
Hoe kan ik meer boeken verkopen? Wat moet ik doen om mijn boek op te laten vallen? Veel self-pubbers willen graag antwoord op deze vragen en het antwoord is veelal simpel. Schrijf een fantastisch boek, zorg voor perfecte meta data en je bent al een heel eind op weg.
Maar ik begrijp ook wel dat het zo gemakkelijk niet is. Vooral de meta data is iets wat lastig is om goed te krijgen en vergt vaak experimenteren. Daar komt ook nog bij dat de meta data vrij veel omvat.
In deze post wil ik het specifiek hebben over het (bijna) belangrijkste onderdeel van de meta data, de cover. Ik heb daarom een aantal tips opgescharreld bij mensen die precies weten wat je wel en niet moet doen om je boek cover dusdanig aantrekkelijk te maken dat het meteen de aandacht van de lezer trekt.
De boekverkopers van Kobo weten hoe het werkt!
De webwinkel van Kobo is er eentje waar boekverkopers, door hen ‘merchandisers’ genoemd, de scepter zwaaien. Het zijn de merchandisers die op zoek gaan naar leuke boeken voor hun bestsellerlijsten. Hiervoor hebben ze contact met reguliere uitgeverijen, maar gaan ze ook op zoek naar self-pub talent.
De merchandisers van Kobo krijgen heel erg veel boeken onder ogen. Vaak wel 1000 titels per dag! Lukt het jouw boek om op de juiste manier de aandacht te trekken van een merchandiser, dan zal deze eerder geneigd zijn je aan te bevelen voor een promotie of een speciale lijst op de Kobo website.
De Engelsen zeggen ‘don’t judge a book by its cover’, maar helaas gebeurd dat wél
Als je 1000 boeken per dag moet beoordelen, dat is er maar één manier om dat op een snelle en praktische manier te doen. Kijken naar de cover. Dat doen de merchandisers van Kobo dag in dag uit.
Ze hebben dan ook een feilloos gevoel gekregen voor ‘wat werkt’ bij een cover en ‘wat niet werkt’.
Hieronder acht tips waar wij self-pubbers veel van kunnen leren.
Tip 1: Maak je cover niet zelf
Hier zijn de merchandisers heel duidelijk over. Tenzij je zelf een professionele grafisch designer bent, maak dan niet je eigen covers!
Veel indies kiezen ervoor hun eigen covers te maken omdat ze geen geld hebben voor het inhuren van een professionele designer. Dit is echter een verkeerde bezuiniging! Een professioneel ontworpen ebook cover heb je al voor €50, dus als je weet dat je een cover moet laten maken, ga er dan voor sparen!
Zorg bij het kiezen voor een professionele designer dat deze weten hoe ze een cover moeten ontwerpen voor postzegelformaat (oftewel de verkoop via een webshop)!
Tip 2: Zorg dat je cover ontworpen is voor postzegelformaat
De meest verkoop van boeken gebeurd tegenwoordig via het internet. Op webshops als Bol.com en de iStore zien lezers alleen een postzegelformaat afbeelding van je boek cover.
Het is dus superbelangrijk dat zelfs in dit kleine formaat je cover van het scherm afspat en dusdanig aantrekkelijk is dat men er niet om heen kan.
Zorg hiervoor dat de titel en de naam van de schrijver te lezen zijn. Dit kan een uitdaging zijn voor lange titels, maar misschien is het hierdoor juist een uitdaging om een pakkende (en kortere) titel te kiezen. Een titel is tenslotte ook onderdeel van de meta data.
De illustratie op de cover moet ook in het postzegelformaat duidelijk te onderscheiden zijn. Dit geldt ook voor de sfeer en het genre van het boek. Geen gemakkelijke opgave voor zo’n klein plaatje (lees: ga dus niet zelf aan het pielen).
Tip 3: Geef de covers van een serie dezelfde uitstraling
Als je een serie schrijft, zorg dan dat de covers al vanaf het eerste boek dezelfde uitstraling hebben. Hierdoor kunnen lezers gemakkelijk zien dat je boeken tot een serie behoren.
Het is goed om dit al meteen vanaf het eerste boek te doen. Denk dus al vanaf het begin zorgvuldig na over wat voor serie het is en hoe je het genre, de sfeer, maar ook terugkomende elementen vorm wilt laten geven.
Laat je designer weten dat het om een serie gaat, zodat zij meteen al aan de slag kunnen een uniforme design te ontwerpen.
Hieronder een voorbeeld van hoe de covers van mijn cosy mystery series eruit zien.
Tip 4: Gebruik voor een serie niet dezelfde afbeelding
In Tip 3 is aangegeven dat het belangrijk is een uniformiteit in je series covers aan te brengen. Dit betekend echter niet dat je voor iedere cover dezelfde afbeelding gebruikt.
