Door schrijfcoach Eva Kattz.
Je bent een Auteur. Je hebt keihard gewerkt aan het verbeteren van je schrijfstijl en je huidige werk is mijlen verwijderd van waar je ooit begon. Daarnaast voel je je gesteund door familie en vrienden en je weet gewoon dat je het gaat maken. Maar dan zijn er toch nog altijd twee woorden die je de stuipen op het lijf kunnen jagen: writer’s block.
Hoe goed je ook je best doet, toch kan het gebeuren dat je op een gegeven moment ‘vastloopt’. Misschien maar voor enkele dagen, maar als je pech hebt voor jaren. De nachtmerrie van elke schrijver. Maar eigenlijk is het helemaal niet vreemd als dat gebeurd. Als schrijver ben je immers het grootste deel van de tijd op jezelf aangewezen. Je kunt nog zoveel lezen over schrijfstijl en -techniek, maar uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor het produceren van een goed boek.
Maar wat is writer’s block nu eigenlijk? Waar komt het vandaan en, nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf?
Wat is writer’s block
We zijn allemaal unieke persoonlijkheden en de meeste schrijf-gerelateerde problemen ontstaan dan ook vanuit die mix van unieke karaktereigenschappen en omstandigheden. Maar er is één ding wat bijna alle schrijvers gemeen hebben: het idee dat writer’s block een soort aandoening is. Iets wat je op kunt lopen en waar weinig tegen te doen is. Gelukkig is dat volkomen onzin!
Writer’s block is niet iets waar je je maar gewoon overheen moet zetten. Maar het is ook niet onoverkomelijk. Writer’s block is een combinatie van één of meerdere leugens die we onszelf vertellen en waar we uiteindelijk in gaan geloven.
Leugen 1: Ik ben niet creatief genoeg om een échte schrijver te worden
Oftewel: te weinig ideeën
Beginnende schrijvers worden nogal eens geconfronteerd met het advies ‘gewoon lekker gaan schrijven, dan komt succes vanzelf.’ Het lijkt een goed idee. Dit is immers ook het beeld dat we meestal voorgeschoteld krijgen in de populaire media: de ketting rokende schrijver achter zijn typemachine met daarnaast de verplichte bak ondrinkbare koffie en een hoop proppen papier.
Het probleem begint wanneer we denken dat mentaal en lichamelijk afzien gelijk staat aan productiviteit. Op dat moment vergeten we dat we als schrijvers ook plezier mogen hebben in ons werk. Een goede manier om dat plezier te houden is zorgen dat je van te voren weet wat je gaat schrijven. Het vooraf plotten van je verhaal is namelijk geen misdaad. (Ondanks wat sommigen je willen doen geloven).
Daarom is het misschien beter om het volgende te doen: ga zitten maar begin niet met schrijven. Maak eerst een grondig plan van wat er eigenlijk in je verhaal moet gebeuren, en (erg belangrijk) trek hier genoeg tijd voor uit. Je zult zien dat je opeens veel meer ideeën hebt dan je dacht.
Leugen 2: Ik heb 200 pagina’s aan notities, maar nog geen boek
Oftewel: te veel ideeën
Dit is waarschijnlijk de mildste vorm van writer’s block waar je mee te maken kunt krijgen. Het tegengif is dan ook een simpel maar waardevol advies: stop met proberen om al je ideeën in één boek te proppen. Ga eerst eens na waar eigenlijk je voorkeur naar uit gaat. Is er één genre waar je graag in wilt schrijven of zijn het er meer? Wil je een losstaand verhaal schrijven of misschien een serie?
Kijk dan welke ideeën het beste bij welke keuzes passen. Een paar losse science-fiction ideeën zijn waarschijnlijk niet genoeg als basis voor een epische serie, maar ze kunnen je wel inspireren tot het schrijven van een kort verhaal. Ook hier is het vooraf goed plannen wat je wil gaan doen de beste manier om van je writer’s block af te komen.
Leugen 3: Ik moet gewoon kunnen gaan zitten en schrijven
Oftewel: Net genoeg ideeën om te beginnen
Dit is het meest verraderlijke type writer’s block wat er is, voornamelijk omdat je het eigenlijk niet aan ziet komen.
Wanneer je al je research hebt gedaan en je (digitale) pen en papier klaar liggen klaar liggen, is het moment van de waarheid gearriveerd: je begint met het schrijven van de eerste versie. Bij aanvang ben je nog enthousiast, maar dan struikel je vroeg of laat over één van de volgende problemen.
- Je loopt vast in het midden van je verhaal en je hebt geen enkel idee hoe het verder moet.
- Je raakt geobsedeerd door één bepaalde paragraaf die je vervolgens eindeloos opnieuw bekijkt en herschrijft. Totdat je er een week later achter komt dat die specifieke paragraaf eigenlijk helemaal niets toevoegt aan de rest van het verhaal en gewoon geschrapt kan worden.
- Je hebt met veel pijn en moeite het laatste hoofdstuk bereikt. Nu ben je toe aan de redigeer fase. Je leest je manuscript zorgvuldig door…en ontdekt dat dat er eigenlijk geen touw aan vast te knopen is.
En daarmee zijn we eigenlijk weer terug bij Leugen 1: de ploeterende schrijver die er tien jaar over doet om een manuscript af te krijgen maar dan nog steeds niet tevreden is.
Ga plannen en je zult zien dat de puzzelstukjes op z’n plaats vallen.
Of je al ooit te maken hebt gehad met writer’s block of (gelukkig) niet, het loont om een goed plan te maken, ruim vóór dat je pen op papier zet. Dan zul je zeker merken dat je plezier in je werk houdt, en dat je nooit bang hoeft te zijn voor writer’s block.
Verder lezen:
Over Eva Kattz
Eva Kattz schrijft zowel fictie als non-fictieboeken en is een gedreven self-pubber. Zij woont in Noord-Nederland, samen met haar man en drie katten. Eva en Maria schreven samen een boek over het plotten van fictie, Fiction Builder!.
Eva is momenteel bezig met het schrijven van een serie in het fantasy/horror genre. Daarnaast is ze bezig met het opzetten van haar eigen bedrijf als schrijfcoach.
Je kunt haar vinden op gbkattz.com.
Be the first to comment