker nog, het is zelfs heel belangrijk om soms niks te doen.
Wat dit ‘niks doen’ inhoud is voor iedereen verschillend. Ik persoonlijk mag graag sitcoms kijken op TV. Even drie afleveringen van Everybody Loves Raymond of Moderne Family, anderhalf uur lachen en de spanning valt weg. Anderen gaan haken, of wandelen in de natuur. Het maakt niet uit. Doe wat jou het beste ligt, want alleen dan heeft het effect.

En vergeet ook niet dat het heel erg gezond is om elke dag een kwartiertje te mijmeren. Gewoon je gedachten laten gaan zonder dat de TV aanstaat op de achtergrond, of de radio, of een smartphone die pingelt als er een berichtje binnenkomt.
Als je mijmert zonder afleiding wordt je creatief en kom je tot de meest briljante ideeën voor je boeken! Hoeveel plot problemen ik al niet oplos onder de douche of als ik zonder TV de afwas sta te doen…

Prioriteiten en even ‘unpluggen’. Dat is wat werkt. Het geeft je een richting en energie om je droom van een eigen schrijfbedrijf waar te maken. Want het is echt mogelijk: leven van schrijven. Maar dat gebeurd niet zomaar. Daar moeten we hard voor werken, maar vooral ook hard voor ontspannen.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.