Nieuws uit de uitgeefwereld: 18 nov. t/m 24 nov. 2018

Deze week was er een kleine overwinning voor de indies; één van ons kon bij De Wereld Draait Door vertellen over zijn zelf uitgegeven boek. Kortom, we kwamen onder de aandacht van de ‘mainstream’ en dat was hoog tijd.
Verder blijkt dat het uitlenen van ebooks via de bibliotheek langzaam steeds populairder wordt.

Self-pubber Frank Krake dingt mee naar NS Publieksprijs 2018

Ondanks dat hij niet officieel genomineerd was, heeft indie auteur Frank Krake het toch voor elkaar gekregen mee te dingen naar de NS Publieksprijs 2018, die afgelopen woensdag werd uitgereikt. Daardoor zat hij woensdagavond met de genomineerden aan tafel bij De Wereld Draait Door.

Het boek van Krake ‘De laatste getuige’ won uiteindelijke niet, maar dat is niet wat nieuwswaarde heeft hier. Want voor zover ik weet is het de eerste keer in Nederland dat een boek uitgegeven door een self-pubber mee dingt in een grote nationale prijs. En het feit dat iedereen nu weet dat het om een zelf uitgegeven boek gaat, is natuurlijk alleen maar goed.

In een eerder interview met Bol.com, vertelde Krake wat het geheim is van het succesvol uitgeven van een eigen boek. “Ik heb mij voorgenomen dat niemand mocht kunnen zien dat het boek ‘Menthol’ in eigen beheer is uitgegeven.” Daartoe huurde hij een professionele redacteur en vormgever. Dit is m.i. iets waar alle self-pubbers lering uit kunnen trekken.

Let op! Nominaties voor de Indie Awards 2018 kunnen nog t/m 30 november

Ben je er nog niet aan toegekomen om je eigen, of boeken van collega indies te nomineren voor de Indie Awards 2018? Zorg dan dat je vóór 1 december je stem hebt doorgegeven.
Vergeet ook niet je favoriete redacteur te nomineren. Als indies kunnen we niet zonder ze, dus een mooi moment om ook hen eens in het zonnetje te zetten.

Wil je boeken en/of redacteurs nomineren, ga dan naar de website van The Indie Awards.

Amazon KDP komt met een nieuwe manier van rapporteren

Alhoewel de nieuwe manier van rapporteren op KDP alleen nog maar zichtbaar is in een betaversie, lijkt het erop dat het in de toekomst gemakkelijker wordt in je KDP dashboard te zien welke boeken je hebt verkocht.
Hoog tijd, want nu moet je alle verkooplanden apart aanklikken en dan pas kun je zien welk (e)boek je waar hebt verkocht.

Je kunt de nieuwe betaversie inzien door op je KDP dashboard bovenaan ‘probeer de nieuwe betaversie’ aan te klikken.

Print on Demand pionier Lightning Source bestaat 20 jaar

Alhoewel Lightning Source minder bekend is in de Lage Landen, stond dit bedrijf twintig jaar geleden aan de wieg van het Print on Demand (POD) proces. Met Print on Demand is het mogelijk geworden één boek te laten printen en die vervolgens te versturen naar de klant die er om heeft gevraagd. Nu heel gewoon, maar toen een revolutie in papieren boekenland.

POD heeft het mogelijk gemaakt dat indies gemakkelijker papieren boeken kunnen uitgeven en verkopen. Lees meer over Lightning Source en over de geschiedenis van het POD in dit interessant artikel.

Uitlenen van ebooks via bibliotheek wordt steeds populairder

Uit onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek en het CBS is gebleken dat er in 2017 meer ebooks zijn uitgeleend via bibliotheken dan in eerdere jaren. Hiermee is 1 van de 13 boeken die in 2017 werd uitgeleend een ebook.

Ook het uitlenen van audioboeken wordt steeds populairder. Het uitlenen van audioboeken is meer dan verdubbeld sinds 2016, een trend die ook in de Engelstalige uitgeefwereld te zien is.

Als self-pubbers kunnen we hiervan leren dat we vooral moeten zorgen dat onze boeken óók als ebook worden uitgegeven. Doen we dat niet, dan lopen we verkopen mis.

Bij audioboeken is dat helaas nog wat ingewikkelder, aangezien de het produceren van een audioboek vele malen duurder is dan een ebook. Daar waar indies op dit moment nog hard aan het sparen zijn voor het professioneel uitgeven van hun papieren boeken en ebooks, is het uitgeven van audioboeken vaak nog iets dat in de toekomst ligt. Maar toch is het voor iedere vooruitdenkende indie goed audioboeken op de radar te houden.

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.