Zorg dat je voor een serie gelijksoortige afbeeldingen die de sfeer van je boek goed weergeven, maar toch te ontwarren zijn in het kleine postzegelformaat.
Tip 5: Een witte achtergrond is not done
Veel webshop hebben een witte achtergrondkleur voor hun websites. Als je cover een witte of heel erg lichtgekleurde achtergrond heeft, valt het in het niet tegen de achtergrond van de website en lijkt dan of de titel, auteursnaam en illustratie zweven.
Kies dus voor een achtergrondkleur, zodat je cover niet ‘verdwijnt’.
Tip 6: Kijk hoe de covers er in jouw genre uitzien
Het is heel erg belangrijk dat je research doet naar hoe covers er in jouw genre uitzien en dat je ze daarop aanpast! Het kan erg verleidelijk zijn je boek juist een afwijkende cover te geven dan gebruikelijk in je genre.
Maar in plaats van dat het er dan uitspringt, gaan de lezers eraan voorbij, omdat ze gewend zijn een bepaalde stijl van covers te zien in het genre en ze raken er dus door in de war.
Door naar de cover te kijken moet de lezer in één oogopslag kunnen zien wat voor verhaal je verteld en als dat niet past bij hun verwachtingen scrollen ze net zo snel weer verder.
Recent heb ik gehoord dat er in de Lage Landen een ‘trend’ lijkt te ontstaan om covers van boeken juist wat algemener te maken.
Blijkbaar wordt dit gedaan door reguliere uitgeverijen om een nieuw publiek te trekken voor hun boeken. Zo heeft een reguliere uitgeverij voor een Nederlandstalige Fantasy-serie een ‘romantische’ cover gebruikt met rozenblaadjes, in de hoop dat ook de in Romance geïnteresseerde lezer het boek gaat kopen.
De serie in kwestie is nu niet meer te herkennen als Fantasy en in plaats van dat dit lezers aantrekt, verward het hen juist. Want een Romance lezer is niet perse geïnteresseerd in Fantasy, ook al heeft de serie een zeker romantisch element. Bovendien wordt de Fantasy lezer niet heet of koud van een Romance cover.
Geen goede ontwikkeling!
Helaas lijkt het erop dat dit advies (covers algemener maken) nu ook wordt geadviseerd aan indies, onder het mom van ‘je moet met de mode mee’. Maar als indie hoef je helemaal niet met de mode mee! Zeker niet als deze mode wordt ‘voorgeschreven’ door een reguliere uitgeverij die verkeerde marketingtechnieken toepast!
Zorg dus dat je covers passen bij de sfeer van jouw genre en kijk naar wat anderen doen, zolang deze ook genre specifiek werken!
Tip 7: Voel je vrij om je cover te veranderen
Het grote voordeel van self-pubber zijn is dat we zelf kunnen doen wat we willen. Heb je dus een cover van een boek en bevalt het je eigenlijk niet, zorg dan dat je het veranderd.
Het zou zelfs heel goed kunnen dat een nieuwe, meer gerichte cover, het boek beter doet verkopen.
Tip 8: De cover moet uitstralen dat er met zorg en professionaliteit over is nagedacht
De laatste tip is dat een cover er professioneel moet uitzien en moet uitstralen dat er met zorg over is nagedacht.
Dit geeft de lezer het idee dat óók over het boek zelf zorgvuldig is nagedacht en dat ze dus een professioneel en goed product in handen krijgen als ze het kopen. Een amateuristische cover straalt heel iets anders uit en al zeker geen vertrouwen in een goed product.
Dus het antwoord op de vraag ‘hoe kan ik meer boeken verkopen?’ is als volgt. Zorg voor een goede professionele cover, die leesbaar is in postzegelformaat en die voldoet aan de verwachtingen van de lezer wat betreft het genre.
Ga niet beknibbelen op de cover door zelf aan de slag te gaan. Doe een kleine investering en werk samen met een professionele designer om een fantastische cover te laten ontwerpen. Op deze manier trekt het de juiste de aandacht van de lezer.
Verder lezen:
- Voor meer informatie over het vinden van een goede cover designer lees deze blogpost die ik er over schreef: Hoe krijg ik een fantastische voorkant?
- Ook ik heb voor mijn eerste boeken zelf de covers ontworpen. Waarom dat op niets uitdraaide kun je hier lezen: Van je fouten moet je leren: mijn eerste covers!
- Wil je meer boeken verkopen, dan is het zaak je boek zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de potentiële koper. Dit doe je door perfecte metadata te gebruiken! Meer boeken verkopen op webshops als Bol.com?
Be the first to comment