
Je kent het wel. Zonder moeite schrijf je een honderdvijftigduizend woorden tellende epic fantasy, maar op het moment dat je de flaptekst moet schrijven voor dit epistel blijft het scherm leeg. En geen wonder, want de flaptekst is het moeilijkste stuk tekst dat je ooit zult schrijven!
Je flaptekst moet namelijk dusdanig aanspreken dat een potentiële koper nieuwsgierig wordt, maar niet zo veel weggeven dat er dingen worden verklapt.
Het mag geen saaie opsomming zijn van je verhaal en moet een open vraag aan het eind hebben waar de koper zo graag het antwoord op wil dat hij niet anders kan dan je boek kopen.
Geen makkelijke opgave voor een stukkie tekst van 150-200 woorden!
De flaptekst is niet alleen moeilijk te schrijven, maar ook nog eens heel belangrijk
Maar waarom is de flaptekst eigenlijk zo belangrijk? Het antwoord daarop is simpel. Omdat de koper na het zien van jouw fantastische voorkant en intrigerende titel dusdanig nieuwsgierig is geworden dat hij heel graag wil weten waar je boek over gaat.
Voldoet de flaptekst op dat moment niet, dan is de kans zeer groot dat de koper op zoek gaat naar een ander boek.
Dat laatste wil je koste wat kost voorkomen. Je hebt hem al zover weten te krijgen dat hij je flaptekst gaat lezen, zorg dan ook dat je hem vasthoudt en dusdanig nieuwsgierig maakt dat hij per se op dat moment je boek nog in zijn bezit wil hebben.
Het schrijven van een goede flaptekst voor fictie en non-fictie
De flapteksten voor fictie en non-fictie zitten verschillend in elkaar. Houdt daar rekening mee als je begint met schrijven. Persoonlijk vind ik het schrijven van een flaptekst voor een non-fictieboek altijd makkelijker dan dat voor een fictieboek. Dat wil echter niet zeggen dat dit laatste niet te leren is.
Als je een flaptekst voor een fictie boek gaat schrijven, houdt dan rekening met de volgende punten:
- Schrijf niet meer dan 2-3 paragrafen en gebruik hierin de meest belangrijke punten uit je plot, zonder iets cruciaals weg te geven.
- Beschrijf in het (heel) kort het hoofdpersonage en wat deze persoon overkomt om het verhaal aan het rollen te krijgen. Wat gebeurt er in het leven van de hoofdpersoon en hoe lost deze het op zodat alles weer op z’n pootjes terechtkomt?
- Eindig met een intrigerende vraag waar je koper per se het antwoord op wil weten.
- Gebruik niet meer dan 200 woorden.
Als voorbeeld de flaptekst van Don’t Feed the Rat!, mijn eerste cosy mysterie-boek. Het is in het Engels, maar geeft wel een beeld van de bovenstaande punten.
Jacob Hicks has been working on his own secretive project in his allotment shed for years. Then, the weird physics professor with a phobia for women finds himself a murder suspect. Reluctantly tolerating the assistance of Emily Dawson, his best pal’s niece, Jacob is determined to discover the truth. Who would have a reason to kill the allotment society chairman?
Meanwhile, Paddy the Rat’s quiet life in the allotments is in chaos. Mad Maggie, the legendary rat catcher from ancient ratlore stories, has returned to Milbury Hill and Paddy’s superstitious warding behaviours are failing. At the same time Paddy’s being plagued by a juvenile bully rat who delights in antagonising Mad Maggie. Unless Paddy can deal with both the obnoxious teen and his childhood bogeyman, all the rats on the hill are in danger.
Suspended from his job and with a police inspector determined to pin the crime on him, Jacob, his cat, and his mother could end up living with the rats on the streets of Milbury. With murder, blackmail and the return of childhood nemeses for both humans and rats, will there ever be another quiet moment in the allotments of Milbury Hill? |
Ook is het goed er voor te zorgen dat de schrijfstijl van je flaptekst overeen komt met die van het boek. Dit geeft lezers een goed beeld van wat ze kunnen verwachten in het boek zelf. Dit geldt natuurlijk ook voor non-fictie.Zorg in elk geval voor de juiste toon van je tekst. Jij weet het genre van je boek en als het goed is weet je ook voor welke doelgroep het bedoeld is. Houdt deze doelgroep in gedachten bij het schrijven van je flaptekst. Een tekst voor een thriller kan scherper zijn dan die voor een cosy mysterie of romantische fictie. Op die manier zorg je dat de juiste doelgroep zich er door aangesproken voelt.
