Nieuws uit de uitgeefwereld: 9 t/m 15 dec 2018

Deze week werd bekend welke indie boeken er op de longlist van de Indie Awards staan. Altijd spannend om te kijken of je er zelf ook bij staat. Verder heeft de rechter in Amerika een uitspraak gedaan die de verkoop van 2e-hands ebooks verbiedt. Dit blijft een ingewikkeld en technisch verhaal, maar de uitspraak is positief voor indies.

Longlist Indie Awards 2018 is bekend!

Nadat op 30 november de laatste nominaties werden gedaan, is deze week de Longlist van de Indie Awards bekend gemaakt! Uit de 554 aangemelde boeken zijn 56 boeken geselecteerd in drie categorieën: fictie, non-fictie en kinderboeken.
Deze laatste categorie is nieuw en spontaan ontstaan, omdat er dit jaar zoveel kinderboeken werden genomineerd.

De jury krijgt het nu druk met lezen en in februari krijgt het publiek de mogelijkheid te gaan stemmen. Uit de jurybeoordeling en de stemronde komt een shortlist van boeken die meedingen naar Indie Awards 2018.

Rechter in Amerika verbiedt handel in 2e-hands digitale bestanden

Na jaren steggelen is er in Amerika nu in hoger beroep een uitspraak over het handelen in 2e-hand digitale bestanden (o.a. ebooks). Het mag niet. En dat is goed nieuws voor uitgevers en indies.

Daar waar je een papieren boek wél weer te koop mag aanbieden, ligt het bij ebooks een stuk ingewikkelder. Dit komt omdat een ebook een digitaal bestand is, dat niet letterlijk van hand tot hand kan gaan, zoals dat met een papieren boek wel kan.

Het Amerikaanse bedrijf ReDigi probeert al jaren de dienst van het verkopen van digitale bestanden aan te bieden. Niet omdat ze illegale ebooks willen verkopen, maar omdat ze vinden dat net als bij papieren boeken, de eigenaar van een ebook het recht heeft deze weer te verkopen.
In Nederland probeert Tom Kabinet iets soortgelijks van de grond te krijgen.

Het probleem waar het nu om draait is dat als je een ebook van iemands ereader of computer afhaalt en op een andere ereader weer download, je altijd een kopie maakt van het oorspronkelijke digitale bestand. Technisch gezien kan dat niet anders en daar zit hem dus de clinch. Want je mag nu domweg niet een (e)boek kopiëren en te koop aanbieden.

De rechter heeft nu beslist dat op dit moment het technisch niet anders mogelijk is dan het ebook te kopiëren als je het aan iemand anders wilt geven of verkopen en dat mag niet.

Dit is goed nieuws voor indies, want de 2e-hand verkoop van ebooks zou grote gevolgen hebben voor onze verkopen. Het zou dan namelijk gaan om ‘2e-hands’ maar toch precies gelijke ebooks, die goedkoper worden aangeboden.

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.