Nieuws uit de uitgeefwereld: 11 nov. t/m 17 nov. 2018

Deze week komen de nieuwsberichten voornamelijk uit de internationale self-pubwereld. Desondanks dat het niet om nationale berichten gaat, heeft het nieuws wel degelijk gevolgen voor de Nederlandstalige indies.
Op de hoogte zijn en blijven is heel belangrijk, dus lees vooral door!

Createspace accounts van indies lopen de kans gehackt te zijn

Nate Hoffelder van The Book Designer, schreef na aanleiding van berichten van gebruikers een artikel over het hacken van Createspace accounts. Het lijkt erop dat een hacker probeert de royalty’s van Createspace accounts over te laten maken naar zijn/haar eigen rekening. Dit d.m.v. het veranderen van de bankgegevens van Createspace accounts.

Veel indies zijn ondertussen overgestapt van Createspace op KDP Print en ontvangen daarom geen royalty’s meer van Createspace. Tóch is het goed om je wachtwoord van je Createspace account te veranderen en te controleren of je bankgegevens nog kloppen.
Bovendien is Createspace een onderdeel is van Amazon. Het is daarom goed om voor de zekerheid óók het wachtwoord van je Amazon KDP account te veranderen.

Ebooks van niet-Amerikanen zijn niet verkrijgbaar via Amazon.com

Iets dat de internationale self-pubwereld behoorlijk heeft bezig gehouden deze week is de saga omtrent het ‘verdwijnen’ van ebooks van niet-US indies van de Amerikaanse Amazon (.com). Hierdoor krijgen mensen die vanuit niet-US landen zoeken naar ebooks op Amazon.com, te zien dat het ebook niet verkrijgbaar is.
Indie goeroe David Gaughran heeft er een blogpost over geschreven, waarin de saga uiteen wordt gezet. Deze is de moeite van het lezen waard.

Ondertussen is Amazon op de hoogte van het probleem, al had het wel nogal wat voeten in de aarde hen te overtuigen dat er inderdaad een probleem was. Dit omdat gezien vanuit Amerika het leek of er niks aan de hand was en daardoor zag de KDP helpdesk het probleem eerst niet.
Dat doen ze nu gelukkig wel en er wordt gewerkt aan een oplossing. Er komen dan ook alweer berichten binnen van niet-US indies dat hun ebooks langzaam weer te koop komen te staan.

Nu kun je je afvragen waarom dit nieuwsbericht belangrijk is voor indies in de Lage Landen. Zeker als je in het Nederlands schrijft, dan is het toch niet van belang of je ebook te verkrijgen is via Amazon.com?
Misschien is het inderdaad voor self-pubbers die in het Nederlands schrijven minder van belang. Maar er zijn ook genoeg Nederlandstalige indies die in het Engels schrijven en voor hen is het uiteraard wél belangrijk dat hun ebooks verkrijgbaar zijn via Amazon.com.

Door de fout op Amazon.com de afgelopen weken, zijn/waren hun ebooks ook niet te zien voor mensen die van buiten Amerika op zoek gaan naar een leuk ebook op de Amerikaanse Amazon. En er zijn nog heel wat mensen die dit doen. Veel landen hebben geen eigen Amazon store en lezers uit die landen kopen ebooks via Amazon.com. Ook zijn er nog veel lezers uit Canada, Australië, Nieuw Zeeland en zelfs Nederland die nog via Amazon.com ebooks kopen, ondanks dat die landen nu wél een eigen Amazon store hebben.

Bovendien zitten wij als indies in onze koude kikkerlandjes natuurlijk niet op een eiland. Wij zijn onderdeel van een groter (internationaal) geheel. Wat daar gebeurd, gaat ook ons aan.

Richtlijn voor btw-verlaging van ebooks gaat op 4 december in

Op 4 december 2018 gaat de gewijzigde Europese richtlijn in die het voor lidstaten mogelijk maakt de btw op ebooks te verlagen van 21% naar 9%. Dit is supergoed nieuws, want daarmee is een belangrijk struikelblok voor het lager prijzen van ebooks weggenomen.
Vanwege de hoge btw waren veel uitgevers (self-pub en regulier) geneigd ebooks hoger te prijzen dan eigenlijk goed (lees: wenselijk) is.

Ondanks dat de richtlijn op 4 december ingaat, wil dat nog niet zeggen dat de btw-verlaging ook per die datum kan beginnen. Iedere Europese lidstaat mag na die datum een verlaging gaan doorvoeren.
Nederland, zowel als België zijn van plan dit zo snel mogelijk te doen. Een en ander vergt wel een zorgvuldige overweging. Zo moet er worden gekeken welke producten daadwerkelijk in aanmerking gaan komen voor de verlaging en hoe de regering het tekort aan inkomsten moet aanvullen.

We moeten dus nog even afwachten wanneer er echt maar 9% btw op ebooks mag worden geheven.

Amazon opent een tijdelijke ‘pop-up store’ in Amsterdam

In de aanloop naar kerst opent Amazon op 23 en 24 november een tijdelijke pop-up store in Amsterdam. Er zullen niet daadwerkelijk producten te koop gaan zijn, maar bezoekers kunnen ‘experiences’ ondergaan, die hun ongetwijfeld uiteindelijk naar de online store moeten lokken.

Dit is het zoveelste bericht dit jaar dat wat mijn betreft aangeeft dat Amazon bezig is voet aan te wal krijgen in Nederland. Zoals ik al aangaf in het nieuwsbericht van 4 november, is het belangrijk dat indies alvast in zee gaan met Amazon, door hun ebooks ook via deze webshop aan te bieden. Zo staan ze straks vooraan als Amazon echt een uitgebreide webshop hier krijgt.

Smashwords viert de uitgave van het 500.000ste ebook met een nieuwe webshop

Self-pubbers hebben via het distributieplatform Smashwords 500.000 ebooks gepubliceerd. Dit heeft oprichter Mark Coker en zijn team ertoe aangezet een uitgebreidere nieuwe webshop te ontwerpen.
Smashwords heeft altijd al een webshop gehad, maar indies moeten het vooral hebben van verkopen op de externe webshops waar hun ebook heen worden gedistribueerd, zoals Kobo, Apple e.d.

 

De Smashwords webshop heeft nu een nieuw design gekregen, maar nog belangrijker, nieuwe algoritmes, zodat ebooks in de verschillende categorieën duidelijker worden gedisplayd en gemakkelijker te zoeken zijn.
Het interessantste om te lezen vond ik dat verkopen die buiten de webshop van Smashwords gebeuren, dus bijvoorbeeld op Kobo of Apple, meetellen in de manier waarop ebooks worden gedisplayd in de Smashwords webshop.

Ondanks dat de webshop van Smashwords maar een kleine vis is onder de webshops, is hiermee een interessante nieuwe mogelijkheid ontstaan voor indies om hun ebooks te verkopen. Op hoe meer plekken je ebook te koop is, hoe meer kans je loopt dat een nieuwe lezer het onder ogen krijgt.

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.