2018 uitgeroepen tot het Jaar van Samen Indie zijn!

Schrijver zijn is een eenzaam beroep, want veelal zit je thuis in je eentje achter de computer. Maar door samen te werken en elkaar op te zoeken ontstaan er initiatieven die in het voordeel werken van iedereen die mee doet.
En bovendien is samenwerken natuurlijk ook nog eens ontzettend leuk!

Maar hoe doet je dat? Samenwerken met andere indies?
Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om elkaar op te zoeken en samen dingen tot stand te brengen. Wat denk je van de volgende dingen?

Samen een boek schrijven

Twee weten meer dan een en samen een boek schrijven, of het nu non-fictie is of fictie, is niet alleen heel erg leuk, maar je inspireert elkaar ook om een grotere creativiteit te bereiken dan in je eentje. Bovendien is het zo dat als je een beetje vast zit, de ander je kan inspireren hoe je verder kunt gaan.

Samen een bundel uitgeven

Door met andere indies in jou genre een bundel samen te stellen van boeken of verhalen en deze (goedkoper) uit te geven, kun je naamsbekendheid creëren voor alle schrijvers die mee doen. Je kunt bijvoorbeeld deel 1 van je serie in de bundel opnemen, zodat lezers kunnen proeven van je werk zodat ze de rest van je serie gaan kopen.

Recensies plaatsen van andere indie boeken

Om een groter publiek te bereiken kun je met andere indies in jouw genre afspreken recensies te schrijven van elkaars boeken en deze te plaatsen op je website/blog. Hierdoor maken meer nieuwe lezers kennis met je boeken en dit vergroot je naamsbekendheid. Andere indies doen hetzelfde met jouw boeken.

Nieuw uitgekomen boeken op elkaars mailinglist

Als je een nieuw boek uitbrengt kun je deze laten vermelden in de nieuwsbrief van een andere indie in jouw genre en andersom. Hiermee bereik je allebei nieuwe lezers. Deze zogenaamde ‘mailinglist swap’ kan ook goed werken voor tijdelijk acties.

Launchdag met andere indies

Je kunt samen met ander indies in jouw genre een launchdag houden van nieuw gepubliceerde boeken, zodat je beide meer exposure krijgt.

Ervaringen delen en netwerken

Zoals ik al zei is schrijver zijn een eenzaam beroep en soms kan het goed zijn ervaringen uit te wisselen met andere indies. Dit kan door samen te komen op een forum of Facebook groep, maar ook tijdens georganiseerde netwerkbijeenkomsten.

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden te over om samen te werken met andere indies. En er zijn niet alleen voordelen te behalen op het gebied van zichtbaarheid. Door ervaringen te delen met andere indies, gaat je zelfvertrouwen omhoog en wordt je steeds beter in het uitgeven van je eigen boeken. Bovendien leer je heel veel nieuwe inspirerende mensen kennen.
Een van deze inspirerende mensen is Simone Lucchesi van The Black Sheep Indie en ik ben blij dat ze te kennen heeft gegeven het Jaar van Samen Indie zijn te ondersteunen.

Wat kun je verwachten in het Jaar van Samen Indie zijn?

  • Ten eerste ga ik in individuele blogposts de bovenstaande samenwerkingsideeën bij langs om ze nader uit te leggen.
  • Ten tweede komen er guestposts van indies op mijn blog die hun ervaringen delen met samenwerkingsverbanden die ze al zijn aangegaan.
  • Er worden netwerkbijeenkomsten georganiseerd op landelijk, maar wellicht ook op regionaal niveau.
  • Wellicht komen er speciale groepen die het vinden van mede-indies voor samenwerkingsinitiatieven vergemakkelijken.
  • En bovendien bedenken we samen met jullie vast nog wel meer initiatieven!

Begin in elk geval hier en plaats het logo op je website!

Wil je andere indies laten zien dat je het Jaar van Samen Indie zijn een warm hart toedraagt, plaats dan het logo van Het Jaar op je website en Facebook page.
Je kun het in hogere resolutie downloaden door hieronder te klikken op het logo en het dan op te slaan.

Een Jaar van Samen Indie zijn kan alleen maar een succes worden door daadwerkelijk samen aan de slag te gaan! Als je ideeën hebt voor activiteiten of manieren van samenwerken laat het mij weten, of reageer op deze blogpost. 2018 gaat een goed jaar worden voor ons allemaal!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.