
Wat er is nu leuker om als lezer telkens weer nieuwe avonturen te kunnen lezen van je favoriete personages?
Series zijn al tientallen jaren erg populair. Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind grote delen van mijn vrije zondag doorbracht met het lezen van de avonturen van De Vijf, Detective Kim en Bob Evers.
En nóg begin ik vaak alleen aan een nieuw boek als ik weet dat er meerdere delen van zijn.
Een snelle blik in mijn boekenkast leert dat ik algauw 15 verschillende series in huis heb. En dat zijn alleen de fysieke boeken. Tegenwoordig heb ik zeker ook nog een serie of 10 op mijn ereader.
Maar dit zijn bij lange na niet de enige series die ik heb gelezen, want de bieb stond er ook vol mee.
Mensen vinden het nu eenmaal leuk om niet maar één verhaal te lezen over een personage dat ze aanspreekt, maar komen graag terug voor meer.
En daar kunnen wij schrijvers mooi gebruik van maken. Sterker nog, volgens Mark Dawson, succesvol indie schrijver en marketing goeroe, is het schrijven van eens serie zelfs de tweede essentiële stap voor het succesvol zelf uitgeven van boeken.
Marks vijf essentiële stappen voor elke beginnende (én gevorderde) self-pubber zijn:
- Mailinglist
- Schrijf een serie
- Adverteren
- Hoge kwaliteit
- Blijf leren
Het schrijven van een series heeft meerdere voordelen
Maar waarom is het schrijven van een serie een essentiële stap voor self-pubbers? Ten eerste omdat het voordelen heeft voor ons schrijvers, en ten tweede omdat het in ons voordeel werkt bij de marketing en promotie van onze boeken.
Bij het schrijven van een serie is je wereld al klaar
Het grote voordeel voor schrijvers bij het schrijven van een serie is simpelweg dat je maar één keer je personages en wereld hoeft te bedenken. Dit scheelt een heel veel tijd, waardoor je vervolg boeken sneller kunt schrijven.
Nu is het natuurlijk niet zo dat personages niet ‘groeien’ in de loop van een serie. Bij het schrijven van vervolgverhalen zal er altijd nog een klein beetje ‘character en world building’ om de hoek komen kijken.
Heb je echter gezorgd dat je wereld staat als een huis en je personages uitgediepte achtergrond verhalen hebben meegekregen, dan zul je merken dat kleine aanvullingen zo in te passen zijn in het geheel.
Ik ben zelf bijna drie jaar bezig geweest met het bedenken en uitbouwen van de wereld en het ‘neerzetten’ van drie dimensionale personages voor mijn detective serie. Er waren momenten dat het frustrerend langzaam ging, maar nu alles er is ben ik heel erg blij dat ik de tijd heb genomen om het allemaal goed uit te diepen.
Ieder verhaal, of het nu een kort verhaal is of eentje van 80.000 woorden, past nu naadloos in het geheel.
Sterker nog, ik heb van mijn volledige 9-delige serie de hoofdlijnen voor ieder boek al op papier staan en hoef ‘alleen nog maar’ de detail in te vullen.
Een serie verkoopt zichzelf, aangezien lezers blijven doorlezen
Een tweede groot voordeel van het hebben van serie is dat series zichzelf verkopen. Denk er maar eens over na.
Een lezer leest het eerste boek, vindt dit zo leuk dat ze meteen het tweede boek kopen enzovoort.
Als je serie goed in elkaar zit blijft zich dit herhalen met iedere nieuwe lezer die jouw serie ontdekt.
Je kunt dit zelfs nog een handje helpen door het eerste deel in je serie goedkoper of zelfs gratis te maken. Dan heb je nog meer kans dat de lezer het ‘risico’ wil nemen om aan nieuwe serie of zelfs schrijver te beginnen.
Een serie is goed voor het opzetten van een merk
Aangezien boeken in een serie vaak dezelfde soort covers hebben, gebeurd het opzetten van een merk met eens serie als het ware vanzelf.
Tenminste, als je je cover designer de opdracht geeft soortgelijke covers te maken, natuurlijk.
Op een webwinkel als Bol.com, Kobo of Amazon worden soms andere delen in een serie op de boekpagina getoond en als de covers er vergelijkbaar uitzien, krijgt de lezer meteen een goed beeld van de serie.
Ook op je eigen website staat het mooi als je gelijksoortige covers hebt voor je serie.
Zorg dus bij het ontwerpen van de eerste cover dat er al rekening wordt gehouden met vervolgboeken.
Laat je cover designer weten wat je bedoeling is met de serie en zorg dat ze iets ontwerpen dat het genre en de sfeer van je serie goed aangeeft.
Het kan hierbij helpen om andere series in jouw genre te bekijken die al te koop zijn op de verschillende webwinkels.
Boeken in een serie zijn los te verkopen of in een bundel
Als je serie groter wordt, kun je overwegen een bundel, ook wel boxset genoemd, te maken van een aantal opeenvolgende boeken.
De voordelen van het aanbieden van een bundel is dat je deze voor een hogere prijs kunt verkopen, zodat je er meer aan overhoudt.
Zelf zou ik niet meer dan drie boeken per keer in een bundel samenbrengen, vooral als je een serie hebt van zes boeken of meer. Een boxset dat ‘te groot’ is, wordt ook te duur en dat is nadelig voor de verkoop.
Het is ook beter te wachten met het uitgeven van een bundel tot je een wat grotere hoeveelheid boeken in je serie hebt, anders kan het zijn dat je ‘losse’ verkoop (en daarmee de kans op herhalingsverkopen) naar beneden gaat.
Zorg in elk geval bij het aanbieden van een bundel dat je een speciale voorkant laat maken, met een speciale ‘bundel titel’.
Hebben andere schrijvers in jouw genre ook series?
Ben je nog aan het twijfelen of je een serie wilt gaan schrijven of niet, kijk dan op de webwinkels eens naar andere boeken in jouw genre. Zijn hier vooral series te vinden, dan is het slim ook een serie te gaan schrijven.
Vergeet ook niet dat in bepaalde genres het zo’n beetje ‘verplicht’ is een serie te hebben. Denk hierbij aan detectives, sci-fi, fantasy en romance.
Het schrijven van een serie is dus op meerdere fronten een goed idee voor ons self-pubbers. Het kost wellicht wat meer tijd om een serie goed op te zetten, maar daarna zijn er vooral voordelen.
Verder lezen:
Be the first to comment