Rapporten jaarlijkse verkoopcijfers. Zijn ze te vertrouwen?

Er is deze week weinig nieuws te melden vanuit de uitgeefwereld, dus daarom vandaag een blogpost over iets dat in deze tijd van het jaar veel voorkomt: de jaarlijkse rapporten over verkoopcijfers, inkomens van schrijvers etc. Al een aantal jaren word ik er niet blij van, maar niet omdat de rapporten een steeds groter wordende malheur aankondigen.

Als je de nationale en internationale rapporten erop naleest dit jaar dan zou je denken dat het eind der tijden gekomen is. Letterlijk zelfs in het geval van het Authors Guild 2018 Author Income Survey, waarin wordt gesproken van ‘crisis of epic proportions’ en de ‘verge of extinction’. Hoezo dramatisch?

Maar ook de Nederlandstalige rapporten zijn weer eens niet positief.

In het rapport van de Leesmonitor over het Boekenvak is te lezen dat ‘de groei in verkoop van ebooks afvlakt’. In België is in een blogpost van de Vlaamse Auteurs Vereniging te lezen dat ‘digitalisering de inkomsten van auteurs verlaagd’ en afgelopen december riep het NRC nog dat ‘slechts een enkeling kon leven van zijn boeken’.
Als je dit allemaal zou geloven, dan zou je acuut ophouden met schrijven en een ‘echte’ baan gaan zoeken.

En daar zit hem nu net de kneep. Want kun je al deze rapporten wel geloven? Is wat er in staat allemaal waar, of is het beter de boel met een grote korrel zout te nemen?

Het oude model en nieuwe model zijn niet te vergelijken

Het probleem met het verzamelen van cijfers is dat het er maar net aan ligt wie je vragen stelt, hoe je die vragen stelt en bovendien hoe je ze interpreteert.

Zoals wij self-pubbers maar al te goed weten is er een groot verschil in het uitgeven als indie en het uitgegeven worden door een traditionele uitgeverij. Daarom is het moeilijk, en zo niet onmogelijk, om de cijfers van het ene model te gebruiken voor iedereen, want het past domweg niet.

Eén van de problemen die je ziet in de Engelstalige wereld is dat indies daar heel vaak boeken uitgeven zonder ISBN. Maar bij de rapporten over verkoopcijfers worden alleen de verkopen van boeken mét ISBN meegenomen. Oftewel, er mist dus een hele bups aan data, waardoor de cijfers scheef worden getrokken.

Nu is dit ISBN-feit in Nederland en België waarschijnlijk een minder groot probleem, omdat veel indies hier (e)boeken uitgeven met ISBN om zo opgenomen te kunnen worden door het CB.
Dat neemt echter niet weg dat de Nederlandstalige self-pubbers ook hier bezig zijn met een ander verdienmodel dan hun traditioneel gepubliceerde collega’s en we tóch over een kam worden geschoren.

Het ‘oude denken’ maakt ons allemaal negatief

Schrijvers, uitgevers en andere boekenexperts zien deze cijfers en denken: ‘Zie je wel? Het gaat slecht met het boekenvak en dat is de schuld van digitalisering/self-pubbers/online-verkopen/abonnementslezen’.

Maar dat klopt niet. Dat is ‘oud’ denken.

Helaas zijn er veel self-pubbers die al het negatieve gepraat gaan geloven en anders gaan denken over de kansen die ze zelf maken om succesvol te worden en wellicht wat geld te verdienen met datgene waar ze zoveel van houden.
Ze verliezen de positieve kant van het indie-zijn uit het oog en steken daarmee hun mede-indies aan.

Ga in jezelf geloven en vergeet al die negatieve rapporten

Het mooiste van self-pubber zijn is dat je controle hebt over wat jezelf doet. Jij kunt schrijven wat je wilt en het uitgeven op de manier dat jij wilt. Jij bent serieus bezig met je vak en huurt daarom professionals in om je te helpen je product nóg beter te maken dan het al was.
Hiermee bouw je je eigen intellectuele eigendom op, waar jij mee kan doen wat jij wilt.

Stel je schrijft een fictie verhaal. Waarom zou je er dan niet een papieren boek, ebook, audioboek, stripboek, script, twitterverhaal en noem maar op van maken?

De kracht van de indie zit hem er nu juist in dat ze manieren vinden om hun verdienmodel aan te vullen met onverwachte mogelijkheden. En al die kleine beetjes geld die dat oplevert worden bij elkaar vanzelf een bult die groot genoeg is om van te leven.

Bij mij werken rapporten over jaarcijfers altijd als aan rode lap op een stier. Jullie beweren dat het slecht gaat? Jullie beweren dat iets niet werkt? Dan zal ik wel even laten zien dat dit niet klopt! Wij indies zijn schrijvers en uitgevers, maar alleen als we ook daadwerkelijk bezig zijn met het schrijven en uitgeven. Ga dus niet bij de pakken neerzitten, maar ga weer aan de slag!

Verder lezen:

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.