Waarom leest mijn familie mijn boeken niet?

Een veel gehoorde klacht van self-pubbers is dat familie en vrienden hun boeken niet willen lezen en kopen. Ik bergrijp dat, want als mens wil je graag waardering van degene die het dichts bij jou staan.
Maar als je er eens over na gaat denken: waarom zou je familie je boeken eigenlijk wél lezen?

De uitgave van je boek is een bijzonder gebeurtenis. Eindelijk heb je dan dat ‘kindje’ waar je zo lang aan hebt gewerkt in eigen handen. Je bent trots op het resultaat en wilt het graag met de wereld delen. Je schrijft een enthousiaste email aan alle contacten in je adresboek, plaatst ‘Koop mijn boek!’ posts op Facebook en gaat bovendien bij je meest naaste familie op bezoek om het boek trots te laten zien.
Je krijgt alom lof, maar de gehoopte verkopen blijven uit. Waarom?

Eerste boek

Nu zul je bij je eerste boek wellicht nog wel wat verkopen aan familie en vrienden. Ze zijn trots op je en willen je graag steunen. Helaas is het dan als schrijver gemakkelijk in de valkuil te stappen dat je familie en vrienden altijd je boeken zullen blijven kopen. Ze waren immers enthousiast?

Alweer een boek?

Bij je tweede boek zul je merken dat het enthousiasme van familie en vrienden af begint te nemen. Hoeveel ze ook van je houden, het wordt het steeds moeilijker waardering uit te spreken. Niet dat ze het niet knap van je vinden dat je schrijft, maar het begint ‘gewoon’ te worden. Dat eerste boek was iets bijzonders, maar nu is er al een tweede… Wellicht zal men zich verplicht voelen het tweede boek ook te kopen, maar of ze het ook daadwerkelijk gaan lezen?

Normaal

Bij alle boeken die na het tweede boek uitkomen, zul je gaan merken dat je niet veel meer verkoopt aan je familie en vrienden. Behalve wellicht aan je moeder, die vanzelfsprekend jouw hele oeuvre op de boekenplank wil hebben. Eigenlijk is het normaal geworden dat je schrijver bent. Net zoals het normaal is dat neef Piet automonteur is en Nichtje Frieda telefonist op het gemeentehuis.
Je bent niet bijzonder genoeg meer en bovendien schrijf je in een genre waar ze helemaal niet van houden. Van een andere schrijver die schrijft in een genre waar ze niet van houden zouden ze ook geen boeken kopen, dus waarom wel van jou?

Het bovenstaande proces is voor veel self-pubbers moeilijk om te begrijpen. Jouw boeken zijn het beste dat je ooit hebt geproduceerd en je bent er erg trots op. Waarom steunen ze je niet?
Maar uiteraard steunen ze je wél. Op hun eigen manier zijn ze echt wel trots op jou, alleen geven ze dat niet aan met het kopen en lezen van je verhalen.

Als beginnend self-pubber is het maar beter vroeg te weten dat de dag zal komen dat je familie en vrienden je boeken niet meer willen lezen. Daarmee voorkom je teleurstelling als de verkopen uitblijven. Maar dat wil niet zeggen dat je familie en vrienden niet trots op je zijn. Wat is een groter compliment dan dat ze het normaal zijn gaan vinden dat je schrijver bent?

Verder lezer:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.