Wat is de indie revolutie en wat moet ik daarmee?

Door onze geschiedenis heen is het regelmatig voorgekomen dat groepen mensen samenkomen om te vechten voor een gezamenlijk doel. Soms draaide dit uit op een revolutie met het gevolg dat grote veranderingen plaatsvonden.

Ook nu is er een revolutie gaande, ook al zullen weinig mensen er daadwerkelijk wat van merken.

Wat is de indie revolutie?

‘Indie’ staat voor ‘independent’ en de indie revolutie is een beweging, een denk- en werkwijze, die schrijvers niet alleen de vrijheid geeft hun eigen boeken op de markt te brengen, maar die schrijvers ook bindt, waardoor ze elkaar respecteren en helpen.

Door dit wederzijds respect is het mogelijk om als self-pubbers elkaar erop aan te spreken dat we de ‘verplichting’ hebben om het béste boek op de markt te brengen dat mogelijk is. Want zonder fantastisch boek gaat niemand ons ooit serieus nemen en dat is wat me nu net wél willen!

De indie reveolutie is over komen waaien uit Amerika en Engeland.
Toen eind 2010 daar het self-pubben serieuze vormen begon aan te nemen, waren er ook als vanzelf schrijvers die elkaar (virtueel) opzochten om ervaringen te delen en elkaar te helpen. De ‘indie movement’ was geboren en al snel sloten self-pubbers uit Groot Brittannië zich daarbij aan.

Er kwamen blogs, podcasts en boeken uit over self-pubben en ‘hoe het eigenlijk zou moeten’. Op forums, Facebook groepen en Twitter werd er druk gepraat en overlegt. Het is een feit dat de social media een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontstaan van de indie revolutie en het verspreiden van dit gedachtegoed.

Erecode

Het is nu aan ons self-pubbers om te bewijzen dat we het ook zelf kunnen. Of je nu een hobbyist bent, of aan het toewerken bent om een professionele schrijver te worden, als je jezelf een self-pubber wilt noemen, dan ontkom je er niet aan je te houden aan de Erecode van het Self-pubben.

Die erecode betekend dat als jij je eigen uitgever wilt zijn, je moet zorgen (met behulp van anderen) dat het boek dat je op de markt brengt, het beste is dat jij het kan maken.
Als we serieus genomen willen worden, dan hebben we geen andere keus dan om ons te houden aan de erecode. Nu is de tijd om onderling regels af te spreken en te zorgen dat iedere self-pubber zich daaraan gaan houden!

Het is Mark Coker, de oprichter van het ebook distributieplatform Smashwords, geweest die voor het eerst de regels van de Erecode van het Self-pubben is gaan uitdragen door ze op te schrijven.
Hij noemde ze de Best Practices en deze zijn nu voor veel self-pubbers nu de regels waarbij ze leven, hun schrijfbedrijf hebben opgezet en bovendien waar ze nu geld mee verdienen.

Maar dat is toch allemaal ver van mijn bed?

Ik hoor je denken: maar dit gaat allemaal over Amerika. Wat hebben wij daaraan hier in onze koude kikkerlandjes? Is de indie revolutie in Nederland en België ook al gaande? Ja, dus!

De indie revolutie is ook hier gaande, ook al staat het nog wel in de kinderschoenen. Omdat wij hier nog in het stadium zijn dat self-pubben word gezien als taboe en een ‘tweede keuze’ hebben veel schrijvers zich nog niet echt verdiept in de voordelen van het ‘indie’ zijn.

Er is nog heel veel misinformatie over het self-pubben en deze misinformatie leidt helaas vaak tot achterhaalde ideeën en technieken. Ideeën en technieken die misschien vijf jaar geleden nog prima toe te passen waren, maar die ondertussen zijn ingehaald door de (bij vlagen) schrikbare snelle veranderingen in de digitale mogelijkheden.

Neem nu de ereader. De ereader gaat alweer zo’n acht jaar mee en in het begin was het dé manier om ebooks te lezen.
Maar steeds minder mensen lezen ebooks op een ereader. In plaats daarvan zijn ze overgestapt op het lezen via hun smartphone, het zogenaamde ‘mobiele lezen’.

Indie revolutie draait op ebooks!

Ook is er bij Nederlandstalige schrijvers nog de grote wens om ‘in de boekhandel’ te liggen. Aan een kant begrijp ik dat. Tuurlijk is het leuk een paperback van je eigen boek in handen te hebben. Want hoe hard je ook hebt gewerkt aan je boek, een ebook blijft iets ongrijpbaars. Het is net zo goed een echt boek, maar het vasthouden van je eerste echte paperback is heel speciaal.

Naast dat een ebook niet voelt als ‘echt’ boek, hebben veel schrijvers het gevoel dat je pas een ‘echte’ schrijver bent als je in de boekhandel ligt. Dat is een Foute Redenering!
De indie revolutie draait namelijk op de verkoop van ebooks! En je wilt toch niet zeggend at al die Engelstalige self-pubbers die goed geld verdienen met hun ebooks, geen ‘echte’ schrijvers zijn? Laat ze het niet horen!

Als serieuze self-pubber kun je maar beter meeliften op de ontwikkelingen en domweg wennen aan het idee dat het ebook éérst komt, en dan het paperback.
En je bent net zo’n echte schrijver als je ebook én paperback te koop zijn op Bol in plaats van de boekhandel. Ik steek er mijn hand zelfs voor in het vuur dat je als self-pubber meer verkoopt via Bol dan via de reguliere boekwinkel!

Nogmaals, de indie revolutie draait op de verkoop van ebooks. Dat is ook de Lage Landen het geval. Het is leuk om in de boekhandel te liggen, maar zorg eerst dat de verkoop van je ebook van de grond komt en kijk daarna naar je papieren boek!

De indie revolutie is niet meer te stoppen. De bal is gaan rollen en zal dat alleen nog maar sneller gaan doen. Iedere schrijver die vanaf vandaag meelift met de revolutie zal vooraan staan op het moment dat de boel echt losbarst.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.