Professionele foto’s voor self-pubbers. Is dat wel nodig?

Je hebt altijd al een hekel gehad aan mensen die bij het minste of geringste een camera tevoorschijn toveren. Op zo’n moment wilt je het liefst hard wegrennen. En nu heb je een website en je weet dat je eigenlijk verplicht bent daar toch een foto van jezelf op te moeten hebben. Eêêêk.
Je pakt je camera en maakt snel een selfie. Dat is toch wel goed genoeg?

Nee, uiteraard is dat niet goed genoeg.
Je bent voor professionele redenen een website begonnen, waarom zou je hier dan een steek laten vallen? Stel dat een fan van je boeken je website bezoekt. Wil je deze de indruk geven dat je met verward haar en een slaperige kop achter je computer zit? Of stel dat een andere schrijver je website bezoekt in de hoop samen met jou een promotie te gaan doen voor jullie boeken. Die wil je toch niet afschrikken door een onprofessionele foto? Of stel dat een regisseur je website bezoek, omdat ie geïnteresseerd is van jouw boeken een tv-serie te maken? Zo’n kans wil je toch niet mislopen door een onscherpe selfie?

Het laten maken van een professionele foto is een must voor self-pubbers die geld willen gaan verdienen met hun schrijfbedrijf. En terwijl het idee van een fotoshoot je de koude rillingen geeft, kun je met wat research en een goede fotograaf een heel eind komen.

Waarom een professionele foto?

Veel schrijvers zitten stilletjes achter hun bureau hun boeken te schrijven en ze zouden het maar al te graag daarbij laten. Lekker anoniem. Maar als je geld wilt verdienen met je boeken, dan zul je op een gegeven moment toch naar buiten moeten gaan treden. En wel op een professionele manier.

Het hebben van een professionele foto is een waardevolle investering in je eigen bedrijf. Het geeft aan dat je serieus bent over je eigen werk en dat je dat ook zult zijn als je samenwerkingsverbanden aangaat met anderen. Want je bereidheid geld te investeren is een goed teken.

Ik ben bang voor de camera

Dat is toch iets waar je je, als is het maar tijdelijk, overheen zult moeten zetten. Een goede fotograaf stelt zijn of haar model gerust en gaandeweg een fotoshoot zul je bovendien merken dat het poseren steeds makkelijker gaat.

Misschien is het een idee om als vrouw een vrouwelijke fotograaf te nemen en als man een mannelijke? Dit zou er toe kunnen bijdragen dat je minder gespannen bent en je sneller op je gemak voelt.

Hoe vind ik een fotograaf?

Persoonlijk heb ik mijn fotograaf gevonden door mond-tot-mond reclame, wat eigenlijk een heel goede manier is. Mijn schoonzus had foto’s laten maken voor haar eigen bedrijf en die waren zo mooi dat ik dezelfde fotograaf wilde. Bovendien had ze een goede ervaring met de fotograaf tijdens de shoot, wat natuurlijk ook belangrijk is.
Als je de naam van een fotograaf doorkrijgt van iemand, vraag dan vooral door over de ervaringen die ze hadden met deze persoon, maar bezoek ook de website van de fotograaf om een idee te krijgen over hun portfolio en of hun stijl van fotograferen bij jou past.

Als je geen naam van een fotograaf hebt, zoek dan naar professionele fotografen in jouw buurt en bezoek hun websites. Stuur een mailtje of bel ze op om te kijken of zij inderdaad de juiste persoon voor jou zijn. Het is goed als er een klik is tussen de fotograaf en jij, want anders zul je te gespannen zijn tijdens de fotoshoot.

Bespreek je wensen

Het is belangrijk je fotograaf te laten weten wat je wensen zijn. Ik wilde foto’s laten maken voor zowel mijn non-fictie site als mijn fictie site, waar ik schrijf onder een pseudoniem.
Van te voren had ik al bedacht dat ik mijn non-fictie foto’s meer zakelijk wilde laten zijn en de fictie foto’s meer ‘kunstenaar’. Dat is ook omdat dit bij mijn fictie genre past.

Denk dus van te voren goed na over de sfeer die je de foto’s wilt laten uitstralen en bespreek dit vooraf met je fotograaf. Dan krijgen zij ook een goed idee van je wensen en kunnen ze samen met jou beslissen wat voor foto er moeten komen en waar de foto’s genomen gaan worden.

Het is ook goed om ‘ouside the box’ te denken wat betreft de foto’s die jij wilt. Bij mij speelden boeken uiteraard een grote rol. Het hebben van een aantal ‘speelsere’ foto’s kan helpen om je website net dat beetje extra te geven. Denk daarbij aan het omhoog gooien van een boek o.i.d. zodat je een ‘actiefoto’ krijgt.

Als je foto’s wilt hebben met verschillende uitstralingen, zoals ik, dan kun je tijdens de fotoshoot andere kleren aan doen om het verschil te benadrukken.

De fotoshoot

Omdat ik vanuit huis werk, zijn mijn professionele foto’s gemaakt bij mij in huis.
Voordat de fotograaf aan de slag ging hebben we eerst nog een gesprek gehad om alle wensen nogmaals te benadrukken. Ook liet zij zich inspireren door het interieur van mijn huis en zo kwamen we niet alleen tot goede achtergronden van mijn foto’s, maar ook tot een aantal leuke ‘outside the box’ foto’s.

Ik heb persoonlijk het geluk dat ik niet bang ben voor de camera en tijdens de shoot kon ik me al snel ontspannen. Maar ondanks dat was mijn fotograaf heel erg goed in staat mij gerust te stellen en kleine aanwijzingen te geven over het poseren.
Een goede professionele portretfotograaf zal het in zich hebben om zijn of haar modellen op hun gemak te stellen, dus blijf gewoon ademen, luister naar je fotograaf en geniet van het proces.

Mijn fotoshoot was niet alleen binnen, maar ook buiten. Dit was een hele uitdaging, aangezien het -5° was met een nog koudere oostenwind. Gelukkig konden we voor een beetje onderdak terecht bij de lokale kinderboerderij en zo zijn er een heel stel verschillende binnen én buitenfoto’s genomen.

De shoot duurde in totaal zo’n drie uur. Dit was inclusief het gesprek vooraf, het opzetten van de camera’s en mijn kledingwisselingen.
Als je maar één soort foto laat maken zal de shoot wellicht korter duren, maar reken in elk geval op zo’n twee uur.

Het leukste aan mijn fotoshoot vond ik het feit dat er twee creatieve personen bij elkaar komen die samen iets unieks creëren.

Het hebben van professionele foto’s op je website is belangrijk voor de uitstraling van jezelf en je schrijfbedrijf. Soms is het echter niet de investering die je parten speelt, maar het feit dat er foto’s gemaakt gaan worden. Een goede fotograaf leert je met je angsten om te gaan en zal een stel fantastische foto’s produceren waar je langere tijd plezier van hebt.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.