Nieuws uit de uitgeefwereld: 16 t/m 22 dec 2018

De kerstdagen staan voor de deur, maar dat neemt niet weg dat er toch nog wat interessant nieuws vanuit de uitgeefwereld is die onze aandacht verdient.
Zo lijkt het er onder andere op dat in de laatste twee weken van 2018 een stel oplichters en illegale verkopers van ebooks de straf krijgen die ze verdienen. En dat is een mooie afsluiting van het jaar.

Illegale ebook verkoper krijgt boete van €20.000

De eigenaresse van een webshop die illegale ebooks verkocht heeft met Stichting Brein een schikking getroffen van €20.000. Het was niet de eerste keer dat de vrouw de fout in ging; ze had eerder al een onthoudingsverklaring getekend voor eenzelfde feit, maar ging toch verder met haar illegale activiteiten via een andere webshop.

De vrouw gaf als tegenwoord, dat haar site was gehackt, maar onderzoek wees uit dat geldstromen naar andere familieleden gingen. Bovendien was haar zoon ook betrokken bij het geheel.

Het is goed dat Stichting Brein, die intellectuele eigendomsfraude bestrijdt, de handel in illegale ebooks aanpakt. Dit voorval mag dan het tipje van de ijsberg zijn, het geeft in elk geval een duidelijk signaal dat piraterij en het illegaal verkopen van ebooks not done is.

Auteurs hebben recht op een betaling voor hun harde werk, ook al lijkt een deel van de bevolking van de Lage Landen het normaal te vinden dat ebooks gratis van hand tot hand mogen gaan.
Ik loop ook de supermarkt niet uit zonder te betalen, dus waarom zou ik dan wel op een illegale site ebooks voor een habbekrats downloaden, of een USB-stick aannemen van mijn buurman met 1000 ebooks erop?

Amerikaanse vanity moet $820.000 terugbetalen aan schrijvers

Afgelopen woensdag was er een uitspraak in de zaak van vanity uitgeverij Tate Publishing. Vader en zoon Richard en Ryan Tate, die in mei 2017 werden gearresteerd op verdenking van verduistering, poging tot afpersing, afpersing, samenzwering en intimidatie, werden door de rechter gedwongen tenminste $820.000 terug te betalen aan de slachtoffers van hun praktijken.

Alhoewel veel slachtoffers het vader en zoon duo liever achter de tralies hadden gezien, is er nu in elk geval een kans dat ze hun geld terugkrijgen.
Er zijn veel klachten over Tate Publishing, dat in januari 2017 ophield te bestaan. Zo werden producten en diensten waar schrijvers al voor hadden betaald, niet geleverd. Ook werden royalty’s niet uitbetaald en kregen schrijvers na het aflopen van hun contract manuscripten niet terug, tenzij er voor werd betaald.

Beide mannen hebben een proeftijd van 20 jaar en moeten de komende 20 jaar iedere maand $3000 in een pot voor de slachtoffers storten.
Het bedrag dat de mannen terug moeten betalen aan de slachtoffers kan nog hoger worden, aangezien afgezette schrijvers nog tot juli 2019 hebben een claim in te dienen.

De zaak van Tate Publishing heeft veel stof doen opwaaien in de internationale self-pubwereld. Het was de eerste keer dat een vanity uitgeverij terechtstond voor hun daden. Net als in het geval van de illegale ebook verkoop hierboven, is dit het topje van de ijsberg, maar is wederom een sterk signaal afgegeven dat dit soort praktijken niet getolereerd worden.

Bovendien geeft het maar weer eens aan dat schrijvers voorzichtig moeten zijn met wie zij in zee gaan. Doe je huiswerk en als iets niet goed voelt, dan klopt dat in veel gevallen ook.

Onderzoek: maar weinig schrijvers kunnen leven van hun boekverkoop

Eigenlijk is het geen nieuws, want ik denk dat de meeste schrijvers dit al weten, maar KVB Boekwerk heeft afgelopen dinsdag een rapport uitgebracht over een onderzoek naar de verdiensten van schrijvers tussen 2013 – 2017. En wat blijkt? Er zijn maar een handjevol schrijvers die kunnen leven van schrijven alleen.

Per jaar zijn er gemiddeld zo’n 27.000 schrijvers die een boek uitgegeven (via reguliere weg en self-pub). Zo’n 90% hiervan verdiend minder dan €1000 er jaar aan boekverkoop. Het is zelfs zo dat 10.000 schrijvers helemaal niets verdienen.
Slecht 115 schrijvers verdient meer dan het minimumloon.

Voordat we nu helemaal depressief worden van deze cijfers blijkt uit het onderzoek ook dat de meeste schrijvers neveninkomsten hebben om hun inkomen aan te vullen. Zo geven ze les, zijn sprekers, schrijven columns, of hebben domweg een reguliere baan ernaast.

Toch wordt nog wel aangegeven dat self-pubbers een voordeel hebben. Doordat zij anders omgaan met marketing en bezig zijn met het bouwen van een merk en een ‘community’, is het voor hen gemakkelijker hun publiek rechtstreeks te bereiken. Bovendien houden self-pubbers een groter deel van de royalty’s over voor zichzelf en hebben daarom een stap voor op de rest.

Laten we dus in 2019 gewoon lekker doorgaan met het uitgeven van onze eigen boeken, zorgen dat we een professionaliseringsslag maken en iedereen daarmee laten zien dat self-pubber zijn nog zo gek niet is.

Aanverwante blogposts:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.