
Deze week was het rustig is uitgeversland, zowel nationaal als internationaal. Iedereen is druk met Sinterklaas en de voorbereidingen voor Kerst, vermoed ik. Toch zijn er een paar nieuwsberichten. Deze stemmen vooral tot nadenken over wat ons in de (nabije) toekomst te wachten staat.
Storytel en RTL lanceren een GTST-audioboek
Om meer jongeren te interesseren voor de audio- en ebook abonnementsdienst van Storytel is het Zweedse bedrijf in zee gegaan met RTL door een audioboek te produceren dat wordt ‘geschreven en voorgelezen’ door een van de hoofdpersonen uit de bekende soapserie Goede Tijden Slechte Tijden.
Deze hoofdpersoon is tijdens de TV-serie een boek aan het schrijven, dat dus nu ook daadwerkelijk te beluistern is. De eerste drie hoofdstukken zijn direct te beluisteren, maar voor de laatste acht hoofdstukken moet men een proefabonnement nemen op Storytel.
Storytel is een snelgroeiende abonnementsdienst voor audio- en ebooks, dat ook in Nederland steeds populairder wordt. Steeds meer mensen kiezen voor het luisteren naar een boek, in plaats van het te lezen en dat is een belangrijke ontwikkeling waar indies rekening mee moeten gaan houden. Door van hun boeken niet alleen een papieren boek en een ebook te produceren, maar óók een audioboek, kunnen zijn inspringen op deze steeds groter wordende markt.
Zo zal het in de nabije toekomst niet alleen mogelijk zijn audioboeks te beluisteren via een dienst als Storytel, maar ook via gadgets als Google Home en Alexa (van Amazon). Zo is het in Amerika nu al mogelijk om de Google Home en Alexa direct aan te spreken en het apparaat te vragen een audioboek te gaan voorlezen.
Aangezien de Google Home sinds oktober ook in het Nederlands is aan te spreken, is het maar een kwestie van tijd dat ook Nederlandstalige audioboeken voorgelezen kunnen worden.
Van oudsher zijn reguliere uitgeverijen langzaam in het oppikken van dit soort nieuwe ontwikkelingen en ligt hier dus een kans voor de self-pubber om in het gat in de markt te springen.
Bovendien is het goed je manuscript op zo veel mogelijk manier uit te brengen, want dan heb je ook meer kans dat je het verkoopt.
Ondanks onduidelijkheden lijken er grote veranderingen op stapel bij Amazon
In hun maandelijkse ‘Advanced self-publishing salon’, hebben Joanna Penn (self-pub goeroe) en Orna Ross (oprichtster van indie ‘vakbond’ ALLi) het afgelopen maandag gehad over mogelijk grote veranderingen die op stapel staan bij Amazon.
Amazon is altijd een bedrijf geweest die de klant eerst zet. Dit was goed nieuws voor indies, want als de klant een bepaald boek wilde, dan gaf de Amazon zoekmachine hen de meest geschikte producten, daarbij niet lettend op wie dit product produceerde.
Ondanks dat Amazon hierover nog niets naar buiten heeft gebracht, zijn er nu duidelijke tekenen dat Amazon overgaat op een webwinkel die wordt geleid door advertenties.
Als self-pubbers kunnen we deze ontwikkeling op twee manieren bekijken: goed óf slecht. Want wat als je geen geld hebt om te adverteren? Is je schrijfcarrière dan over?
Gelukkig zien Joanna en Orna vooral ook goede kanten van deze ontwikkeling. Indies krijgen door hun advertenties veel meer controle over wie hun boeken krijgen te zien en zijn niet meer zo aangewezen op de ‘organische’ manier waarop dit nu gaat.
Dat niet iedereen advertenties kan betalen gaat er ook nog eens voor zorgen dat de self-pubbers die hun schrijfbedrijf serieus nemen meer voordelen krijgen. De nadruk zal nog meer dan nu komen te liggen op goede professionele meta data (zoals een professioneel ontworpen voorkant). Dit betekend dat indies méér zullen moeten investeren, maar hierdoor gaat de kwaliteit van het zelf uitgegeven boek omhoog.
Veel indies beseffen niet dat het zelf uitgeven van een boek gelijk staat aan het hebben van een eigen bedrijf. En van een eigen bedrijf wordt verwacht dat er investeringen worden gedaan om het bedrijf uit te bouwen en succes te laten hebben.
Het zal daarom zeker zijn dat de ontwikkelingen bij Amazon ertoe bij gaan dragen dat indies nóg beter hun best moeten gaan doen en nóg meer ondernemerschap moeten gaan tonen. M.i. is dit een goede ontwikkeling.
Dit alles betekend niet dat Nederlandstalige indies die niet op Amazon zitten zich geen zorgen hoeven te maken. Ik heb er geen twijfel over dat in de komende jaren dit soort dingen ook gaan spelen met bedrijven als Bol.com.
Je kunt beter vroeg gaan nadenken over veranderingen die er sowieso aankomen, zodat je al bezig kunt gaan met het leggen van een stevige fundering voor je eigen schrijfbedrijf.
Aanverwante blogpost:
Be the first to comment