Hoe krijg ik mijn boek in de boekhandel?

In consignatie. Het is een manier om je boek in de lokale boekhandel te krijgen. Maar wat is dat eigenlijk precies?

Stel de plaatselijke boekhandel roept niet zo hard van het aannemen van boeken van een onbekende schrijver. Een onbekende schrijver die bovendien het boek zelf heeft uitgegeven. Of ze willen het risico niet lopen boeken aan te schaffen die ze misschien nooit zullen verkopen.
Dan is het systeem van ‘in consignatie’ een goede oplossing voor zowel boekhandel als schrijver.

Met recht van retour

Als je via Brave New Books, Pumbo of Createspace een paperback versie van je boek hebt uitgebracht, heb je er vast zelf ook een stapeltje gekocht in de hoop dat de lokale boekhandel het in het assortiment opneemt.
Dit is niet altijd vanzelfsprekend, maar je kunt altijd vragen. Niet geschoten is tenslotte altijd mis. Bovendien vinden lokale boekhandels het vaak leuk boeken te verkopen van lokale schrijvers, vooral als je in een kleinere plaats woont.

In consignatie betekend met recht van retour. Jij als schrijver brengt een stapeltje boeken naar de boekhandel en legt ze daar ‘gratis’ neer. Je stuurt dus geen rekening, maar wacht een paar maanden af en gaat dan eens kijken hoeveel er zijn verkocht. Stel je hebt vijf boeken heengebracht en na vier maanden zijn er drie verkocht. Dan neem je de overgebleven twee boeken weer mee naar huis en stuur je de boekhandel vervolgens een rekening van de drie verkochte boeken.
Zo loopt de boekhandel geen risico met onverkochte boeken te blijven zitten en zijn ze dus eerder bereidt een ‘kans te wagen’ met een nieuw boek van een (nog) onbekende schrijver.

Zet zaken voor jezelf op een rij

Voor je de boekhandel binnenloopt is het goed een paar dingen voor jezelf op een rijtje te hebben.

  • Wat is de prijs die je voor je boek wilt vragen?
  • Hoeveel korting krijgt de boekhandel?
  • Hoe lang wil je dat je boek in de boekhandel ligt?

Afhankelijk van hoe jij je paperback hebt uitgegeven, heeft het een ISBN of niet. Lokale boekhandels nemen ook boeken zonder ISBN in consignatie, dus dat hoeft geen belemmering te zijn.
Waar je bij de prijs voor je boek wel om moet denken is de Wet op de Vaste Boekenprijs. Tenminste als het een ISBN heeft. In dat geval mag je je boek dus niet voor €20 op Bol te koop aanbieden en er bij de boekhandel maar €15 voor vragen.
Zorg dat je een faire prijs bedenkt. Eentje die past bij het soort boek, eventuele foto’s die erin staan en de dikte van het boek.

Boekhandels krijgen korting. Dat wil zeggen, de korting is het gedeelte dat ze voor zichzelf mogen houden als het boek wordt verkocht.
Dit is over het algemeen 40% van de prijs van het boek. Dus kost jouw boek €20, dan mag de boekhandel daar €8 van houden.

Meestal ligt een boek via in consignatie zo’n twee tot zes maand in de boekhandel. Dit is een beetje afhankelijk van het onderwerp. Stel je boek gaat over kerstversieringen in origami, dan zal het in november en december meer worden verkocht dan in januari en zal de boekhandel dan waarschijnlijk vragen de restanten weer mee naar huis te nemen.
Over de duur dat je boek in de boekhandel ligt kun je onderhandelen met de boekhandel, maar als zij de gewoonte hebben een boek niet langer dan twee maand op de planken te hebben, dan zul je je daar in moeten schikken.

In consignatiebon

Op het moment dat je de boeken aflevert bij de boekhandel, is het goed ook een ‘in consignatiebon’ daarbij in te leveren.
Hierop staat de datum, de hoeveelheid boeken die je hebt gebracht, de prijs van het boek en de korting die de boekhandel krijgt. Ook staat hierop je naam (of bedrijfsnaam, als je die hebt), adres, telefoonnummer en emailadres. Zo kunnen ze je bereiken als blijkt dat alle boeken zijn verkocht en ze er nog meer willen bestellen.
Zorg dat je ook een copy van de in consignatiebon voor jezelf houdt.

Zorg ook thuis voor een goede administratie, vooral als je bij verschillende boekhandels boeken in consignatie hebt liggen. Zo kun je bijhouden hoeveel boeken er overal liggen, hoeveel er zijn verkocht, wanneer je de uiteindelijke rekening hebt verstuurd en wanneer de boekhandel heeft betaald.
Sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan ben je btw-plichtig en zul je dus btw moeten rekenen op het moment dat je de rekening verstuurd.

Zorg dat je reclame maakt

Leg nooit ‘zomaar’ je boeken via in consignatie in de boekhandel. Dan zullen er waarschijnlijk niet veel worden verkocht.
Stuur een mailtje naar de plaatselijke krant met daarin een verhaal over jezelf als lokale schrijver en je boek. Vooral als het over een lokaal onderwerp gaat. Misschien plaatsen ze dan wel een kort artikel. Het is ook slim om in zo’n artikel te laten vermelden dat het boek daar-en-daar te koop is. Vooral in kleinere plaatsen is dit een leuke reclame voor de boekhandel, die dan nog meer bereidt zal zijn je boek in consignatie aan te nemen.

Om je boek in consignatie in de boekhandel te krijgen is het dus goed beslagen ten ijs te komen. Het blijft eng om je eigen waar aan te prijzen, maar als je professionaliteit uitstraalt en meteen duidelijk maakt dat je weet waar je het over hebt, dan zal de boekhandel het zeker in overweging nemen.

Verder lezen:

Het uitgeven van een papieren boek is nog een hele uitdaging. In deze blogpost vindt je alle mogelijkheden op een rijtje! Een papieren boek uitgeven! Hoe doe ik dat?

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.