Schaalbaarheid: het briljantste onderdeel van self-pubber zijn!

Schaalbaarheid. Dit klinkt supersaai, maar het is een magisch gegeven voor een self-pubber, vooral als je goed doorkrijgt waar het om gaat.

Stel je bent een middag bezig een paar sokken te breien. Het lukt je de sokken te verkopen en je krijgt er €20 voor. Leuk! Maar om nog eens €20 te krijgen zul je weer een middag aan het breien moeten slaan. Op zich niet zo erg natuurlijk, vooral als je breien leuk vind, maar zou het niet leuker zijn als je maar één paar sokken hoefde te breien om daar vervolgens oneindig veel inkomen uit te creëren?

Klinkt onmogelijk, of niet? Je kunt een paar sokken maar één keer verkopen. En daarmee dus ook de tijd die je erin hebt gestopt. Dat komt omdat een paar sokken niet schaalbaar is.
Maar wat als je nu iets kan creëren dat je wél kunt blijven verkopen. Dus één keer iets creëren en dat dan in het oneindige blijven verkopen.

Dat kan als je iets creëert dat schaalbaar is. Zoals een boek!

Wat is schaalbaarheid?

Schaalbaarheid is het eenmalig tijd steken in iets en dat dan meerdere keren verkopen.
Een boek is het perfecte voorbeeld van een schaalbaar product. Je schrijft een manuscript en geeft dat vervolgens uit als ebook en paperback. Door het te plaatsen op verschillende webwinkels zal het blijven verkopen, zolang jij het daar laat staan.
Dus je hoeft maar één keer de moeite te doen een boek te schrijven, maar het blijft verkopen.

Dit in tegenstelling tot een inkomen op tijdsbasis, waar je per uur of per evenement (denk aan het geven van een presentatie) wordt betaalt. Om op tijdsbasis een inkomen te verdienen is het nodig dat jij fysiek aanwezig bent en dat kost tijd. Tijd die je dan niet kunt gebruiken om boeken te schrijven.

Schrijfbedrijf

Als jij serieus van plan bent om geld te gaan verdienen met het schrijven en uitgeven van boeken, zul je dus een manier moeten vinden om de schaalbaarheid van je schrijfbedrijf te vergroten.
Want hoe meer schaalbaar de producten zijn die jij verkoopt, des te meer tijd je overhoudt om nog meer van die producten op de markt te brengen, of om er zo nu en dan iets naast te doen dat niet schaalbaar is.

Nu zul je merken dat het in het begin nog nodig is om ook geld te verdienen op tijdsbasis. Bijvoorbeeld als je nog een baan hebt naast het schrijven, omdat je boeken nog niet genoeg opbrengen. Dat is niet erg, maar probeer de tijd die nog overhebt te besteden aan het produceren van schaalbare producten, zodat je wat meer een balans krijgt tussen de twee.

Als je schrijfbedrijf groeit, en je dus meer boeken op de markt brengt, zal er wellicht een moment komen dat je meer inkomen verdient uit schaalbare producten dan uit tijdsgebonden producten. En dat is waar je uiteindelijk naar toe wilt met je schrijfbedrijf.

Voorbeelden voor Self-pubbers

Voorbeelden van schaalbare producten voor self-pubbers zijn uiteraard de boeken die zij schrijven en uitgeven.
Ga maar eens na wat je allemaal met één manuscript kunt doen.

Daarnaast zou je ook cursussen kunnen gaan geven. Videocursussen, wel te verstaan, want uit fysiek lesgeven aan een groep mensen komt een inkomen op tijdsbasis en dat is niet schaalbaar. Videocursussen zijn ‘big’ tegenwoordig, vooral omdat het een makkelijke manier is iets te leren in de eigen tijd.

Toegegeven dat het aanbieden van zo’n cursus vooral iets is voor non-fictie schrijvers, bijvoorbeeld om meer uitleg te geven over het onderwerp van hun boek. Maar wellicht zijn er fictie schrijvers die ook iets kunnen bedenken, was het niet voor hun lezers, dan wellicht voor andere schrijvers in hetzelfde genre. Bijvoorbeeld een ‘Hoe schrijf ik in het X genre’ cursus. (Je zou als fictie schrijver daar zelfs eerst een non-fictie boek over kunnen schrijven, voordat je een videocursus in elkaar zet. Nog meer schaalbaar inkomen!)

Zet doelen en een traject

Een schaalbaar inkomen heb je niet zomaar. Het vergt planning en inventiviteit om iets te vinden dat bij jou past en waar mensen in geïnteresseerd zijn. Het is dus heel belangrijk te weten wat je eigen doelen zijn met je schrijfbedrijf.

Bijvoorbeeld: als je over vijf jaar van je schrijfbedrijf wilt kunnen leven, hoeveel inkomen heb je dan maandelijks daadwerkelijk nodig? Hoeveel boeken moet je daarvoor verkopen? En vergeet niet dat dit inkomen bruto is en de belastingdienst er ook een groot gedeelte van zal willen hebben.

Werk dan langzaam toe naar dit doel, door zoveel mogelijk schaalbare producten op de markt te brengen. Zeker als je eerst nog een reguliere baan hebt, is het heel belangrijk al je beschikbare tijd te stoppen in het produceren van schaalbare producten. Niet schaalbare producten komen later wel.

Ben je serieus over het opzetten van je eigen bedrijf en wil je gaan leven van het schrijven en uitgeven van boeken, dan zul je schaalbaar moeten gaan denken. Zorg dat je steeds meer schaalbare producten op de markt brengt. Dit scheelt tijd en geeft je meer kans om nog meer boeken te schrijven.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.