Nieuws uit de uitgeefwereld: 27 januari t/m 2 februari 2019

Het was een drukke week in uitgeefland. Zo kan er nu gestemd worden voor de publieksprijs van de Indie Awards, heeft de staatssecretaris een datum geprikt voor de btw-verlaging van ebooks en is Wattpad een eigen uitgeverij begonnen die gebruik maakt van artificial intelligence.

Stemmen voor de publieksprijs Indie Awards

Vanaf 1 februari is het weer mogelijk om te stemmen op genomineerde boeken voor de publieksprijs van de Indie Awards 2018.
Er kan gestemd worden op drie verschillende categorieën boeken, te weten: beste boek 2018 (fictie), meest leerzame boek 2018 (non-fictie) en leukste kinderboek 2018. Daarnaast kan er ook gestemd worden op de mooiste cover en de beste redacteur.

In een update op hun Facebook page, maakten de dames van de Indie Awards, Simone Lucchesie en Sanne Hillemans, bekend dat er in de eerste twaalf uur al duizend keer was gestemd! Leuk om te zien dat er alom zo enthousiast wordt gereageerd op dit initiatief voor en door indies!

Staatssecretaris wil BTW-verlaging ebooks naar 9% op 1 januari 2020 in laten gaan

Goed nieuws voor iedereen die ebooks uitgeeft, want staatssecretaris Snel heeft in antwoord op schriftelijke Kamervragen aangegeven dat hij graag per 1 januari 2020 de belasting op e-publicaties wil verlagen van 21% naar 9%.

De voorbereiding voor de btw-verlaging zijn al in volle gang. Zo hebben de eerste gesprekken met de sector al plaatsgevonden.
Belangrijk is dat de tekst in de nieuwe wet goed wordt afgebakend. Zo moet het toekomstbestendig zijn, omdat door ontwikkelingen in de markt de definitie van ‘e-publicaties’ steeds in beweging is.

Abonnementslezen via Scribd maakt groei ondanks geduchte concurrentie Amazon

Afgelopen week is door Scribd bekend gemaakt dat zij haar miljoenste abonnement heeft neergetekend. Lang was er twijfel in de uitgeefwereld of het Amerikaanse Scribd, dat in 2013 als eerste begon met het abonnementslezen voor ebooks, het wel zou redden tegen de grote concurrentie van Amazons Kindle Unlimited, dat in juli 2014 het levenslicht zag.

Naast ebooks kunnen lezers ook audioboeken, tijdschriften en kranten via hun Scribd abonnement lezen. Dat en het feit dat er ebooks van bekende schrijvers van grote uitgeverijen meedoen, lijkt de grote kracht te zijn van een Scribd abonnement en opzichte die van KU.

Daar waar Scribd in Amerika geen last lijkt te hebben van de concurrentie van KU, is het in Nederland en België lastiger voor hen om voet aan de grond te krijgen. Dit omdat hier het abonnementslezen van Kobo Plus populair is en bovendien Storytel met rasse schreden de audioboekmarkt verovert.

Ondanks dat is het verstandig voor indies uit de Lage Landen om hun ebooks ook beschikbaar te maken op Scribd. Dit kan eenvoudig door via Smashwords, Scribd aan te vinken als distributiekanaal.

Wattpad lanceert eigen uitgeverij

Wattpad heeft deze week bekend gemaakt dat het een eigen uitgeverij begint. Hiervoor gaat het bedrijf, dat al vanaf 2006 schrijvers de kans geeft hun verhalen en fanfics openbaar te maken voor een groter publiek, gebruik maken van een zelf ontwikkelde technologie. Deze technologie analyseert de verhalen op hun site op themas en elementen die kunnen aanduiden dat een verhaal commercieel succesvol kan worden.

Hiermee gaat Wattpad niet helemaal om het ‘menselijke element’ heen, aangezien ze ook nog redacteuren in de arm nemen om de door de algoritmes uitgekozen verhalen na te kijken op geschiktheid.
In het najaar komen de eerste zes door Wattpad gepubliceerde verhalen uit, allemaal in het Young Adult genre. Al deze verhalen zijn al populair op Wattpad en zullen daar ook beschikbaar blijven. De schrijvers krijgen een voorschot en royalty’s die vergelijkbaar zijn met die van traditioneel uitgegeven schrijvers.

Hoe zit het met copyright na Brexit?

Nu de datum nadert dat het Verenigd Koninkrijk (mogelijk) de EU gaat verlaten, beginnen schrijvers zich af te vragen hoe dit uit zal pakken voor hun copyrights. Deze week heeft Jonathan Bailey van Plagiarism Today zich hierover gebogen.

Gelukkig is zijn conclusie dat er op dit moment na 29 maart niet heel erg veel lijkt te gaan veranderen. Dit komt omdat de internationale copyright wetten al waren vastgesteld voordat het VK lid werd van de Europese Unie en deze veranderen niet opeens omdat het VK uit de EU gaat.

Dat er in de toekomst dingen gaan veranderen na een evt. Brexit, is echter wel te verwachten. Dit kan o.a. betekenen dat ebooks die door Europese lezers via bijvoorbeeld Amazon UK zijn gekocht, niet meer beschikbaar zijn, vanwege geoblocking.
Het zal echter nog wel even duren voor dit soort dingen gaan gebeuren. Ten eerste is het afwachten óf en hoe de VK uit de EU stapt en ten tweede hebben ze het nu te druk met dingen die veel belangrijker zijn wat betreft Brexit.

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.