Nieuw jaar, nieuwe doelen?

Nieuwjaarsresoluties. Daar heb ik niet echt iets mee. Ik ben mening dat je op elk moment van het jaar kunt besluiten je leven te beteren, of iets anders te gaan doen. Waarom zou dat perse in januari moeten?

En dan zijn er doelen die je kunt stellen. Soms zullen die overeenkomen met nieuwjaarsresoluties, zoals ‘ik wil meer bewegen’, maar vaak ook niet. ‘Ik wil een boek schrijven’ zal voor niet veel mensen een nieuwjaarsresolutie zijn.
Het is voor ons self-pubbers echter wel belangrijk om doelen te stellen. Niet alleen voor het nieuwe jaar, maar ook voor de jaren daarna.

Maar waarom is dat belangrijk?

Opschrijven

Als self-pubber ben je niet alleen schrijver, maar ook eigenaar van je eigen schrijfbedrijf. En regeren is vooruitzien.
Uit onderzoek is gebleken dat entrepreneurs die hun doelen daadwerkelijk opschrijven, deze vaker verwezenlijken dan degene die dat niet doen. En dit opschrijven kan in op verschillende manieren. Bijvoorbeeld op een stukje papier die je op de koelkast plakt, of een uitgebreid ondernemingsplan met alles erop en eraan.

Nadenken over wat je doelen zijn, geeft je de kans eens goed op een rijtje te zetten wat je wilt bereiken en hoe.

Schema

Soms vloeit er uit het opschrijven van je doelen een werkschema voort, die je een leidraad geeft voor de toekomst. En hierbij kan het gaan over wat je de komende week wilt doen of de komende drie jaar.
Sommige mensen houden niet van schema’s en kijken liever hoe het loopt en dat is ook prima. Zolang je maar een aantal doelen op papier hebt waar je naar toe kunt werken.

Doelen

Ik wil alle Nederlandstalige self-pubber uitdagen in plaats van nieuwjaarsresoluties een aantal doelen op te schrijven voor het komende jaar. Wie weet kom je dan wel tot dingen die je niet in gedachten had.

Ikzelf zal hieronder in het kort mijn doelen voor 2018 opschrijven. Wat betere plek om het te hebben staan dan het internet waar iedereen het kan lezen…

  1. Ten eerste wil ik in 2018 een groot deel van mijn tijd gaan besteden aan het schrijven van mijn Engelstalige commerciële project, de Jacob Hicks Murder Mysteries. De eerste zes maanden van 2018 heb ik een sabbatical genomen van mijn reguliere werk, zodat ik mij voor de verandering eens volledig kan richten op het schrijven. Aan het eind van het jaar wil ik dan ook tenminste één kort verhaal hebben geschreven, Book 2 hebben uitgegeven en van Book 3 de eerste versie af hebben.
  2. Ten tweede wil ik meer gaan bloggen als mijn pseudoniem Annie Appleton, zodat dit wat samen gaat vallen met de uitgave van mijn cosy mysteries.
  3. Ten derde wil ik samen met mijn medeschrijver Eva Kattz gaan bloggen over ons nieuwe boek Fiction Builder! dat in maart uitkomt.
  4. En last but not least, ga ik uiteraard door met bloggen over het self-pubben in de Lage Landen. Ook wil ik de samenwerking op gaan zoeken met andere indies, zodat we samen zelf uitgegeven boeken op de kaart kunnen gaan zetten!

Tot zover mijn doelen voor het komende jaar. Wat zijn die van jouw?

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en vooral productief 2018!

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.