150 jaar oude marketingtechniek werkt nog steeds!

Het blijft een brandende vraag onder self-pubbers. Voor welke prijs moet ik mijn boek verkopen? Moet ik het goedkoper maken, zodat lezers het eerder kopen, of juist duurder, omdat ik er zo lang aan heb gewerkt? Wat is de beste keuze?

Gelukkig kunnen we leren van het verleden, want 150 jaar geleden zat de Engelsman William Henry Smith met hetzelfde probleem.

De bouw van spoorwegen leverde nieuwe kansen voor entrepreneurs

Nadat in 1825 de eerste spoorlijn voor passagiers was geopend in het noorden van Engeland, duurde het niet lang voor een uitgebreider spoorwegnetwerk het land doorkruiste.
Op deze nieuwe manier van reizen kwamen niet alleen drommen passagiers af, maar ook slimme entrepreneurs die een slaatje wilden slaan uit dit nieuwe fenomeen.

William Henry Smith was een van die entrepreneurs. Hij reisde vaak met de trein en besefte algauw dat vanuit de rijdende trein naar buiten staren op een gegeven moment gaat vervelen. Een mens wil wat te doen hebben en in 1848 was lezen ook al populair.

Maar in die tijd bestonden boeken alleen nog maar in hardcover en waren zwaar om mee te nemen. Bovendien waren ze duur inde aanschaf. William zat na te denken en kwam tot de conclusie dat als hij boeken lichter en kleiner kon maken, meer mensen deze zouden gaan lezen, terwijl ze aan het reizen waren. Vooral als deze nieuwe boeken goedkoper waren dan de zwaardere ‘ouderwetse’ boeken.

W.H. Smith kwam niet alleen met een goedkoper boek, maar ook met boekenstallen op stations

Nadat het hem was gelukt om een goedkoper, makkelijker hanteerbaar boek te produceren, moest William een manier vinden om deze aan de man te brengen. En waar beter dan op de plek waar reizigers bij elkaar komen!

Hij maakte een deal met de manager van het station Euston in Londen. Voor een prikkie mocht hij een boekenstalletje beginnen, vanaf waar hij z’n nieuw uitgegeven goedkopere boeken kon verkopen aan reizigers.
Het was meteen een enorm succes!

Waar eerder een boek £2,- koste (tegenwoordig €180,-, dat was toen zes weken loon), waren Williams nieuwe boeken 20x goedkoper, met een prijs van 2 shilling (tegenwoordig €9,- ). Iedereen ging lezen!

Goedkope boeken produceren was nog niet het einde van Williams ondernemerschap. Hij had al snel door dat alleen boeken verkopen op Euston maar het begin was.
Hij ging in onderhandeling met de managers van de grootste spoorwegondernemingen en peuterde een unieke deal los. Hij kocht het recht om op ieder station exclusief een boekstal te mogen beginnen.

Waar hij in 1848 begon met één stalletje op Euston, had hij 15 jaar later in 1863 500 boekenstallen verspreidt over heel Engeland.

Uitgeverijen gingen ook mee in de deal

Williams nieuwe onderneming was niet onopgemerkt gebleven bij de uitgeverijen uit die tijd. Zij hadden al snel door dat door met hem in zee te gaan, ze meer boeken konden verkopen, ook al waren deze in prijs goedkoper.

Zo kwam het dat de boeken van schrijvers als Dickens, Austen, Thackeray en Hardy in no time te koop waren op de stations en als warme broodjes over de toonbank gingen.
Tegenwoordig is W.H. Smith nog steeds de grootste kantoorboekhandel van Groot Brittannië, te vergelijken met hier de Bruna.

Wat kunnen wij self-pubbers leren van Williams marketingplan?

Simpel. Goedkopere boeken verkopen beter. Dat geldt niet alleen voor papieren boeken, maar tegenwoordig ook voor ebooks. Door onze boeken goedkoper aan te bieden, krijgen meer lezers ze onder ogen, wat weer goed is voor de verkoop andere titels.

Oude marketingtechnieken verdwijnen niet. Door ze aan te passen aan de eisen van deze tijd kunnen we nog altijd voordeel opdoen en zodat onze boeken goed gaan verkopen.

Verder lezen:

***

Illustraties via abonnement op iClipart

About Maria Staal 265 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en coaching, en heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.