
Veel lezers houden van een bepaald genre. Zo lees ik persoonlijk bijna alleen maar detectiveverhalen en ik zal echt niet de enige persoon zijn die graag in één genre leest. En daar kunnen wij self-pubbers mooi gebruik van maken.
Want een lezer die graag jouw genre leest, is onderdeel van jouw doelgroep, jouw ‘target audience’.
Nu is het vinden van de target audience voor een self-pubber bijna net zoiets als de zoektocht naar de Heilige Graal. Gelukkig kan het genre van je boek daarbij al een grote rol spelen.
Want lezers die van een bepaald genre houden, zullen dit vaak gebruiken om te zoeken naar nieuwe boeken op de verschillende webwinkels.
Het is dus zaak heel erg goed na te denken over het genre waarin je schrijft. Bij het publiceren op Bol.com, Kobo, Amazon etcetera kun je opgeven welk genre je boek heeft. Hier kan dus het kiezen van een verkeerd genre de doodsteek zijn voor je boekverkopen.
Want als je het verkeerde genre opgeeft, dan komt je boek in de verkeerde zoekresultaten te staan als een potentiële koper daarnaar zoekt. En dat wil je natuurlijk niet.
Denk na over het genre en vind datgene die het beste bij je boek past
Soms is het echter niet zo makkelijk om tot een goede genreaanduiding te komen voor je boek. Stel, je boek is een spannende thriller, waarin een moord voorkomt en ook een klein dorpje. Je geeft je boek het genre cosy mysterie, vanwege de moord en het dorpje.
Wellicht heeft je boek ook wel wat weg van een cosy mysterie, maar toevallig heeft het thrilleraspect in het boek toch echt de overhand. In dat geval zou het dus beter zijn het boek onder te brengen onder de noemer ‘thriller’.
Want lezers van cosy mysteries zijn vaak niet op zoek naar thrillers en zullen je boek dus voorbij klikken als je het de genreaanduiding ‘cosy mystery’ meegeeft. Dit omdat het niet hun smaak is. Het resultaat is weinig of geen verkopen en wellicht een 1-ster recensie van een cosy mysterie-fan die je boek per ongeluk kocht en toen pas ontdekte dat het om een thriller ging.
Nu is het bovenstaande een wat extreem voorbeeld, want de meeste schrijvers zullen in zo’n geval wel weten welk genre ze moeten kiezen.
Maar er zijn ook schrijvers die bewust in een combinatie van genres schrijven. Als dat het geval is dan kan het lastig zijn het juiste genre voor je boek te kiezen.
Een extra onderverdeling in subgenres is erg belangrijk
Het meegeven van een hoofdgenre aan je boek is echter niet genoeg voor de vindbaarheid. Veel hoofdgenres bevatten namelijk te veel titels en zijn bovendien vaak te breed om effectief gebruikt te kunnen worden voor marketing.
Gelukkig zijn bij veel webwinkels de hoofdgenres nog weer onderverdeeld in subgenres. Vooral Amazon is daar een ster in, maar ook op Bol.com en Kobo worden subgenres in beperkte mate gebruikt.
In mijn blogpost over het geheim van Bol.com, hebben we gezien dat het zoek en klikgedrag van kopers erg belangrijk is voor het aanbevelingsalgoritme van Bol.com. Als een boek subgenres heeft kan er nóg gerichter worden gezocht en worden de aanbevelingen naar de klant toe verfijnt. En daar wordt deze blij van.
Subgenres zijn daarom een belangrijke marketingtool. De concurrentie in het hoofdgenre is veelal te groot en daardoor verdwijnt je boek uit het zicht.
Hoe gedetailleerder je genre, hoe beter het is voor je marketing!
De webwinkels in de Lage Landen lopen achter wat betreft subgenres
Helaas is het op dit moment zo dat op veel Nederlandstalige webwinkels het onderverdelen in subgenres nog niet goed mogelijk is. Kobo heeft er recent wel een aantal toegevoegd, maar de keuze is nog beperkt.
Daarbij is het nog de vraag of de subgenres die op Kobo Writing Life worden toegevoegd aan een ebook ook worden overgenomen op Bol.com. Dit lijkt in beperkte mate wel te gebeuren, maar Bol.com laat er niet veel over los.
Het toevoegen van een subgenre op Bol.com via Kobo Writing Life is dus nog een beetje koffiedik kijken en veelal een kwestie van uitproberen wat werkt en wat niet werkt.
Andere mogelijkheden voor het toevoegen van genres via NUR code en isbn
Sinds 2002 wordt er in Nederland en Vlaanderen gebruikt gemaakt van de NUR code, de Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling. Bij de toewijzing van een isbn, heeft de uitgever (wij dus, als self-pubbers) de mogelijkheid via mijnisbn.nl een NUR code in te voegen.
Maar net als bij de subgenre aanduiding via Kob en Bol.com zijn de mogelijkehden via de NUR code beperkt. Dit omdat er maar drie cijfers worden gebruikt voor de NUR code en daarom is het niet mogelijk een hele diepgaande reeks van subgenres toe te voegen.
Zo valt bijvoorbeeld een detective boek onder NUR code 331.
- 300 voor Literaire fictie algemeen
- 330 voor spannende boeken algemeen
- 331 voor de laatste uitsplitsing naar Detective
Ter vergelijking de verschillende subgenres die je via Kobo Writing Life o.a. mee kunt geven aan hetzelfde boek zijn: Detective & Thriller > Cosy Mysteries, maar ook Detective & Thriller > Traditioneel Brits. Detective & Thrillers is daar dus het hoofdgenre (300 in NUR) met de extra splitsing in o.a. Cosy Mysteries en Traditioneel Brits.
Amazon gaat zelfs nog veel verder. Daar is het hoofdgenre Crime & Thriller & Mystery, met de splitsing naar o.a. Mystery, dat weer onderverdeeld wordt in o.a. Cosy en Historical. Een derde keuze dus.
Zo is de mogelijkheid om via mijnisbn.nl extra NUR’s toe te voegen aan je boek maar beperkt mogelijk. Dit is m.i. een gemiste kans. Het toevoegen van een vierde cijfer zou al een hele reeks extra mogelijkheden opleveren, waarbij vooral de zichtbaarheid van boeken op webwinkels vele malen wordt vergroot. Dit zou niet alleen van belang zijn voor self-pubbers, maar voor de hele Nederlandstalige uitgeefwereld.
Maar als het toch niet werkt, waarom is het dan belangrijk?
Nu zou je jezelf kunnen afvragen waarom ik zo hamer op die extra subgenres, als er tóch geen mogelijkheid is om ze hier toe te voegen.
Ondanks dat het jammer is dat het toevoegen van extra subgenres op het moment niet goed kan, is het goed om de gewoonte aan te leren tóch te zoeken naar de extra mogelijkheden die er zijn. Subgenres zijn domweg té belangrijk als marketingtool voor het beter zichtbaar maken van je boeken, om dit links te laten liggen
Voor nu zullen we het moeten doen met de beperkte keuze die er is. Kies in elk geval bij twijfel het genre dat de overhand heeft in je boek en, als de mogelijkheid er is, een subgenre dat er goed bij past. Op die manier geef je je boek de beste kansen om gevonden worden door je doelgroep.
Verder lezen:
- Hoe krijgt mijn product de perfecte meta data? Je kunt er meer over lezen via Wat is meta data en waarom is dat belangrijk voor mijn boek?
- De cover is in eerste instantie datgene wat de aandacht van de koper trekt. Hierbij Acht tips voor het maken van een boek cover die verkoopt!
Be the first to comment