
Drie korte nieuwsberichten deze week. Het jaar begint rustig in de uitgeefwereld, zowel nationaal als internationaal. Het lijkt wel of iedereen aan een winterslaap is begonnen. Laten we het er wat betreft de self-pubbers maar op houden dat ze allemaal druk aan het schrijven zijn.
The Black Sheep Indie krijgt een nieuw tintje
In een blogpost op 3 januari heeft oprichtster Simone Lucchesi officieel laten weten dat ze gaat stoppen met de verkoop van ebooks en papieren boeken via de webwinkel van The Black Sheep Indie. Dit wil niet zeggen dat het platform zelf gaat verdwijnen. Na 31 januari kunnen lezers zowel als indies er nog steeds terecht voor alles wat te maken heeft met lezen, schrijven en indie zijn.
Bijna twee-en-een-half jaar is The Black Sheep Indie een platform geweest waar indies niet alleen hun ebooks konden publiceren en verkopen, maar ook inspiratie vonden en samenwerking. De indie revolutie stond voorop bij Simone en dat gaat niet veranderen.
Wat mij betreft was en is The Black Sheep Indie een fantastisch platform speciaal voor self-pubbers. Daarvan zijn er niet zoveel in de Lage Landen. Ik ben dus blij dat Simone verder gaat met het onder de aandacht brengen van indies en een plek blijft waar we kunnen samenkomen. Ik wens Simone veel succes met het schrijven van hare nieuwe boek!
Schriftelijke Kamervragen over snelle invoer verlaagd btw-tarief voor ebooks
Op 4 december 2018 trad de gewijzigde Europese richtlijn over btw-verlaging voor e-publicaties officieel in. Ondanks dat de lidstaten niet verplicht zijn de btw ook daadwerkelijk te verlagen, heeft het Nederlandse kabinet al wel aangegeven een voorstander te zijn van een snelle invoering van een verlaagd btw-tarief.
Het lijkt erop dat het D66-kamerleden Sneller en Van Weyenberg niet snel genoeg gaat. Zij hebben op 8 januari schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Slob van Media en staatssecretaris Snel van Belastingen over de voortgang van de invoer van de richtlijn.
Zij zijn in het bijzonder geïnteresseerd in het tijdpad voor de invoering. Ook willen ze weten of er overleg plaats gaat vinden met de uitgeefsector en willen ze graag op de hoogte gehouden worden van de voorbereidingen.
Uiteraard is snelle invoer van een btw-verlaging voor ebooks van 21% naar 9% van belang voor iedereen die boeken uitgeeft. Ook indies gaan profiteren van deze verlaging.
Naar verwachting zullen de bewindspersonen de schriftelijke vragen binnen drie tot zes weken beantwoorden.
Eerste exemplaar van een Kuifje-album geveild voor €35.000
Ik geef het toe. Ik ben een geek en daarom kon ik het niet laten dit nieuwtje toe te voegen aan het nieuwsbericht van deze week.
Een zeldzame druk van het eerste Kuifje-album dat ooit is uitgekomen, Kuifje in het land van de Sovjets, is op Catawiki geveild voor het enorme bedrag van €35.000.
Van het album werden in 1930 maar 10.000 exemplaren van gedrukt. Pas in 1970 volgde een herdruk, waardoor de albums uit de eerste reeks zeer geliefd zijn bij verzamelaars.
Op 10 januari zijn Kuifje en zijn hondje Bobbie bovendien 90 jaar geworden. In 1929 verschenen de verhalen voor het eerst als krantenstrip.
Verder lezen:
- Afgelopen donderdag heb ik een praktische blogpost gepubliceerd over het uitgeven van papieren boeken. Wil je meer weten over dit belangrijke onderwerp lees dan: Een papieren boek uitgeven! Hoe doe ik dat?
Be the first to comment