Een papieren boek uitgeven! Hoe doe ik dat?

Papieren boeken spelen nog een grote rol in Nederland en België. Uit cijfers van het CB over 2018 blijkt dat van alle online boekverkopen het bij zo’n 75% om papieren boeken gaat. Zaak dus om als self-pubber je verhalen ook in fysieke vorm uit te brengen.

Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een papieren boek publiceren is namelijk een behoorlijke opgave. Dit komt omdat er in tegenstelling tot ebooks weinig gratis mogelijkheden zijn. Je bent voor de uitgave van een papieren boek veelal afhankelijk van een zelfuitgeefplaform en de tussenkomst van het CB.

Als self-pubber zul je daardoor genoegen moeten nemen met weinig royalty’s of het dusdanig hoog prijzen van je boeken dat je er automatisch minder van verkoopt.

Om te voorkomen dat de publicatie van je papieren boek op een teleurstelling uitloopt is het belangrijk in een vroeg stadium antwoord te krijgen op de volgende twee vragen.

 • Wat is het doel dat je met het uitgeven van je papieren boek wilt bereiken?
 • Hoe wil je het boek gaan publiceren?

Wat is het doel dat je met het uitgeven van je papieren boek wilt bereiken?

Voordat je veel geld uit gaat geven aan iets dat eigenlijk niet bij je uiteindelijke doel past, is het in eerste instantie belangrijk wat ruimer te kijken en te ontdekken wat in het algemeen het doel is dat je wilt bereiken met het uitgeven van je eigen boeken.

Bijvoorbeeld:

 1. Is het een hobby, waarvan het leuk is als je er een zakcentje aan overhoudt?
 2. Heb je een reguliere baan, maar zou je graag een deel van je inkomsten uit de verkoop van boeken willen hebben?
 3. Ben je van plan toe te werken naar een zelfstandig schrijverschap met een eigen schrijfbedrijf?

De bovengenoemde doelen, vragen allemaal een zekere investering. Het is mijn vaste overtuiging dat een indie altijd, of het uitgeven van boeken nu een hobby voor je is of dat je er van wilt kunnen leven, er goed aan doet om een professionele redacteur, vormgever en designer in de arm te nemen.
Daarnaast zul je zien dat het uitgeven van ebooks minder kosten met zich meebrengt dan het uitgeven van een papieren boek.

Daarom is het goed naast de bovengenoemde doelen ook een beeld te krijgen van het doel dat je hebt met het uitgeven van papieren boeken.

 1. Wil je dat je boek te bestellen is in de boekhandel?
 2. Wil je dat je boek te koop is via Bol.com?
 3. Wil je zelf je boek gaan verkopen, zonder tussenkomt van Bol.com en de boekhandel?

Als de punten 1 en 2 belangrijk voor je zijn, zit je bijna zeker vast aan een CB-aansluiting. Er is een mogelijkheid om via de ‘expanded distribution’ van Amazon’s KDP Print een papieren boek uit te brengen, maar op dit moment is het lang niet altijd zeker of het dan ook op Bol.com te koop komt te staan.

Wil je dus de zekerheid hebben dat je boek op Bol.com terechtkomt, dan moet je uitgaan van een CB-aansluiting.

Hoe wil je het boek gaan publiceren?

Er zijn twee manieren om een papieren boek te publiceren.

 1. Via Print on Demand (POD), waarbij er bij verkoop telkens één exemplaar wordt geprint;
 2. Het laten drukken van een grotere oplage boeken.

Aan beide methodes zitten voor- en nadelen.

 • Zo zal het publiceren van een papieren boek via POD de distributie wellicht vergemakkelijken, maar je wordt vaak gedwongen een hoge verkoopprijs te nemen.
 • Bij het laten drukken van een oplage is van te voren een investering vereist. De kostprijs van het boek kan wel vaak omlaag, wat betekent dat de verkoopprijs ook lager kan, maar als je weinig verkoopt blijf je zitten met een zolder vol dozen boeken.

Een CB-aansluiting is eigenlijk een must voor het publiceren en verkopen van papieren boeken

Of je nu een kiest voor publicatie via het POD procedé of een oplage laat drukken, je kunt haast niet zonder een CB-aansluiting. Tenminste, niet als je wilt dat je boeken bestelbaar zijn in de boekhandels en te koop via Bol.com.

Een CB-aansluiting kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen.

 1. Je kunt een eigen CB-aansluiting nemen;
 2. Je kunt een CB-aansluiting nemen via een clusteruitgeverij;
 3. Je kunt een CB-aansluiting nemen via een zelfuitgeefplatform.

Iedere keuze voor een CB-aansluiting heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, maar je zult in elk geval een zekere investering moeten doen. Een boek verkopen via een CB-aansluiting kost nu eenmaal geld.

Een eigen CB-aansluiting (genaamd Compact) kost je €30 per maand excl BTW. Verder betaal je voor ieder verkocht boek een bepaald bedrag. Voor een eigen CB-aansluiting ben je bovendien een KvK- en een BTW-nummer nodig. Deze kun je krijgen door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit brengt weer extra dingen met zich mee, zoals het regelmatig aangifte moeten doen van omzetbelasting.

Met een Compact aansluiting kun je voor de distributie gebruik maken van een eigen oplage, maar je kunt ook gebruik maken van het POD procedé van het CB.

Als je een CB-aansluiting via een clusteruitgeverij neemt, dan zit je zelf niet vast aan een KvK-inschrijving, maar je betaald wél een maandelijkse ‘abonnementsprijs’. Vaak is dit iets van €10-15 per maand, per boek.
Je kunt via een clusteruitgeverij vaak kiezen om boeken zelf aan te leveren door een oplage te laten drukken, of door gebruikt te maken van het POD procedé van het CB. Dit laatste levert je dan wel minder winst op.

