
Het is niet makkelijk om toe te geven, maar ik heb ooit eens de fout gemaakt duizend exemplaren te drukken van een boek waarvan de titel helemaal fout was. Uiteindelijk werden er in acht jaar tijd maar vijfhonderd exemplaren verkocht en heb ik de rest bij oud papier gedaan. Die dozen vol met boeken stonden toen toch écht in de weg.
Oké, de cover van dat boek was ook niet goed, maar de combinatie met de verkeerde titel maakte het er niet gemakkelijker op om het te verkopen.
Er was iets fundamenteel mis met de meta data van dat boek, ook al kende ik dat woord toen nog niet.
Naast de cover is de titel van je boek een belangrijke marketingtool. Als je een saaie titel hebt kijken kopers al niet eens verder. Het is dus zaak een titel te bedenken die eruit springt en bovendien nieuwsgierig maakt.
Hoe vind ik een pakkende titel voor mijn boek?
De meeste schrijvers kennen het wel. De ene keer heb je de titel van je boek al te pakken nog voor er een woord op papier staat, de andere keer kom je met moeite op iets een paar dagen voor de tekst naar de vormgever gaat.
Heel erg frustrerend. Waarom is dat niet makkelijker?
Een goede titel bestaat uit een aantal onderdelen.
- Het spreekt aan en trekt de aandacht van potentiele lezers;
- Het zegt iets over de inhoud van het boek;
- Het is bovendien duidelijk.
Dat laatste punt was bij de slechte titel van mijn boek het probleem. From Dissenters to Fire Engines klonk mij volkomen logisch in de oren. Ik was al een jaar bezig met het schrijven van het boek en wist precies wie ‘dissenters’ waren. Ik had totaal niet door dat de doorsnee Engelsman helemaal niet goed wist wat dat betekende en daarmee bracht ik ze alleen maar in verwarring.
Nee, dan was de titel van het boek dat ik samen schreef met Eva Kattz toch heel wat beter. Fiction Builder!. Het was kort en duidelijk, trok de aandacht van de juiste doelgroep (schrijvers in dit geval) en zei iets over de inhoud van het boek.
Bij fictie is dat niet anders.
Voor mijn nieuwste detective boek dat in maart uitkomt, vond ik het erg lastig een goede titel te bedenken. Om het boek toch maar iets te noemen had ik het al in een vroeg stadium de werktitel Sewer Mayhem meegegeven.
Toen kwam het moment dat ik een cover moest laten maken. Paniek, want ik had nog geen titel! Gelukkig maakte mijn schrijfcoach mij erop attent dat Sewer Mayhem een prima titel was. Pakkend en duidelijk.
Een korte titel of juist lang? Wat is beter?
De vraag of een titel beter lang of kort kan zijn is niet gemakkelijk te beantwoorden. Zelf denk ik dat korter beter is, vooral nadat ik van een oud-buurman hoorde dat hij mijn ‘boek met die lange titel’ had gelezen. Niet dat het een probleem voor hem was, maar hij noemde het tóch speciaal.
Toen ik erover na ging denken was Time Zone, Containers and Three Square Meals a Day natuurlijk ook veel te lang. Probeer dat maar eens op de cover te krijgen!
Nu is het interessant dat Mark Coker in zijn Smashwords Survey 2013 een antwoord probeerde te vinden op de vraag of een korte titel beter is dan een lange titel. Of eigenlijk probeerde hij te ontdekken wat beter verkoopt. Een boek met een korte titel of een lange titel?
Een overduidelijk antwoord kreeg hij niet, maar het onderzoek leverde wel de nodige inzichten op.
Zo bleek dat van de 100 bestverkochte ebooks dat jaar, er een gemiddelde was van 4,6 woorden in de titel. De titels van de boeken die op nummers 1000-2000 stonden, hadden een gemiddelde van 5,7 woorden en die van boven de nummer 100.000 een gemiddelde van zes woorden.
De verschillen zijn niet supergroot, maar toch lijken kortere titels beter te verkopen. Misschien is het daarom goed om in elk geval een pakkende titel te kiezen, of zoals Mark zegt: kort, duidelijk en intrigerend.
Een subtitel is ook belangrijk als meta data
Wat betreft de subtitel is er een duidelijk verschil tussen fictie- en non-fictieboeken. De eerste hebben vaak geen subtitel, maar soms wel een serie-aanduiding. Non-fictieboeken hebben vaak wel een subtitel.
Subtitels zijn er om in het kort duidelijk te maken waar het boek over gaat.
Als je een subtitel gebruikt kun je beter een korte titel nemen, want anders komt er te veel tekst op je cover.
Ook een subtitel moet pakkend zijn, ondanks dat het een ‘uitleg’ is van je boek. Zo kozen Eva en ik voor ons boek Fiction Builder! de subtitel Outlining and Plotting your Novel in Three Constructive Steps. Hiermee is het meteen duidelijk waar het boek over gaat en wat je ervan op kunt steken.
Bovendien zorgden we dat er in de subtitel woorden voorkwamen die veel gebruikt worden door schrijvers als zoekwoorden voor boeken over ‘outlining’ en ‘plotting’.
Door SEO-woorden te gebruiken in je subtitel wordt je boek weer een beetje beter vindbaar. Zorg wel dat je SEO-worden niet te overdreven gebruikt. Ook de subtitel moet pakkend blijven!
Als je een serie fictieboeken schrijft, is het goed een serie-aanduiding te nemen en deze bij de verschillende webwinkels apart in te vullen. Vaak is daar een speciaal vakje voor. Ook is het goed aan te geven wel deel van de serie je boek is.
Al deze kleine dingetjes helpen je meta data tot in detail goed te krijgen en verhogen zo de zichtbaarheid van je boek.
Google de nieuwe titel om te kijken of het al bestaat
Als het je is gelukt een perfect pakkende en duidelijke titel te bedenken, zorg dan dat je het googlet om te kijken of er nog andere boeken met die titel zijn. Is dat het geval, dan zul je moeten kijken of dit een probleem gaat zijn voor je marketing.
Is het boek met dezelfde titel als die van jou in hetzelfde genre, met ongeveer dezelfde leeftijd (zeg: uitgekomen binnen vijf jaar voor die van jou), dan is het wellicht beter een andere titel te kiezen.
Maar natuurlijk kan het ook gebeuren dat je al verliefd bent geworden op je titel en dan zul je gewoon nóg beter moeten marketen dan de schrijver van het andere boek.
De titel van je boek is dus een zeer belangrijke marketingtool en probeer het ook als zodanig te gebruiken. Wees in elk geval creatief in het bedenken van je titel en subtitel en probeer iets unieks te vinden!
Verder lezen:
- Wil je meer weten over meta data en wat dat inhoudt, lees dan mijn blog post: Wat is meta data en waarom is dat belangrijk voor mijn boek?
- Naast de titel is de cover van je boek een zeer belangrijk onderdeel van de meta data. Om meer te weten te komen over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een cover, ga naar: Acht tips voor het maken van een boek cover die verkoopt!
Be the first to comment