2018 Samen Indie: Vier indies werken samen met Lees!

Het is altijd leuk om te ontdekken dat er al verschillende indie samenwerkingsprojecten zijn. Ursula Visser is een fantasy and sci-fi auteur die zowel in het Nederlands als Engels boeken heeft uitgebracht. In 2017 richtte ze samen met een drietal andere self-pubbers het schrijverscollectief Lees! op, waarmee ze samen door Nederland reisde voor een boekentour. In dit gastblog vertelt Ursula over hoe de samenwerking tot stand kwam en waar je op moet letten als je zelf zoiets wilt organiseren.

*

Samenwerken als Indie-auteur

Beginnend schrijver

Het moment dat ik Het Atria Project af had, was ik nog nieuw in de schrijverswereld. Het feit dat ik een paar schrijfcursussen had gevolgd, betekende niet dat ik het ‘allemaal wist’. Daar is wel meer voor nodig, ervaring vooral. Omdat ik dacht dat het zo hoorde, stuurde ik het manuscript van de redacteur rechtstreeks naar een aantal uitgeverijen.

Helaas kreeg ik niet het gewenste antwoord. In plaats van me te laten tegenhouden door de afwijzing van de uitgeverijen, nam ik het heft in eigen hand. Ik dook het internet op om te onderzoeken wat ervoor nodig was om mijn boek zelf uit te geven. Ik werd een indie-auteur.

Tja en dan? Ik gaf mijn eigen boek uit, maar dat was slechts het begin. Met vallen en opstaan, veel fouten maken en daarvan leren, is mijn kennis groter geworden. Dat is het leuke van zelf uitgeven: jezelf verbeteren en je netwerk uitbreiden. Het belangrijkste is nog: hoe kunnen lezers me vinden?

Ik maakte een plan van aanpak en zocht andere indie-auteurs op. Eigenlijk om van elkaar te leren, maar ook om te kijken of er mogelijke samenwerkingen tot stand konden komen, we willen immers allemaal hetzelfde: gelezen worden.

Lees!

Al snel merkte ik dat er meer behoefte was om samen te werken, er zijn diverse pagina’s op Facebook waar indie-auteurs zich verzamelen om samen sterker en beter te worden. Dus ik heb een keer ‘kunnen we niet samen een keer door Nederland gaan toeren?’ in zo’n groep gegooid. T.M. Zaan, Jos Kremers en Wilma Wuite reageerden enthousiast.

De volgende stap was een ontmoeting. Elkaar face-to-face zien is erg belangrijk. De intentie voor een samenwerking kan er wel zijn, maar het moet ook klikken. Zo is Lees! ontstaan: een samenwerking van indie-auteurs.

Bundel korte verhalen

Wij (van Lees!) hebben allemaal verschillende genres, daar hebben we ons niet door laten tegenhouden, het is juist het palet aan genres dat de samenwerking aantrekkelijk maakt. Immers, zo spreken we een breed scala van klanten aan.

De samenwerking heeft ons veel mooie dingen gebracht. Zo hebben we een bundeltje met korte verhalen van ongeveer vierduizend woorden per verhaal uitgegeven in gedrukte vorm en als ebook. We gebruiken het als reader magnet: iedereen die een boek van ons koopt tijdens een boekentour of via de website van The Black Sheep Indie een e-book, krijgt een gratis exemplaar. Het is een hulpmiddel om potentiele lezers over de streep te trekken om een boek van ons te kopen én om kennis te maken met het werk van de andere indie-auteurs.

Afspraken maken

Een samenwerking betekent ook goede afspraken maken. Deadlines vastleggen, financiële zaken regelen, want zo’n bundel kost de klant niets, maar ons wel. Het bepalen van het budget is dus een vanzelfsprekendheid en daarmee verbonden ook vertrouwen. Je gaat immers een commitment aan voor een bepaalde periode als groep.

In 2017 hebben we vier boekenhandels bezocht in onze Lees! boekentour, waar bij de voorbereiding ieder van ons iets van zijn eigen kracht heeft ingelegd: redactie, ontwerp, connecties en promotie. De promotiekaarten en -posters hebben we zelf ontworpen, en al doende, werd ons netwerk steeds groter. Dat werpt vruchten af.

Lees! en de individuele indie-auteurs worden steeds bekender bij de lezer. Ons publiek steeds groter. Het is een continu proces, je moet jezelf steeds blijven uitdagen, nieuwe dingen bedenken, de (potentiele) lezers bij je werk blijven betrekken.

Verder in 2018

Daarom vernieuwen we onszelf in 2018, boren nieuwe middelen aan om klanten te benaderen (een video is in januari gelanceerd) en blijven we samenwerken met andere Indies om verder te leren.

Twijfel jij nog of samenwerken met ander indie-auteurs iets is voor jou? Ga ervanuit dat je energie, bevlieging, ideeën en een budget nodig hebt. Én maak goede afspraken. Bedenk dat je enthousiasme aanstekelijk werkt, dat je gebruik kunt maken van elkaars kennis, dat je leert van de ervaring en je zult zien dat dit een positieve invloed heeft op je schrijfsels.

Ursula is te vinden op:
Website: ursulavisser.com
Facebook: @auteurvisserursula (Nederlands) of @authorursulavisser (Engels)
Instagram: @auteurursulavisser

Over lees!
Lees! is opgericht door Wilma Wuite, T.M. Zaan, Jos Kremers en Ursula Visser. Deze samenwerking waarin de genres fantasy, sci-fi, feelgood-roman, thriller, biografisch en kinderboeken hun thuis hebben gekregen, heeft geleidt tot een viertal boekpresentaties in 2017, gehouden in Oss, Helmond, Veghel en Meppel. Ook in 2018 is Lees! in het land te vinden!
Facebook: www.facebook.com/schrijverscollectiefLEES

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.