Bij het schrijven van een flaptekst voor een non-fictie boek moet je rekening houden met het volgende:
- Maak een lijst met bulletpoints van de dingen die je lezer gaat leren in je boek. Gebruik een oneven getal aan bulletpoints, dus drie of vijf (maar niet meer dan vijf).
- Plaats deze lijst in het midden van je flaptekst.
- In de paragraaf erboven geef je de lezers de hoofdreden waarom ze jouw boek moeten lezen. Dit moet een wat breder perspectief hebben dan je lijst met bulletpoints. Een goede manier is om er een vraag van te maken.
- In de paragraaf onder de lijst met bulletpoints laat je nogmaals zien waarom de lezer jouw boek moet lezen, met een uitnodiging om dit ook te doen ‘Wil je XX, dan is dit boek voor jou’.
- Gebruik ook hier niet meer dan 200 woorden.
Hieronder een voorbeeld van de non-fictieflaptekst van mijn boek Zelf boeken uitgeven.
Lijkt het uitgeven van je eigen boek je te ingewikkeld? Weet je niet hoe je een papieren boek in de boekhandel kunt krijgen? Twijfel je of je ook een ebook wilt uitgeven? In Zelf boeken uitgeven geeft Maria Staal tips om het uitgeven van je eigen boek makkelijk te maken.
Als schrijver en self-publishingexpert weet Maria als geen ander hoeveel er op een schrijver afkomt bij het uitgeven van een eigen boek. Maar door kleine stappen te nemen en een goed plan te maken hoeft het uitgeven van een boek geen nachtmerrie meer te zijn. In dit boek leer je hoe:
Het uitgeven van je eigen boek is niet ‘je laatste hoop’ om het onder ogen van lezers te krijgen. Het is een volwaardige keuze in het nieuwe Nederlandstalige uitgeeflandschap. Als je er klaar voor bent om je eigen uitgever te worden, dan is dit boek voor jou! Zelf boeken uitgeven is het eerste deel in een driedelige serie praktische gidsen voor schrijvers. |
Leer van anderen en laat je redacteur óók je flaptekst nakijken!
Ga voordat je met je flaptekst aan de slag gaat kijken naar wat anderen al hebben geschreven. Vooral de flapteksten in jouw eigen genre zijn hier van belang. Zo krijg je een idee wat gebruikelijk is, maar ook een beeld van hoe het juist niet moet.
Stel jezelf de volgende vragen. Leest het lekker weg? Hoeveel paragrafen heeft het? Wordt je er nieuwsgierig van?
Net als de tekst van je boek, moet de flaptekst herschreven en zelfs geredigeerd worden. Net zolang tot het perfect is. Print het uit en lees het van papier. Laat iemand anders het lezen en commentaar geven en pas het aan.
Vergeet ook niet de tekst naar je redacteur te sturen. Deze heeft vast nog waardevolle opmerkingen toe te voegen.
De flaptekst is een stuk tekst dat wellicht nog belangrijker is dan de tekst van het boek zelf. Als de flaptekst niet goed is, zal het nooit lezers bewegen je boek te openen en daadwerkelijk te gaan lezen.
Gelukkig is het schrijven van een flaptekst aan te leren, maar ook hier geldt ‘oefening baart kunst’.
Verder lezen:
- Naast de flaptekst is de cover van je boek een zeer belangrijk onderdeel van de meta data. Om meer te weten te komen over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een cover, ga naar: Acht tips voor het maken van een boek cover die verkoopt!
- Daarnaast is ook het belang van een goede titel niet te onderschatten. Lees er meer over op: Meer boeken verkopen met een pakkende titel? Ja, dus!
Be the first to comment