Zijn self-pubbers concurrenten van elkaar?

Het klinkt wat tegenstrijdig. Jij schrijft een boek in hetzelfde genre als ik en we verkopen deze dus aan dezelfde doelgroep. En toch zijn we geen concurrenten van elkaar.
Maar als je allebei in dezelfde vijver vist, dan zit je elkaar toch in de weg?

Ik heb het meegemaakt op self-pub forums. In de meeste gevallen zijn self-pubbers behulpzaam en helpen elkaar met het uitgeefproces en delen ze marketing strategieën. Soms zit er echter een self-pubber tussen die bang is om te reageren, omdat men niet wil dat hun ideeën ‘worden gestolen’.
En het is zo vreselijk jammer dat men dit denkt, want door juist ideeën te delen, versterk je elkaar.

Onderschat de kracht van ‘social karma’ niet

Niet voor niets is een van de belangrijkste regels van de erecode van de indie revolutie dat we elkaar moeten helpen. En dan maakt het niet uit of je nog maar net begint, of al jaren meedraait als self-pubber.
Als je iemand helpt dan zal deze persoon in de toekomst ook bereidt zijn jou te helpen. ‘Social karma’ heet dat en het is waar de indie revolutie op draait.

Geen concurrenten, maar collega’s

Self-pubbers zien elkaar niet als concurrenten, maar als collega’s die samen iets aan het voortbrengen zijn. Niet alleen door elkaar te helpen de beste boeken op de markt te brengen die ze kunnen, maar zelfs als ze in hetzelfde genre schrijven.
Ervaring uit de Engelstalige self-pubwereld leert dat samen reclame maken voor boeken in hetzelfde genre, meer verkopen oplevert voor alle schrijvers die meedoen.

Zoek andere self-pubbers op

Maar om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk eerst een tijdje ‘rond te hangen’ in de self-pubwereld. Dit doe je door lid te worden van een forum of Facebook groep voor self-pubbers. Hier leer je de klappen van de zweep en wordt je door te luisteren naar anderen vanzelf een doorgewinterde self-pubber, die op zijn beurt weer anderen kan helpen.

Deel dus ervaringen en help elkaar met tips over wat werkt en wat niet werkt. Het is onlogisch on alles in je eentje te doen, terwijl er schrijvers genoeg zijn die je maar wat graag op weg willen helpen.
Bovendien kunnen schrijvers die je op deze manier ontmoet, vrienden voor het leven worden, die bereidt zijn voor elkaar op te komen en elkaar bij te staan als het een keertje niet goed lukt met je verkopen.

Wees dus bovenal sociaal. Praat en denk mee.

Blijf bijleren en doorgeven

Ga bovendien blogs volgen van invloedrijke self-pubbers, zodat je weet wat er in de uitgeefwereld speelt. Zo kun je leren van nieuwe technieken en strategieën die ontstaan. Daar kun je zelf weer voordeel mee doen, maar ook anderen helpen en de social karma ‘doorgeven’.

Er zit dus een grote kracht in samenwerking! Wij self-pubbers zijn geen concurrenten van elkaar maar collega’s die elkaar steunen en helpen. Samen staan we sterk en hierdoor worden we succesvolle schrijvers en self-pubbers.

Wil je andere self-pubbers ontmoeten, meldt je dan aan bij Hangplek voor Nederlandstalige self-pubbers op Facebook!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.