Alliance for Independent Authors, de vakbond voor self-pubbers!

Schrijven doet je over het algemeen in je eentje. Daardoor kun je wel eens het gevoel krijgen dat je de enige persoon op de wereld bent die dat doet. Gelukkig is dat niet het geval en door social media is het tegenwoordig heel gemakkelijk geworden om andere schrijvers te vinden.

Maar soms heb je meer nodig dan alleen de support van medeschrijvers. Stel de je ontdekt dat iemand teksten uit je boeken overneemt en verkoopt als zijn eigen verhalen? Wat doe je dan? Of je bent op zoek naar een betrouwbare redacteur? Hoe vindt je die? Of misschien dat je als self-pubber plotseling wordt benaderd door een traditionele uitgever? Moet je dan met ze in zee gaan?

Allemaal legitieme vragen, waarop het goed is een wat betrouwbaarder antwoord te krijgen dan van ‘zomaar’ wat mensen op een Facebook groep. Niet dat die je niet kunnen ondersteunen in je zoektocht naar een antwoord. Support uit je eigen community is heel belangrijk, maar soms is het nodig om de ‘big guns’ erbij te halen.

Vakbond

Een belangrijk initiatief dat voortgekomen is uit de indie revolutie is de oprichting in 2012 van een heuse vakbond voor self-pubbers; de Alliance for Independent Authors, ook wel ALLi genoemd. Opgericht door de Ierse schrijver en dichter Orna Ross, is het in vijf jaar tijd de belangrijkste (non-profit) organisatie geworden die de belangen van self-pubbers wereldwijd behartigt.

ALLi’s missie is ‘ethics and excellence in self-publishing’, en hun motto is ‘working together to help each other’. Een perfecte omschrijving van de indie revolutie!

Wat doet ALLi?

Educatie is een belangrijk onderdeel van de doelstelling van ALLi. Op hun website plaatsten ze meerder keren per week blog posts over de meest uiteenlopende dingen waar een self-pubber mee te maken krijgt. De posts kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe je een ebook kunt publiceren of marketing strategieën. Maar ook zaken als copyright en de onbetrouwbaarheid van sommige zelf uitgeef platformen of redacteurs komen voorbij.

Naast het blog organiseert ALLi drie keer per jaar een online conferentie die voor iedereen gratis te volgen is.
Deze ‘Indie Author Fringe’ vindt plaats tijdens een van de drie grote internationale boekenbeurzen, de Londen Book Fair, de Book Expo America in New York en de Frankfurt Book Fair.
Vierentwintig uur lang is er dan ieder uur een webinar of interview over schrijven, self-pubben, marketing e.d. Na afloop blijven alle webinars e.d. beschikbaar op de website van ALLi om rustig nog eens bekeken te worden.

Een ander belangrijk onderdeel van ALLi is hun watchdog functie. Helaas zijn er veel zogenaamde vanity uitgevers die een slaatje willen slaan uit de indie revolutie en daarbij vaak nietsvermoedende self-pubbers oplichten. Door het werk van de vrijwilligers van ALLi’s worden deze oplichters opgespoord en self-pubbers gewaarschuwd niet met hen in zee te gaan.
Het is jammer om te zien dat de lijst met slechte uitgevers nog steeds wekelijks langer wordt.

Verder heeft ALLi de zogenaamde ‘ethical author’ campagne. Hierin dragen zij de doelstelling en ethiek van de indie revolutie uit. Op de website van ALLi is een lijst te vinden waarin punten zijn opgenomen waar een ‘ethical author’ zich aan zou moeten houden. Self-pubbers die dat willen kunnen een badge downloaden voor hun eigen website en hun naam op de lijst met ethical authors laten plaatsen.

Het is belangrijk dat wij als self-pubbers de buitenwereld laten zien dat we meedoen in dit soort initiatieven. Zo weten onze fans wat ze van ons kunnen verwachten en laten we andere schrijvers zien dat we de indie revolutie aanhangen.

Waarom lid worden?

Lid worden van ALLi kan al vanaf €65,- per jaar. Er zijn verschillende soorten lidmaadschappen, waaronder die voor self-pubbers die nog niets uitgegeven hebben, self-pubbers die boeken hebben uitgegeven maar (nog) niet kunnen leven van de inkomsten en fulltime self-pubbers. Ook is er een lidmaatschap voor mensen die diensten leveren aan self-pubbers, zoals redacteuren, formatters, designers e.d.

Met je lidmaatschap krijgt je o.a. toegang tot de uitgebreide ‘gouden gids’ op ALLi’s website. Hierin staan betrouwbare redacteuren, illustrators e.d. vermeld, waarvan vele korting geven aan ALLi leden.

Daarnaast is er hun ‘members-only’ Facebook groep. Dit is een vraagbaak over alles wat met self-pubben en de indie revolutie te maken heeft. Bovendien vindt je hier veel gelijkgestemde schrijver/self-pubbers.

Voor de indie revolutie is het van belang dat ook Nederlandstalige self-pubbers zich gaan aansluiten bij organisaties als ALLi. Het publiceren van supergoede boeken op een ethisch verantwoorde manier is ook in onze koude kikkerlandjes belangrijk en bovendien geven we op die manier een goed voorbeeld, niet alleen aan onze collega schrijvers, maar ook aan lezers.
Ook kunnen we er niet omheen om samen te gaan werken. Op die manier kunnen we elkaar helpen om ‘ethical authors’ te worden en daar wordt iedereen beter van.

Verder lezen:

 

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.