Je kunt ook je boek uitbrengen via een zelfuitgeefplatform, bijv. Pumbo. Deze hebben een eigen CB-aansluiting waar je gebruik van kunt maken. Dit is over het algemeen gratis.
Je zit dan wel vast aan het POD procedé, waardoor de verkoopprijs van je boeken al snel hoger worden. Vooral als je ook nog wat over wilt houden aan de verkoop via Bol.com, zit je voor een boek van boven de 60.000 woorden (250-300 pagina’s) al snel op een prijs van €19.99.

Het voordeel van een CB-aansluiting, op welke manier ook, is dat je boek automatisch bestelbaar is bij de boekhandel.

Boeken verkopen op Bol.com zonder CB-aansluiting

Er is mogelijkheid om papieren boeken te verkopen op Bol.com, zonder dat dit via het CB loopt. Aan een kant scheelt dit dus geld, maar je krijgt wel weer te maken met andere dingen.

Via Logistiek kun je rechtstreeks papieren boeken verkopen op Bol.com. Dit werkt alleen voor fysieke boeken en je zult zelf moeten zorgen dat je deze bij Bol.com krijgt.
Hoe je aan een stapeltje fysieke boeken komt, is aan jou. Je kunt een kleine oplage laten drukken óf je kunt bijv. een boek via KDP Print uitbrengen en dan via hun POD zelf een stapeltje kopen.
In elk geval heeft Bol.com zelf geen POD-procedé waar je gebruik van kunt maken.

Ook moet je om gebruikt te kunnen maken van Logistiek ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent net als via de Compact-aansluiting van het CB dat je te maken krijgt met de aangifte van omzetbelasting e.d.

Als je kiest voor verkoop via Logistiek, dus zonder CB-aansluiting, is het niet mogelijk voor lezers om jouw boek te bestellen in de boekhandel.

Boeken verkopen via Ingram Spark

Een andere mogelijkheid om je papieren boeken op Bol.com te krijgen zonder tussenkomst van het CB is via het Engelstalige Ingram Spark.

Ingram Spark is een wereldwijde distributeur van papieren boeken. Ook zij maken gebruik van de POD-methode en distribueren boeken naar boekhandels, maar ook naar webwinkels.
Als je een boek via Ingram Spark wilt publiceren kun je niet zonder een eigen ISBN.

Voor het publiceren via Ingram Spark betaal je een set-up fee van $49 per titel. Dit krijg je echter terug als je binnen zestig dagen vijftig exemplaren van je boek bestelt.

Het nadeel van distributie via Ingram Spark is dat op de boekpagina van Bol.com komt te staan dat het boek acht dagen levertijd heeft, in tegenstelling tot de levertijd van een tot twee dagen die wordt vermeld als een boek via het CB is gedistribueerd. Het zou kunnen dat deze langere levertijd klanten ervan weerhoudt je papieren boek te kopen.

Bij het publiceren van een papier boek komt dus nog heel wat kijken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en het is totaal afhankelijk van jouw doelen, welke mogelijkheid jij kiest.
Ga in elk geval weloverwogen te werk. Doe je huiswerk en bekijk goed welke methode het beste bij je past.

***

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

2 Comments

 1. Dag Maria, Ik heb een vraag, waar jij misschien het antwoord op hebt. Of mij zou kunnen helpen.
  Ik wil een boek met foto’s en korte stukjes tekst, column groot uitgeven in het Spaans voor Zuid Amerika op Amazon.
  In het kort, ik heb professioneel ge-layout-e PDF’s, samen een boek van 112 pagina’s, compleet met aparte cover PDF.
  Kunnen die zo aangeleverd worden bij Amazon voor POD? Kun je helpen?
  In afwachting van je antwoord. Rolf Holm.

  • Hoi Rolf, bedankt voor je vraag.
   Een POD-boek kun je op Amazon zelf uitgeven via KDP Print (https://kdp.amazon.com/nl_NL/). Hiervoor maak je een account aan en je vult zelf alle gegevens in. Je kunt zelf een proefexemplaar bestellen en uiteindelijk ben jij ook degene die de publicatie doet. Als je daar meer over wilt weten kan ik je mijn podcastaflevering over papieren boeken aanraden. Hierin vind je de meest up-to-date informatie. Deze kun je beluisteren, zowel als lezen. Hier is de link: https://www.mariastaal.nl/2022/03/01/hoe-kan-ik-een-papieren-boek-uitgeven/

   Het uitgeven van een papieren boek op Amazon heeft nog wel wat haken en ogen. Zo distribueert KDP Print de POD’s die via hen worden gepubliceerd niet naar alle bestaande Amazon’s. Onder tussen in Amazon NL daar wel bij (zie deze blogpost: https://www.mariastaal.nl/2022/03/15/papieren-boeken-via-kdp-print-komen-eindelijk-op-amazon-nl/), maar de Midden en Zuid Amerikaanse landen zijn daar nog niet bij (zie: https://kdp.amazon.com/nl_NL/help/topic/G201834280).

   Ik kan je aanraden om je boek via KDP Print wereldwijd te publiceren. Het komt dan ook op Amazon Spanje te staan en Amazon US. Waarschijnlijk zullen Zuid Amerikaanse kopers het via die Amazon winkels aanschaffen. Je kunt dan in de beschrijving (flaptekst) aangeven dat het om Spaans voor Zuid Amerika gaat.
   Ik hoop dat ik je hier wat verder mee heb geholpen. Zo niet, dan hoor ik het graag.
   Gr. Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.