Kwaliteitskeurmerk voor zelf uitgegeven boeken?

Het klopt inderdaad. Bol.com staat vol zelf uitgegeven boeken en een groot aantal daarvan is bagger. Maar is dat genoeg reden om een kwaliteitskeurmerk voor zelf uitgegeven boeken in het leven te roepen? Slinkt dan de berg bagger op Bol.com, of gaan we daarmee terug naar een traditioneel model van uitgeven?

Het is enorm frustrerend. Je hebt veel moeite gedaan om een fantastisch boek te maken en het zelf uitgegeven. Het verkoopt goed en je krijgt goede recensies. Dan is daar opeens een artikel in de krant of een item op de radio, waarin een of andere bigshot van een traditionele uitgeverij beweerd dat zelf uitgeven boeken altijd vol fouten staan, slechte covers hebben en nooit verkocht worden, omdat ze verdrinken in een zee van andere zelf uitgegeven rotzooi.

Wat?!

Iedere self-pubber die serieus met zijn vak bezig is, weet natuurlijk dat deze uitspraken onzin zijn, maar helaas heeft een groot deel van de lezers het dan al gehoord en is er al een mythe ontstaan: Zelf uitgegeven boeken zijn slecht.

Wat de bigshot van de uitgeverij eigenlijk bedoelt is dat het goed zou zijn als er een manier was om zelf uitgegeven boeken te testen op kwaliteit. Zit het verhaal goed in elkaar, zijn er geen spelfouten en heeft het een goede cover? Een kwaliteitskeurmerk voor zelf uitgegeven boeken dus.
Maar hoe werkt dat en wie bepaalt wat goed is en wat niet?

Kwaliteitskeurmerk voor zelf uitgegeven boeken is al een tijdje een discussie

De vraag over een kwaliteitskeurmerk voor zelf uitgegeven boeken speelt ook al een aantal jaren in de Engelstalige self-pubwereld. Er zijn daar zelf initiatieven opgezet door self-pubbers om de kwaliteit van hun eigen boeken te controleren, maar telkens lopen ze weer tegen dezelfde dingen aan.

Net als proberen je boek er doorheen te krijgen bij de traditionele uitgeverij, blijft een controle op kwaliteit een kwestie van smaakt. Okay, voor spelling en grammatica zijn regels, maar smaken blijven verschillen en de één houdt van dit soort boeken, de andere van dat soort boeken.

Wat een goed boek is en wat niet blijft altijd een kwestie van objectiviteit. Hiermee is er dus niet veel verschil tussen een redacteur van een uitgeverij die zijn ‘slushpile’ met nieuwe manuscripten aan het doorworstelen is, of een groepje self-pubbers die een oordeel velt over de boeken van medeschrijvers.

Een kwaliteitskeurmerk voor zelf uitgegeven boeken is dus geen goed idee, maar het is ook helemaal niet nodig, want self-pubbers de wereld over hebben al hun eigen oplossing gevonden voor het verbeteren van de kwaliteit.

In de Engelstalige self-pubwereld is gebleken dat het ook zonder keurmerk kan

Al sinds het eerste moment dat het via Amazon mogelijk werd je eigen boeken te publiceren, zijn self-pubbers samengekomen om elkaar te helpen, met elkaar samen te werken, maar vooral ook door opbouwende kritiek te geven op elkaars producten. Door van elkaar te leren ontstonden er boeken van zeer goede kwaliteit.

Hierdoor ontstonden er als vanzelf een aantal ongeschreven regels waar iedere self-pubber zich aan zou moeten houden, zodat de kwaliteit van de gepubliceerde boeken hoog wordt.

Een paar van die regels zijn:

  • Zorg dat je je huiswerk doet wat betreft het schrijven van een goed boek, maar ook wat betreft marketing en promotie
  • Zorg dat je een professionele redacteur in de arm neemt
  • Zorg dat je een professionele cover laat maken
  • Zorg dat je elkaar helpt. Deel succesverhalen, zodat iedereen ervan kan leren
  • Zorg dat je een dikke huid krijgt, zodat je opbouwende kritiek op de juiste manier kunt verwerken

Door deze regels te omarmen zijn self-pubbers niet alleen in staat om goede boeken te schrijven en uit te geven, maar ontstaat er ook een samenwerking, die alleen nog maar betere producten en technieken oplevert. Een win-win voor iedereen!

Lezers bepalen zelf wat ze leuk vinden of niet

Uiteindelijk blijkt dat er al een manier is om de kwaliteit van zelf uitgegeven boeken te waarborgen. Een manier waar de bigshot van de reguliere uitgeverij niet aan heeft gedacht.

Het zijn namelijk de lezers die bepalen of een boek goed is of niet. En is dat het geval dan zal dit boek als vanzelf meer gaan verkopen, waardoor het hoger op de lijsten van populaire boeken komen te staan. En hierdoor worden er nóg meer exemplaren van het boek verkocht.
En dit is al het bewijs dat we nodig hebben dat onze boeken goed genoeg zijn.

Tegen de steun van onze lezers kan geen kwaliteitskeurmerk op!

Er mag dan een bult bagger op Bol.com staan. En het mag ook zo zijn dat reguliere uitgeverijen en regulier uitgegeven schrijvers zich tegen ons verzetten (zij zijn jaloers en bang dat het self-pubben té populair wordt).
Dat neemt niet weg dat het self-pubben niet meer tegen te houden is. Men kan al niet meer om ons heen.

Dit geeft ons echter wel de plicht te zorgen dat onze boeken het beste zijn dat wij ze kunnen maken. Alleen dan kan de mythe dat zelf uitgegeven boeken altijd slecht zijn worden doorgeprikt.
En dit kan allen maar als wij self-pubbers nauw gaan samen werken, elkaar helpen en ondersteunen!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.