Nieuws uit de uitgeefwereld: 28 okt. t/m 3 nov. 2018

Iedere week gebeurd er heel wat in de uitgeefwereld, self-pub en regulier. Hierbij een overzicht van de belangrijkste nieuwsitems en artikelen van de afgelopen week.

Indie Awards

Het is november en dit betekend dat de nominaties van de jaarlijkse Indie Awards van start zijn gegaan! Als je in 2018 zelf een boek hebt uitgegeven, kun je het laten meedingen naar een van de felbegeerde prijzen. Je hebt tot 30 november de tijd om je boek, of dat van collega indie te nomineren.

Interview met Europese manager van Kobo Writing Life

Joanna Penn hield in een recente podcast een interview met Camille Mofidi, de Europese manager van Kobo Writing Life. Daarin werden voor de Lage Landen een aantal interessante dingen aangestipt. Zo zijn Duitsland en Frankrijk al landen waar self-pubbers een goede voet aan de grond hebben gekregen. Daarnaast worden Nederland en Italië genoemd als landen waar de verkoop van indie boeken omhoog gaat, maar waar de self-pubbers nog niet echt zijn georganiseerd in groepen. Iets waar we met z’n allen hard aan gaan werken!

Interessant was ook dat Camille aangaf dat in Duitsland en Frankrijk de indies al in onderhandeling gaan met reguliere uitgevers voor de uitgave van papieren boeken, waarbij ze zelf de rechten voor uitgave van ebooks en audioboeken houden. Dit gebeurd al langer in de Engelstalige self-pubwereld, maar gelukkig krijgt het nu ook in Europa voet aan de grond. Iets dat wij als Nederlandstalige schrijvers goed in de gaten moeten houden.

Joanna merkte bovendien nog op dat de non-Engelstalige landen achterlopen wat betreft het indie gedachtegoed en het omarmen van de indie revolutie, maar dat het daarom niet minder belangrijk is als non-Engelse indie te kijken naar de toekomst. Op die manier sta je als self-pubber vooraan wanneer dingen echt gaan losbarsten hier.

Kom Amazon eraan?

Oké, dit is een artikel van 2 oktober, maar belangrijk genoeg om hier alsnog te vermelden. Op Frankwatching kwam ik een artikel tegen dat gaat over wat webwinkels kunnen gaan doen om te voorkomen dat ze in de toekomst ten onder gaan als Amazon naar Nederland komt.

Dat Amazon eraan zit te komen is geen twijfel over mogelijk en ook indies moeten serieus overwegen om al met hen in zee te gaan. Om die manier staan ze straks vooraan, zoals Joanna Penn ook hierboven al zei.

Of we dat nu leuk vinden of niet, de kans is groot dat Bol.com in de toekomst gaat verdwijnen. Zorg dus nu al dat je als indie niet alleen je ebooks publiceert op Bol.com, maar ook alvast op Amazon. Dit kan eenvoudig en gratis via hun Nederlandstalige platform Kindle Direct Publishing.

BTW verhoging

Op de website van Boekenbusiness stond deze week een artikel over de komende btw verhoging van boeken van 6% naar 9%, dat per 1 januari ingaat.

Self-pubbers moeten gaan overwegen om de verhoging ‘voor eigen rekening’ te nemen (en dus hun boeken dezelfde prijs te laten als die nu is) of de lezers er ‘mee op te zadelen’ (door de prijzen te verhogen), of een middenweg te kiezen door de prijzen maar met de helft te verhogen, waardoor zowel zijzelf als de lezers de verhoging dragen.

Dit alles geldt alleen voor papieren boeken. Ebooks hebben vooralsnog een btw van 21%, maar die wordt volgend jaar waarschijnlijk verlaagd naar 9%. Kunnen we dan dus eindelijk ebooks goedkoper maken…

Innovaties in het boekenvak

Hoe kunnen uitgevers en boekhandelaren de komende jaren gaan innoveren en waarom is dat belangrijk voor self-pubbers? In opdracht van KVB Boekenvak onderzocht Futureconsult de volgende twee vragen: 1. Hoe innovatief is het boekenvak als het zichzelf een spiegel voorhoud en 2. welke kansen voor innovaties zijn er mogelijk als het boekenvak gebruik maakt van impactrijke maatschappelijke trends?

Een van de conclusies was dat er in de nabije toekomst steeds meer over gegaan zal worden van een fysiek drager van tekst (papieren boeken, kranten e.d.), naar digitale dragers (ebooks, websites etc.). Als self-pubbers is het belangrijk rekening te houden met deze trend door het digitaal uitgeven van onze boeken als prioriteit te nemen boven het uitgeven in papieren vorm.

Uit de bovenstaande nieuwsitems komt maar weer eens naar voren dat er een grote verandering gaande is in de Nederlandstalige uitgeefwereld. Dar zijn wij als indies een belangrijk onderdeel van. Zorg dus dat je zo professioneel mogelijk je boeken gaat uitgeven en zoek de hulp en ondersteuning van andere self-pubbers.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.