Je paperbacks overzetten van Createspace naar KDP Print

UPDATE 14-02-2021 Dit is een verouderde blogpost. Voor meer info over papieren boeken uitgeven ga naar Een papieren boek uitgeven! Hoe doe ik dat? 

***

Er gaan al enige tijd geruchten in de Engelstalige self-pubwereld dat het paperback publicatie platform Createspace ophoudt te bestaan en dat de diensten ervan overgenomen worden door KDP Print.
Nu lijkt het eindelijk zover te zijn dat dit echt gaat gebeuren en wordt het dus zaak je via Createspace gepubliceerde paperbacks over te zetten naar KDP Print.

Ik weet niet hoeveel Nederlandstalige indies er zijn die papieren boeken hebben uitgegeven via Createspace, maar hieronder geeft ik aan hoe je op een gemakkelijke manier je al gepubliceerde boeken kunt overzetten naar KDP Print.

Vanaf nu is het beter je papieren boeken te publiceren via KDP Print

Recent heeft Orna Ross, oprichtster van de Alliance of Independent Authors, een interview gehouden met Darren Hardy van Amazon KDP. Hierin ging het over veel meer dingen die spelen binnen Amazon, maar ze hebben het ook uitgebreid gehad over Createspace.

Zo werd door Darren aangegeven dat er via KDP Print nu dezelfde publicatie mogelijkheden zijn als via Createspace. Zo heeft KDP nu een ‘expanded distribution’, maar ook de mogelijkheid tot het bestellen van een proefdruk via je lokale Amazon, wat scheelt in de kosten.

ALLi raadt dan ook aan om vanaf nu nieuwe papieren boeken te publiceren via KDP Print en de boeken die je nog via Createspace hebt gepubliceerd over te zetten naar KDP Print.

Het overzetten van boeken van Createspace naar KDP Print

Het overzetten van boeken van Createspace naar KDP Print, is gemakkelijk. Vooral als je al ebooks hebt uitgegeven via KDP, dan kun je simpelweg inloggen op de KDP dashboard en van daaruit werken.

Heb je nog geen KDP account bij Amazon, dan moet je er eerst eentje aanmaken. Dit kan via KDP NL. In tegenstelling tot Createspace is deze site in het Nederlands.

 • Log in op je KDP account
 • Ga op je KDP account naar je boekenplank
 • Kies bovenaan je boekenplank onder ‘nieuw boek maken’ voor ‘Paperback’

 • Vul in het tabblad ‘gegevens van paperback’ alles in wat van toepassing is op je boek. Eventueel kun je gegevens vanuit Createspace kopiëren en plakken, zoals bijvoorbeeld de trefwoorden. Deze kun je op je Createspace vinden onder je boektitel > distribute > keywords
 • Helemaal onderaan klik je ‘ja’ bij de vraag of je boek eerder op Createspace gepubliceerd is
 • Daarna opslaan en doorgaan

 • In het tabblad ‘content van paperback’ vul je bij de bovenste vraag het 13-cijferig ISBN nummer in waarmee je boek op Createspace is gepubliceerd
 • Klik daarna binnen de vraag op doorgaan. Wellicht wordt je dan gevraagd om in te loggen op je Createspace account. Als je dit hebt gedaan kan KDP verifiëren of het boek op Createspace van jouw is. Daarna kom je automatisch terug naar waar je was op KDP

 • Bepaalde gegevens op de ‘content van paperback’ tabblad zijn door KDP na verificatie automatisch overgenomen vanuit Createspace
 • Sommige gegevens kun je niet meer aanpassen
 • Als het goed is zijn ook je manuscript en cover overgenomen. Je kunt ze controleren door helemaal onderaan de previewer te starten. Doet dit altijd, zodat je kunt controleren of je boek er op KDP er hetzelfde uitgaat zien als op Createspace.
 • Ziet het er goed uit, dan kun je het in de previewer rechtsonder ‘goedkeuren’ aanklikken. Zijn dingen niet goed, dan ga je met ‘print previewer afsluiten’ terug naar KDP en kun je een gecorrigeerd manuscript en/of cover uploaden.
 • Daarna opslaan en doorgaan
 • Op het tabblad ‘rechten en prijzen van paperbacks’ kun je de prijs invullen en aanklikken in welke regio je het boek uitgegeven wilt hebben. Als je wilt kun je de prijzen overnemen van wat je had op Createspace, maar je mag natuurlijk ook nieuwe prijzen bedenken. Vergeet niet onder ‘6 andere marketplaces’ de prijzen voor Europa en Japan in te vullen
 • Onderaan kun je eventueel een drukproef aanvragen van je boek
 • Klik vervolgens op ‘je paperbackboek publiceren’. Het duurt 72 uur voor dat je paperback beschikbaar komt op Amazon

Het je het boek nog niet uitgebracht als ebook via KDP, dan kun je het vervolgens ook als ebook uitbrengen. Het je dat al wel gedaan, dan kun je terug naar je boekenplank.
Je zult zien dat je nieuwe paperback daar nu is verschenen. Ook is in je Createspace dashboard de titel van het boek verdwenen. Eventuele verkopen van het boek die je al hebt gehad blijven staan tot ze zijn uitbetaald.

Als het goed is komen je paperback en ebook beide op dezelfde boekenpagina te staan op Amazon. Is dit echter na 72 uur nog niet gebeurd, neem dan contact op met KDP via je KDP account.

Persoonlijk vind ik het jammer dat Createspace gaat verdwijnen, want ik vond het altijd een gemakkelijk te gebruiken platform voor het publiceren van mijn papieren boeken. Maar Createspace is nu eenmaal onderdeel van Amazon en het is gemakkelijker om zowel je ebooks als paperbacks in één dashboard te hebben.

Mocht je nog helemaal geen boeken hebben gepubliceerd op Amazon, dan kan ik je aanraden dat tóch te doen. Of ze nu in het Nederlands geschreven zijn of in het Engels, het is goed je papieren boeken én ebooks te koop te hebben staan op de grootste webwinkel ter wereld.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.