Nieuws uit de uitgeefwereld: 02 t/m 08 dec 2018

Het lijkt een week van prijzen en awards te zijn, aangezien er voor self-pubbers twee nieuwe mogelijkheden zijn om mee te doen. Goed nieuws, want zo komt er eindelijk eens wat meer aandacht voor het zelf uitgegeven boek.

Gezamenlijke schrijfwedstrijd van Kobo en Sweek

Onder de naam #KoboTalent hebben Kobo en Sweek samen een schrijfwedstrijd uitgeschreven. De ingediende verhalen moeten zijn geschreven in de genres algemene fictie/literatuur,romantisch/feelgood/chiclit, detective/thriller en moeten tussen de 40.000 en80.000 woorden hebben.
De schrijvers hebben de komende vier maanden de tijd hun Nederlandstalige verhalen te publiceren op Sweek met de tag #KoboTalent. Alleen dan dingt het verhaal mee naar de prijs.

Uit de op Sweek gepubliceerde verhalen word door een jury vijf verhalen gekozen voor de shortlist. Daarnaast worden nog eens vijf verhalen genomineerd die de meeste volgers hebben. Uit deze tien verhalen kiest de jury de uiteindelijke winnaar.
De eerste prijs is een licentiecontract bij Kobo voor het uitgeven van het verhaal als ebook, audioboek en paperback. De prijs zal worden uitgereikt tijdens een live event in juni 2019.

Ondanks dat niet alle genres mee mogen doen, is deze wedstrijd een leuke kans voor indies om eens wat meer van hun talenten te laten zien.
Meer informatie over de wedstrijd is te vinden via de bovengenoemde link.

Nu ook een Engelstalige award voor zelf uitgegeven boeken

Naast onze eigen IndieAwards is er nu ook in de Engelstalige uitgeefwereld een award die zich specifiek richt op zelf uitgegeven boeken, de Selfies. En dat wordt hoog tijd, want Engelstalige indies worden vaak uitgesloten van deelname aan grote boek awards.

De Selfies worden georganiseerd door BookBrunch in samenwerking met de London Book Fair. De prijs wordt bovendien gesponsord door IngramSpark, distributeur van zelf uitgegeven papieren boeken.

Helaas is de wedstrijd alleen open voor schrijvers uit Groot Brittannië. Toch is deze prijs een stap in de goede richting voor self-pubbers wereldwijd. Op deze manier krijgen we langzaam de positieve aandacht die we verdienen.
Ik kan alleen maar hopen dat initiatieven zoals de Nederlandstalige IndieAwards en de Selfies meer navolging gaan krijgen.

Nieuwe tarieven ISBN’s voor Nederland én België

In 2019 gaan de werkwijzen van zowel het Nederlandse als het Belgische ISBN bureau veranderen. Dit om te kunnen voldoen aan de internationale richtlijnen voor ISBN’s.

Dit betekend dat ISBN’s vanaf januari gekocht kunnen worden in blokken en dat het kopen van een aparte prefix niet meer nodig is.
Nu is het nog zo geregeld dat er eerst een aparte prefix gekocht moet worden, waarna er een blok ISBN gereserveerd kan worden. Voor de individuele ISBN’s hoeft dan pas betaald worden nadat deze is geregistreerd door de uitgever.

Vanaf januari kunnen er alleen nog maar blokken ISBN’s gekocht worden en vervalt de aparte prefix. Dit betekend dat het kopen van één enkele ISBN of een blok van 10 ISBN’s relatief duurder wordt, maar dat het kopen van een blok van 100 ISBN’s uiteindelijk goedkoper gaat uitvallen.
Nadeel is wel dat een blok ISBN’s nu in een keer vooruit betaald moet worden.

Indies die nog een prefix hebben met ongeregistreerde ISBN’s hoeven zich geen zorgen te maken, want deze kunnen de komende jaren nog gewoon geregistreerd en betaald worden zoals nu nog gebruikelijk is.

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.